PROJECT: Sangue Novo

Jeugdwerkgelegenheid in Guinee-Bissau

Het West-Afrikaanse Guinee-Bissau is één van de armste landen ter wereld. Een derde van de jongeren in Guinee-Bissau heeft geen werk. En dat terwijl jongeren de grootste bevolkingsgroep in het land vormen. Zo is 48% van de bevolking tussen de 0-18 jaar. Daar komt bij dat 80% van de mensen die van minder dan $1,25 per dag rondkomen, tussen de 15-35 jaar is.

SOS Kinderdorpen startte jeugdwerkgelegenheidsprogramma Sangue Novo om de arbeidsmarktkansen van jongeren in Guinee-Bissau te verbeteren en vergroten. Het programma richt zich op werkloze jongeren in de leeftijd van 18-35 jaar, met weinig tot geen opleiding in de steden Bissau en Canchungo.

Hoe ziet het project eruit?

Sinds 2015 volgen jongeren binnen het jeugdwerkgelegenheidsprogramma Sangue Novo gedurende zes maanden professionele trainingen die aansluiten op de lokale arbeidsmarkt. Ze leren over basislevensvaardigheden, krijgen beroepstraining, coaching en stagebegeleiding. Daarna worden ze ondersteund bij het vinden van een stage, baan of het opzetten van een eigen bedrijf.

Benieuwd hoe het project er écht uiziet? Neem zelf een kijkje nemen in de leslokalen via de VR-tour. Bekijk de tour op je desktop voor een optimale beleving.

Wat zijn de resultaten?

De eerste fase (2015-2020) van het programma werd een succes. 1.200 jongeren volgden beroepstraining en trainingen over basislevensvaardigheden, waardoor ze weerbaarder en zelfredzaam zijn. 620 deelnemers hebben inkomensgenererende activiteiten opgestart. 400 van deze 620 deelnemers is vrouw.

Vervolgproject Sangue Novo II t/m 2024

In fase twee van Sangue Novo, deze loopt tot en met 2025, richten we ons op jongeren uit de lokale gemeenschap en uit de alternatieve zorg en familieversterkende programma’s van SOS Kinderdorpen in Bissau en Canchungo. Door de jeugd te trainen en te begeleiden naar zelfstandigheid, hoopt SOS Kinderdorpen de vicieuze cirkel van kwetsbaarheid te doorbreken.

De deelnemende jongeren volgden in de eerste fase trainingen in trainingscentra van partners en het SOS trainingscentrum in Bissau. In oktober 2022 opende een tweede SOS trainingscentrum in Canchungo. Beide SOS centra zijn aangepast voor minder valide jongeren of jongeren met een beperking. Ook is het trainingsaanbod verbreed met onder andere opleidingen tot kapper, banketbakker, kledingontwerper en schoonheidsspecialist.

Het doel van Sangue Novo

Het doel van Sangue Novo is om jeugdwerkeloosheid in Bissau en Canchungo aan te pakken. Om dit te bereiken…

  • Werken we samen met andere trainingscentra in de stad.
  • Verbeteren en breiden we het aanbod van professionele trainingen uit, zodat deze beter aansluiten op de vraag vanuit de arbeidsmarkt.
  • Zorgen we ervoor dat deze trainingen toegankelijk zijn voor kwetsbare jongeren uit onze zorg en de lokale gemeenschap, vooral voor vrouwen.
  • Trainen we jongeren om arbeidsmarktonderzoeken uit te voeren, om te achterhalen welke sectoren goede baanmogelijkheden bieden en welke vaardigheden daarvoor nodig zijn.

De SDG’s

Met het project dragen we bij aan de volgende Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen:

Partners

SOS Kinderdorpen werkt tijdens projecten samen met lokale partners.

Uitvoerende partners
SOS Guinee-Bissau en verschillende lokale trainingscentra.

Meer lezen over andere jeugdwerkgelegenheidsprogramma’s?

Help kwetsbare families

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.