Een sterke familie is de sleutel tot een mooie toekomst

De redenen waarom families moeite hebben om hun kinderen te beschermen en goed voor ze te zorgen, verschillen per land, regio, gemeenschap en zelfs per familie. Onze familieversterkende programma’s zijn dan ook op maat gemaakt. Door families en gemeenschappen te versterken, kunnen we de vicieuze cirkel van kwetsbaarheid doorbreken en duurzame veranderingen in gang zetten.

Met elke familie stellen we een persoonlijk en haalbaar familie ontwikkelingsplan op dat uitgaat van hun sterktes, maar ook van de uitdagingen die ze het hoofd moeten bieden om hun kinderen te beschermen en verzorgen. Ouders of verzorgers dragen binnen het plan zelf verantwoordelijkheid voor hun ontwikkeling, om zo duurzame verandering mogelijk te maken. Het uiteindelijke doel: weer zelfredzaam zijn en hun kinderen de zorg, bescherming, aandacht en begeleiding bieden die ze nodig hebben.


  • In 2022 hebben wij vanuit Nederland bijgedragen aan 12 familieversterkende programma’s, waarmee wij in totaal 18.200 kinderen, jongeren en ouders hebben bereikt.
  • Wereldwijd waren er in 2022 768 familieversterkende programma’s, waarmee 512.500 kinderen, jongeren en ouders zijn bereikt.

Families versterken: hoe helpt SOS Kinderdorpen families?

  • Opvoeding en zorg – Het is essentieel dat ouders en/of verzorgers de kennis en vaardigheden hebben om voor hun kinderen te zorgen en ze op te voeden. Soms ontbreekt deze basis: het is ze, bijvoorbeeld door armoede, nooit geleerd. Om die reden zijn kennis over opvoeding, hygiëne en voeding, en bewustzijn over de rechten van het kind van groot belang.
  • Economische versterking – Toegang tot basisvoorzieningen als onderwijs en gezondheidszorg begint vaak met een inkomen. Samen met families bekijken we of ze voor voldoende inkomsten kunnen zorgen, en hoe ze daarmee omgaan.
  • Basisbehoeften en voorzieningen – Zaden om gewassen te verbouwen, een voedzame maaltijd, schoolgeld, basis medische zorg: vaak is er weinig nodig om de ergste ellende te verlichten en zo op korte termijn te voorkomen dat een familie uit elkaar valt. Naast basisbehoeften wijzen we families op hun basisrechten en ondersteunen we ze bij toegang tot autoriteiten en overheidsvoorzieningen.

De programma’s

Wij financieren de volgende familieversterkende programma’s:

Ghana

Guinee Bissau

  • Familieversterkend programma Canchungo

Ivoorkust

Oeganda

  • Familieversterkend programma Gulu
  • Familieversterkend programma Kakiri

Tsjaad

Kenia

Guatemala

  • Familieversterkend programma Santa Cruz del Quiche

in Ghana

Efie is 11 jaar oud en is verlaten door haar beide ouders. Er is helaas niet voldoende te eten dus moet Efie werken om geld te verdienen om eten te kopen. Efie wil graag naar school en spelen net als andere kinderen. Efie en haar tante worden ondersteund door een familieversterkend programma en krijgen hulp met al hun problemen

GHANA-video-familie

Help kwetsbare families

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.