Families versterken

Een veilig thuis bij de eigen familie

De redenen waarom families moeite hebben om hun kinderen te beschermen en goed voor ze te kunnen verzorgen, verschillen per land, regio, gemeenschap en zelfs per familie. Bij een familieversterkend programma hoort een persoonlijk en haalbaar ontwikkelplan gericht op begeleiding gedurende meerdere jaren. Hierin nemen families (ouder(s), grootouder(s) of ooms en tantes) verantwoordelijkheid voor hun eigen ontwikkeling om zo duurzame verandering in hun leven mogelijk te maken. Opdat ze uiteindelijk weer zelfredzaam zijn en hun kinderen de zorg kunnen bieden die ze nodig hebben.

Per familie bekijken de problemen en de behoefte op het gebied van:

  • Opvoeding en zorg – Het is essentieel dat ouders en/of verzorgers de kennis en vaardigheden hebben om voor hun kinderen te zorgen en ze op te voeden. Veel ouders ontberen deze basis; het is ze –bijvoorbeeld door armoede– nooit geleerd. Om die reden zijn kennis over opvoeding, hygiëne en voeding, en bewustzijn over de rechten van het kind van groot belang.
  • Economische versterking – Toegang tot basisvoorzieningen als onderwijs en gezondheidszorg begint vaak met een inkomen. Samen met families bekijken we of ze voor voldoende inkomsten kunnen zorgen en vervolgens hoe met het geld om te gaan.
  • Basisbehoeften en voorzieningen – Zaden om gewassen te verbouwen, een voedzame maaltijd, schoolgeld, basis medische zorg: vaak is er weinig nodig om de ergste ellende te verlichten en zo op korte termijn te voorkomen dat een familie uit elkaar valt. Naast basisbehoeften wijzen we families op hun basisrechten en ondersteunen we ze bij toegang tot autoriteiten en overheidsvoorzieningen.

De programma’s

Wij financieren de volgende familieversterkende programma’s:

Ghana

  • Familieversterkend programma Kumasi
  • Familieversterkend programma Tema
  • Familieversterkend programma Asiakwa

Guinee Bissau

  • Familieversterkend programma Canchungo

Ivoorkust

Oeganda

  • Familieversterkend programma Gulu

Tsjaad

Kenia

Guatemala

  • Familieversterkend programma Santa Cruz del Quiche

in Ghana

Efie is 11 jaar oud en is verlaten door haar beide ouders. Er is helaas niet voldoende te eten dus moet Efie werken om geld te verdienen om eten te kopen. Efie wil graag naar school en spelen net als andere kinderen. Efie en haar tante worden ondersteund door een familieversterkend programma en krijgen hulp met al hun problemen

Help kwetsbare families

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.