Kinderrechten

Er is nooit een excuus voor het beschadigen van kinderen

De UN Convention on the Rights of the Child onderschrijft dat elk kind het recht heeft om vrij van trauma en
mishandeling, zowel fysiek als mentaal, op te groeien. Helaas zijn misbruik, uitbuiting en verwaarlozing van en geweld tegen kinderen, en schending van kinderrechten wijdverbreid en volhardend in alle culturen en
samenlevingen wereldwijd. Verergerd door armoede, in sommige gevallen gelegitimeerd door schadelijke culturele, maar ook begaan als oorlogsdaad, in situaties van politieke of economische instabiliteit of in de
nasleep van een natuurramp.

Ecuador - een groepje lachende kinderen
© Jens Honoré

Respecteren van de kinderrechten

Kinderen hebben recht op zorg. Op bescherming. Om hun stem te laten horen. Op onderwijs en medische zorg. De werkelijkheid laat helaas zien dat deze kinderrechten vaak niet gerespecteerd worden. Dat 220 miljoen kinderen wereldwijd de ouderlijke zorg zijn verloren of het risico lopen deze te verliezen, is daar alleen al het schrijnende bewijs van.

Het maakt het Verdrag dan ook een leidend kader in het werk van SOS Kinderdorpen. En dan met name de rechten die refereren aan ouderlijke zorg of -bij gebrek hieraan- alternatieve familiegerichte zorg en het recht op onderwijs en medische zorg.

Wij vinden dat elk kind het recht heeft om zich optimaal te ontwikkelen en we zien het als onze verantwoordelijkheid om deze ontwikkeling te ondersteunen. Wij willen voorkomen dat kinderen er alleen voor komen te staan of slachtoffer worden van uitbuiting, geweld, verwaarlozing en/ of discriminatie.

Belang van het kind altijd voorop

Bij de uitvoering van ons werk komt het belang van kinderen altijd op de eerste plaats. Uit het recht van
kinderen om gehoord te worden, volgt onze verplichting om te luisteren en vervolgens te handelen. Door te luisteren en hun mening te respecteren, geven we ze niet alleen de steun die ze echt nodig hebben, maar betrekken we hen bij beslissingen die hun leven beïnvloeden.

De kinderrechten zijn wereldwijd erkend

De mondiale gemeenschap heeft UN Convention on the Rights of the Child in 1989 formeel erkend. Geen enkel verdrag is door zoveel landen (196) ondertekend, wat het feit onderstreept dat weinig anders de wereld zo verenigt als het geloof dat kinderen beschermd en verzorgd moeten worden. Het is onze plicht aan kinderen om naar deze rechten te handelen.

De kinderrechten op een rij, in kindvriendelijke en officiële versie:

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.