Resultaten

Ons werk is gericht op lange termijn impact: we investeren in de ontwikkeling van kinderen en jongeren. In 2020 hebben we wereldwijd, in 137 landen en gebieden, 1.178.200 kinderen, jongeren en ouders bereikt met 2.845 programma’s op het gebied van families versterken, familiegerichte zorg, onderwijs en jeugdwerkgelegenheid, gezondheid en noodhulp.

moeder en kind, Peru, SOS Kinderdorpen

Families versterken en familiegerichte zorg, onderwijs & werk, gezondheid en noodhulp

Preventie – Families versterken

 • 620 familieversterkende programma’s waarmee we 347.000 kinderen, jongeren en hun ouders/verzorgers uit 78.000 families ondersteunen

Familiegerichte zorg 

 • 568 familiegerichte zorg programma’s waaronder kinderdorpen waar 37.600 kinderen in de liefdevolle zorg van een SOS familie opgroeien.
 • 88 kleine groepshuizen, waaronder SOS transithuizen waar 1.800 kinderen en jongeren opgroeien.
 • 88 pleegzorgprogramma’s waar 5.800 kinderen liefdevol en veilig opgroeien in een pleegfamilie.
 • 579 jongerenprogramma’s waar we 18.800 jongeren, die begeleid of zelfstandig wonen in speciale groepshuizen, ondersteunen met (semi) permanente begeleiding tot het moment dat ze echt op eigen benen kunnen staan.
 • 86 overige familiegerichte zorgprogramma’s waarmee we 1.600 mensen hebben bereikt – waaronder het ondersteunen en versterken van andere zorgaanbieders.

Kwalitatief onderwijs 

473 onderwijsprogramma’s voor

 • 27.500 kleuters (kleuterscholen en dagopvang)
 • 159.500 kinderen (basis- en middelbare scholen)

Vergroten inzetbaarheid jongeren

137 jeugdwerkgelegenheidsprogramma’s waarmee we 11.600 jongeren steunen op weg naar een fatsoenlijke baan of bij de start van een eigen bedrijf.

Overige activiteiten

104 programma’s waarmee we 55.800 mensen hebben bereikt, waaronder gemeenschapsvoorlichting en educatie over kinderrechten, ondersteuning bij integratie, vakantiekampen en speelbussen.

Gezondheidszorg

 • 25 gezondheidsbevordering en preventie programma’s, waarmee we 60.700 mensen uit gemeenschappen en de kinderdorpen bereikt hebben.
 • 57 medische zorgprogramma’s waar we 210.500 behandelingen en consulten hebben geboden aan mensen uit de gemeenschap en de kinderdorpen.

Noodhulp

35 noodhulpprogramma’s waarmee 240.000 mensen in nood zijn gesteund.

 

Uit onderzoek is gebleken dat:

 • 90% van de kinderen en jongeren die aan een SOS zorgprogramma heeft deelgenomen, sterke familiebanden heeft en in staat is om goed voor hun eigen kinderen te zorgen;
 • meer dan 80% van de voormalig deelnemers een middelbare school of beroepsopleiding heeft voltooid en beschikt over de vaardigheden om een fatsoenlijke baan te krijgen of een vervolgstudie te volgen;
 • 60% van de voormalig deelnemers verdient een fatsoenlijk inkomen, waardoor hij of zij een zelfredzaam bestaan kan leiden;
 • 90% van de voormalig deelnemers in staat is om bijna volledig te voorzien in hun basisbehoeften (huisvesting, voedselzekerheid en gezondheidszorg);
 • 80% van de voormalig deelnemers aangeeft gelukkig te zijn en veilig en positief in het leven te staan.

Verhalen van kinderen, jongeren en moeders

“Mijn SOS moeder bereidde ons voor op het leven en heeft ons sterker gemaakt. Ze zorgde ervoor dat ik, wij, ons mannetje konden staan in de harde wereld buiten onze familie. Het is door die opvoeding dat ik ben waar ik nu ben. Ik run mijn huishouden nu precies zoals mijn moeder dat deed”, vertelt Cecilia, die in een SOS kinderdorp opgroeide. Sinds de oprichting van SOS Kinderdorpen hebben wereldwijd vele miljoenen kinderen een liefdevolle SOS familie gekregen of is voorkomen dat hun familie uiteenviel, hebben ze toegang gekregen tot onderwijs en medische zorg en is er naar ze geluisterd.

Lees hier hun verhalen
verhalen

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.