Oorlogskinderen en kindvluchtelingen

Zorg en bescherming van kindvluchtelingen en oorlogskinderen is extreem belangrijk. Kinderen die dagelijks leven in een crisissituatie worden beroofd van hun recht op veiligheid, bescherming, voeding, gezondheidszorg, onderwijs en het simpele recht om te spelen en kind te kunnen zijn. In oorlogsgebied, op de vlucht voor conflicten of in een andere crisissituatie zijn kinderen het meest kwetsbaar. Zij lopen namelijk enorme risico’s op het vlak van gender gerelateerd (seksueel) geweld, kinderarbeid, rekrutering door gewapende groepen en psychosociale trauma’s.

Kindvluchteling in Macedonië
Een van de vele kinderen op de vlucht in 2015 in Macedonië

Cijfers over vluchtelingen en oorlogskinderen

  • 1% van de wereldbevolking is ontheemd, dit zijn 79,5* miljoen mensen. Hiervan zijn
    • 45,7 miljoen mensen binnen hun eigen land op de vlucht.
    • 26 miljoen mensen gevlucht naar andere landen, veelal buurlanden.
    • 4,2 miljoen asielzoekers
    • 3,6 miljoen Venezolaanse vluchtelingen in het buitenland
  • 40% van die 79,5 miljoen mensen zijn kind (jonger dan 18 jaar). Dit zijn bijna 32 miljoen kinderen.
  • 80% van deze ontheemden probeert te overleven in landen of gebieden waar ze te maken hebben met acute voedselonzekerheid en ondervoeding.
  • 68% van het totale aantal vluchtelingen is afkomstig uit slechts vijf landen. Van wie het overgrote deel uit Syrië (6,6 miljoen) en Venezuela (3,7 miljoen) komen.
  • Van de 26 miljoen vluchtelingen wereldwijd is meer dan de helft (18 miljoen) jonger dan 18 jaar.
  • 250 miljoen kinderen leven in landen of gebieden die door gewapende conflicten geteisterd worden.

Wat doet SOS Kinderdorpen voor kindvluchtelingen en kinderen in oorlogssituaties?

SOS medewerkster Abir praat met een Syrisch meisje in Madaya

Onze noodhulpprogramma’s richten zich op de zorg en bescherming van kinderen. Dit doen we op verschillende manieren en in samenwerking met (lokale) organisaties. We werken op verschillende manieren specifiek aan de zorg en bescherming van het kind. In tijdelijke zorgcentra wordt volledige zorg geboden aan onbegeleide – en van hun familie gescheiden kinderen. Ook bieden we veilige, kindvriendelijke ruimtes. Hier kunnen kinderen spelen, leren en deelnemen aan leuke activiteiten. Daarnaast zetten we ons in om kinderen die van hun familie gescheiden zijn geraakt weer met hun biologische familie te herenigen. De kinderen hebben met hun ouders toegang tot specialistische steun, zoals psychologen en sociaal werkers. Zij helpen hen om hun trauma’s te boven te komen. 

Daarnaast proberen we een brug te slaan tussen de gemeenschappen die vluchtelingen opvangen en de gevluchte mensen om zo het ‘gedwongen samen leven’ in goede orde te laten verlopen. Meer uitgebreide informatie over de noodhulp die we bieden.

Samenwerkingsverband

SOS Kinderdorpen is een van de 15 Nederlandse hulporganisaties die samen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken deelneemt aan de Dutch Relief Alliance. De partners werken samen in Joint Responses om zo de noodhulp te coördineren en gezamenlijk te faciliteren. Zo kunnen we een beter resultaat behalen dan wanneer alle organisaties alleen zouden werken.

Projecten om deze kinderen te helpen

De afgelopen jaren heeft SOS Kinderdorpen deelgenomen aan verschillende Joint Responses en ook meerdere geleid om kinderen in crisissituaties en kinderen en families op de vlucht te helpen. Zo heeft SOS Kinderdorpen de Joint Response geleid om Venezolanen op de vlucht te helpen. Ook in de Centraal Afrikaanse Republiek en Oekraïne heeft SOS Kinderdorpen zich ingezet om families en kinderen die al jarenlang te midden van een verwoestend conflict wonen, hulp te bieden. 

*) bron van de getoonde cijfers: UNHCR – 18 juni 2020

HELP KWETSBARE FAMILIES

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.