Actie tegen honger nodig om kind te beschermen

De zes grootste kinderrechtenorganisaties van de wereld, waaronder SOS Kinderdorpen, werken samen om hongersnood te bestrijden. Die ongekende samenwerking is noodzakelijk, omdat kinderen, veel meer dan volwassenen, langdurige gevolgen ondervinden van ondervoeding. 

Elke minuut is er één kind dat in de fase van ernstige ondervoeding belandt. In vijftien landen is het zelfs zo erg dat 8 miljoen kinderen aan honger zullen sterven als ze geen hulp krijgen. 

50 miljoen mensen lijden honger

Wereldwijd leven bijna 50 miljoen mensen in een noodsituatie of niveau van acute honger. De impact van zulke enorme aantallen mensen die extreme honger ervaren, zal verwoestende en levenslange gevolgen hebben voor de rechten van kinderen op het gebied van gezondheid, voeding, onderwijs, bescherming en overleving als we nu niets doen. 

Hongersnood is te voorkomen en hoort niet thuis in de 21e eeuw. In 2017 lukte het om gezamenlijk hongersnood in Somalië af te wenden. In 2011 lukte dat niet, toen stierven 260.000 mensen, waaronder 130.000 kinderen jonger dan vijf jaar. Velen van hen stierven nog voor het een echte ‘hongersnood’ werd genoemd. 

Hulporganisaties in actie tegen honger onder kinderen

De zes organisaties, SOS Kinderdorpen Internationaal, ChildFund Alliance, Plan International Nederland, Save the Children International, Terre des Hommes en World Vision, stellen dat de internationale gemeenschap een collectieve verantwoordelijkheid heeft om actie te ondernemen. Dit om de dood van honderdduizenden kinderen te voorkomen. Actie is nú nodig. De organisaties zien dagelijks de verwoestende effecten van crises, zoals de oorlog in Oekraïne, klimaatverandering en corona.

Honger is levensbedreigend voor een kind

De honger- en voedingscrisis is levensbedreigend voor kinderen. Naast ernstige en acute ondervoeding, is er voor kinderen een verhoogd risico op geweld, uitbuiting en misbruik door schooluitval, kinderarbeid, rekrutering door strijdkrachten of gewapende groeperingen en het uiteenvallen van gezinnen. Kinderen zonder ouderlijke zorg zijn kwetsbaar voor voedselonzekerheid en de gevolgen daarvan. Meisjes lopen een verhoogd risico op gedwongen (kind)huwelijken, vroege zwangerschappen, schooluitval, seksuele uitbuiting en misbruik. Wanneer voedsel schaars is, eten meisjes en vrouwen vaak minder omdat ze als laatste aan de beurt zijn. 

Kinderen moeten prioriteit krijgen

In de huidige voedselcrisis moeten de rechten en behoeften van kinderen prioriteit krijgen. Een nieuwe aanpak is vereist. Regeringen en donoren moeten zich realiseren dat voedselzekerheid geen voorrecht is, maar een recht dat is vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens uit 1948. Internationaal leiderschap en politieke wil moeten leiden tot een onmiddellijke reactie en het aanpakken van de diepere oorzaken van honger, zoals conflicten, economische crises, klimaatverandering en ongelijke toegang tot landbouwbronnen, door middel van gezamenlijke en lokaal gestuurde oplossingen.

De zes organisaties verklaren dat ze samen met regeringen en donoren ervoor willen zorgen dat de behoeften van kinderen prioriteit krijgen. Dat doen ze door middel van een gendergevoelige, multisectorale aanpak die voedselzekerheid, voeding, gezondheid, water en sanitatie, onderwijs, bescherming en sociale zekerheid omvat. Want, zo wil de alliantie de gevolgen van de voedselcrisis aanpakken: kinderlevens beschermen en veerkracht opbouwen tegen langdurige crises.

Over Joining Forces

Joining Forces is een alliantie van de zes grootste internationale NGO’s die met en voor kinderen werken om hun rechten veilig te stellen en geweld tegen hen te stoppen. ChildFund Alliance, Plan International Nederland, Save the Children International, SOS Kinderdorpen Internationaal, Terre des Hommes, World Vision

Bekijk hier de verklaring van Joining Forces – de 6 grootste kindgerichte NGO’s: Onmiddellijke actie nodig om kinderen te beschermen tegen de wereldwijde hongercrisis – Krachten bundelen (joining-forces.org)

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.