Een sterke familie is de sleutel tot een mooie toekomst

De redenen waarom families moeite hebben om hun kinderen te beschermen en goed voor ze te kunnen verzorgen, verschillen per land, regio, gemeenschap en zelfs per familie. Onze familieversterkende programma’s zijn dan ook op maat gemaakt. Door families en gemeenschappen te versterken, kunnen we de vicieuze cirkel van kwetsbaarheid doorbreken en duurzame veranderingsprocessen bewerkstelligen.

Met elke familie stellen we een persoonlijk en haalbaar familie ontwikkelingsplan op, dat uitgaat van hun sterktes én de uitdagingen identificeert die ze het hoofd moeten bieden om hun kinderen te beschermen en goed te kunnen verzorgen. Families (ouder(s), grootouder(s) of ooms en tantes) dragen binnen het plan ook zelf verantwoordelijkheid voor hun ontwikkeling, om zo duurzame verandering in hun leven mogelijk te maken. Het uiteindelijke doel: weer zelfredzaam zijn en hun kinderen de zorg, bescherming, aandacht en begeleiding kunnen bieden die ze nodig hebben.


  • In 2020 hebben wij vanuit Nederland bijgedragen aan 14 familieversterkende programma’s, waarmee wij in totaal 17.5000 kinderen, jongeren en ouders bereikt.
  • Wereldwijd waren er in 2020 620 familieversterkende programma’s, waarmee 347.000 kinderen, jongeren en ouders uit 78.000 families zijn bereikt.

Families versterken: hoe helpt SOS Kinderdorpen families?

  • Opvoeding en zorg – Het is essentieel dat ouders en/of verzorgers de kennis en vaardigheden hebben om voor hun kinderen te zorgen en ze op te voeden. Veel ouders ontberen deze basis; het is ze –bijvoorbeeld door armoede– nooit geleerd. Om die reden zijn kennis over opvoeding, hygiëne en voeding, en bewustzijn over de rechten van het kind van groot belang.
  • Economische versterking – Toegang tot basisvoorzieningen als onderwijs en gezondheidszorg begint vaak met een inkomen. Samen met families bekijken we of ze voor voldoende inkomsten kunnen zorgen en vervolgens hoe met het geld om te gaan.
  • Basisbehoeften en voorzieningen – Zaden om gewassen te verbouwen, een voedzame maaltijd, schoolgeld, basis medische zorg: vaak is er weinig nodig om de ergste ellende te verlichten en zo op korte termijn te voorkomen dat een familie uit elkaar valt. Naast basisbehoeften wijzen we families op hun basisrechten en ondersteunen we ze bij toegang tot autoriteiten en overheidsvoorzieningen.

De programma’s

Wij financieren de volgende familieversterkende programma’s:

Ghana

Guinee Bissau

  • Familieversterkend programma Canchungo

Ivoorkust

Oeganda

  • Familieversterkend programma Gulu
  • Familieversterkend programma Kakiri

Tsjaad

Kenia

Guatemala

  • Familieversterkend programma Santa Cruz del Quiche

in Ghana

Efie is 11 jaar oud en is verlaten door haar beide ouders. Er is helaas niet voldoende te eten dus moet Efie werken om geld te verdienen om eten te kopen. Efie wil graag naar school en spelen net als andere kinderen. Efie en haar tante worden ondersteund door een familieversterkend programma en krijgen hulp met al hun problemen

Help kwetsbare families

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.