SOS Kinderdorpen is een kinderontwikkelingsorganisatie, actief in 138 landen en gebieden, en onderdeel van de federatie SOS Children’s Villages International. Wereldwijd zetten we ons structureel in voor kinderen die het risico lopen de ouderlijke zorg te verliezen en kinderen die de zorg van hun ouders zijn verloren. Ook in Nederland.

In de ruim 70 jaar dat we actief zijn, hebben we veel kennis vergaard. Er is geen enkele andere organisatie die zoveel ervaring en expertise heeft in de behoeften van onze doelgroep. We hebben verregaand inzicht in hoe we het uiteenvallen van families kunnen voorkomen en hoe we voor kinderen kunnen zorgen die er alleen voor staan. Door te luisteren naar kinderen, oprechte interesse te tonen en er ‘gewoon’ voor ze te zijn. Onze SOS moeders en medewerkers zijn getraind om hun trauma’s te begrijpen en er goed mee om te gaan. We bekijken de specifieke situatie van ieder kind en zijn of haar omgeving. Zo krijgt elk kind de steun die het echt nodig heeft.

Dit is SOS kinderdorpen

Onze geschiedenis

SOS Children’s Villages International is in 1949 opgericht door Hermann Gmeiner, die als jeugdwelzijnswerker in aanraking kwam met vele kinderen die door de oorlog hun ouders waren verloren of kwijtgeraakt. Hij voelde een diepe verantwoordelijkheid om hen te helpen. Dit gevoel en het geloof in de kracht van familie leefde ook bij mevrouw Yvonne Meyer-Praxmarer die op 24 november 1965 SOS Kinderdorpen in Nederland oprichtte.

Lees meer over de geschiedenis
Onze geschiedenis Hermann Gmeiner

Missie en visie

De kindertijd is de basis voor de rest van ons leven. Daarom geven wij kinderen zonder ouders of veilig thuis zo snel mogelijk weer een liefdevolle familiebasis. Dit doen we door kwetsbare families te helpen met de zorg en bescherming van hun kinderen, of door kinderen (tijdelijk) op te vangen in een (SOS) familie, zodat zij kunnen opgroeien in veiligheid, met zelfrespect, kansen en liefde. Wij zijn ervan overtuigd dat een kind zich pas echt goed kan ontwikkelen en opgroeien tot een zelfstandige volwassene in een hechte familie.

Lees meer over onze missie en visie
Missie en visie SOS Kinderdorpen

Kind en veiligheid

Het belang van kinderen staat bij ons voorop. Altijd. Kinderen zijn kwetsbaar. Daarom zetten wij ons met hart en ziel in om hen uit onveilige situaties te halen en liefdevol op te laten groeien in een veilige familiesituatie. Het is de essentie van ons werk. Wij zetten alles op alles om kinderen in onze zorg, en waar mogelijk ook daarbuiten, te beschermen tegen verwaarlozing, seksueel misbruik, fysiek en psychologisch geweld. Ons beleid is er actief op gericht om eventuele misstanden te voorkomen, op te sporen en te bestrijden.

Lees meer over kind en veiligheid
Kind en veiligheid SOS Kinderdorpen

Directie en toezicht

SOS Kinderdorpen Nederland heeft een onafhankelijke structuur met een eigen bestuur: algemeen directeur Arian Buurman (sinds 2019). Onze organisatie wordt bestuurd volgens de eisen die de Code voor Goed Bestuur, de zogeheten Code Wijffels, stelt aan fondsenwervende organisaties. Dit betekent dat het dagelijkse management van SOS Kinderdorpen en het toezicht hierop van elkaar zijn gescheiden. De toezichthoudende taak ligt bij onze Raad van Toezicht (RvT).

Lees meer over onze directie en toezicht
Directie en toezicht SOS Kinderdorpen

Nieuws

Het laatste nieuws over onze partners, programma’s, ambassadeurs en evenementen. We delen ook wanneer SOS Kinderdorpen in het nieuws is, berichten over crisissituaties, bijvoorbeeld als we een nieuw (noodhulp) programma opstarten, en maatschappelijke thema’s die spelen en invloed hebben op ons werk.

Lees het laatste nieuws
Nieuws SOS Kinderdorpen

Publicaties en onderzoeken

Publicaties van SOS Kinderdorpen Nederland en SOS Children’s Villages International. Maar ook publicaties die te maken hebben met onder meer kinderrechten, kindontwikkeling en inclusiviteit, die de essentie van ons werk onderschrijven zijn hier te vinden.

Bekijk onze publicaties en onderzoeken
Publicaties en onderzoeken SOS Kinderdorpen

Geef kinderen een veilig thuis

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.