Sangue Novo in Guinee-Bissau gaat tweede fase in

Golda naaicursus Sangue Novo
Golda volgt naailes

Het West-Afrikaanse Guinee-Bissau is één van de armste landen ter wereld. De bevolking groeit snel, terwijl de economie stagneert. Dit heeft als gevolg dat er meer mensen dan banen zijn. Hierdoor zit in Guinee-Bissau een derde van de jongeren zonder werk. En laat deze groep nu net de grootste bevolkingsgroep zijn in Guinee-Bissau: 48% is tussen de 0-18 jaar. Daar komt bij dat 80% van de mensen die van minder dan $1,25 per dag moeten rondkomen, tussen de 15-35 jaar is.  

Om de situatie van deze groep te verbeteren, riep SOS Kinderdorpen jeugdwerkgelegenheidsprogramma Sangue Novo in Bissau, Guinee-Bissau, in het leven. Met het programma verbeteren we de arbeidsmarktkansen van kwetsbare jongeren. Zes maanden lang volgen ze professionele trainingen die aansluiten op de vraag uit de arbeidsmarkt in Guinee-Bissau. Daarna worden ze ondersteund bij het vinden van een stage, baan of het opzetten van een eigen bedrijf. De eerste fase (2015-2020) van Sangue Novo werd een succes: meer dan de helft van de 1.200 deelnemers vond een baan of startte een eigen bedrijf.  

Fase twee van het jeugdwerkgelegenheidsprogramma 

In de tweede fase, deze loopt tot en met 2024, richten we ons op 600 tot 800 kwetsbare jongeren uit onze familieversterkende programma’s en alternatieve zorg. Zij volgen basislevensvaardigheden training, beroepstraining, stage en coaching. Door de jeugd te trainen en te begeleiden naar zelfstandigheid, hoopt SOS Kinderdorpen de vicieuze cirkel van kwetsbaarheid te doorbreken door middel van een holistische aanpak.  

Nieuw trainingscentrum  

De deelnemende jongeren volgen trainingen in het SOS trainingscentrum in Bissau. In oktober 2022 opende een tweede trainingscentrum in Canchungo. Beide SOS centra zijn aangepast voor minder valide jongeren of jongeren met een beperking.  

In april 2022 namen in totaal 232 jongeren al deel aan het jeugdwerkgelegenheidsprogramma Sangue Novo II. Zij worden opgeleid tot kok, bakker, kapper, schoonheidsspecialist, naaister, ober/serveerster, onderwijzer, elektricien, loodgieter, installateur of constructiemedewerker. 

De duurzame renovatie van Canchungo wordt gefinancierd door Heimstaden. Lees meer over het partnership tussen SOS Kinderdorpen en Heimstaden. 

VR-tour Sangue Novo

Benieuwd hoe de jongeren worden opgeleid in Bissau en Canchungo? Bekijk de VR-tour, klik door de verschillende leslokalen en zie de jongeren aan het werk! Jeugdwerkgelegenheidsprogramma Sangue Novo II wordt mede mogelijk gemaakt door stichting Blossom.

Wil je een optimale VR-tour beleving? Klik dan op de button op je desktop!

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.