Timiro kan haar kinderen niet meer voeden

Timiro woont in Kelafo, in de Somalische regio van Ethiopië. Op haar landbouwgrond produceerde ze maïs en sorghum (graan), totdat de extreme droogte in de Hoorn van Afrika de grond compleet uitdroogde. ‘’Ik heb zes kinderen die ik niet meer kan voeden. Mijn laatste goede oogst was in 2020. Onze situatie is zeer kritiek. Er zijn veel dagen waarop we met honger gaan slapen en wakker worden zonder eten. Als het zo doorgaat, ben ik bang dat we doodgaan.’’  

Timiro met zwarte sjaal en haar kinderen

Voor de droogte had Timiro 16 koeien en 18 geiten en schapen; slechts twee koeien overleefden. “Mijn koeien produceerden melk, boter en vlees. Met de opbrengst van deze producten kochten we wat we zelf niet produceerden. Nu kunnen mijn kinderen geen melk meer drinken en zijn ze zwak door gebrek aan voedsel.” 

‘Ik ben bang dat we doodgaan als het zo doorgaat’

Timiro

Zoon van Timiro noodgedwongen kostwinner

Abdi Katun Shire is de familieversterkend programmacoördinator voor SOS Kinderdorpen in Gode, Ethiopië. Hij merkt dat veel kinderen zijn gestopt met school en naar nabijgelegen steden zijn vertrokken om werk te zoeken. “Zodat ze hun familie kunnen onderhouden’’, zegt Abdi. “Hoewel de scholen open zijn, gaat minder dan 50 procent van de kinderen naar de les. Het aantal ontheemden neemt toe, nu gezinnen naar steden verhuizen om voedsel en water te zoeken.” 

Moha (16), Timiro’s oudste zoon, stopte met school om kostwinner te worden. Hij reisde zonder eten en water naar de steden Gode en Kelafo. Hier laadt en lost hij vrachtwagens en doet hij andere klusjes. Hij stuurt het geld wat hij verdient naar huis. Elke drie of vier maanden ziet hij zijn familie. “Vroeger ging ik naar school voor een goede opleiding en mooie toekomst, maar nu is mijn leven veranderd. Ik zou graag taaldocent willen worden. Ik hoop dat ik op een dag terug naar school kan gaan om mijn droom te verwezenlijken.’’  

Hoe SOS Kinderdorpen helpt in de Hoorn van Afrika 

Zonder hulp komen de meeste mensen deze ramp niet te boven. SOS Kinderdorpen biedt acute hulp met het verspreiden van voedselpakketten, drinkwater, waterfilters, medicijnen en het bouwen van waterpunten. Bovendien helpen we met zaden en kleinvee, zodat families weer zelfvoorzienend kunnen worden. We willen nog heel veel kinderen en families helpen, en jouw donatie maakt dat mogelijk.

Dankzij donaties aan het SOS-noodfonds, worden kinderen en gezinnen in onverwachte, escalerende of urgente crises zoals deze ondersteund. Met het familieversterkend programma van SOS Kinderdorpen herenigen we families die door de extreme droogte en hongersnood op de vlucht zijn geslagen.

Lees ook over onze samenwerking met de Dutch Relief Alliance en de Noodhulp voor families in Ethiopië.

Help gezinnen zoals die van Timiro

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.