Noodhulp droogte Ethiopië

Project periode: 1 januari 2022 - 31 december 2023
Noodhulp

Projectsamenvatting

Noodhulp Ethiopie gezondheidscheck

De oorlog in de regio Tigray in Ethiopië is begonnen op 4 november 2020. De situatie in Tigray is erg onstabiel en onvoorspelbaar. Veel basisvoorzieningen zijn in de oorlog vernietigd, zoals gezondheids- en waterfaciliteiten. Hierdoor slaan inwoners massaal op de vlucht en loopt de toestroom van vluchtelingen in verschillende regio’s in Ethiopië uit de hand.

Deze zones ondervinden ook de impact van aardbevingen en conflicten. Bovendien zorgt de droogte in de regio Oromia voor problemen als voedselonzekerheid, hongersnood en klimaatvluchtelingen. Er is dringend behoefte aan voedsel- en voedingsondersteuning, financiële hulp, watervoorzieningen en gezondheids- en onderwijsfaciliteiten.

Met de Dutch Relief Alliance, een samenwerkingsverband tussen verschillende Nederlandse hulporganisaties, biedt SOS Kinderdorpen noodhulp in Ethiopië.

Doelgroep

De interventie richt zich op de meest kwetsbare huishoudens, die getroffen zijn door de oorlog en/of droogte. Dat zijn 360.123 mensen in nood in Tigray (Tselemti), Amhara (Kobo, Weldiya, Efrata-Gidim) en Oromia (Fedis).

Activiteiten

Noodhulp Ethiopie voedingssupplementen

De kernactiviteiten uit de Ethiopia Joint Response bestaan uit het volgende:

  • Cash: het verstrekken van contant geld aan de meest kwetsbare huishoudens;
  • WASH: het verstrekken van zeep, waterfilters en hygiënekits, het vervoer van water per vrachtwagen en de aanleg van voorzieningen voor het wassen van handen op openbare plaatsen zoals markten, scholen en gezondheidscentra;
  • Voedselzekerheid: aanvullend voedsel voor kinderen en zwangere vrouwen en extra voedsel voor zogende vrouwen, evenals waardigheidskits met basisbehoeften. Op het platteland in de regio Kobo Woreda wordt voorzien in landbouwbenodigdheden;
  • Onderwijs: een veilige schoolomgeving voor kinderen mogelijk maken en het verstrekken van school- en recreatiemateriaal. Daarnaast worden leraren en leden van de gemeenschap getraind op het gebied van posttraumatische stressstoornis en kinderbescherming;
  • Bescherming: gemeenschapscapaciteiten versterken, alternatieve zorg bieden aan kinderen zonder ouderlijke zorg, aandacht vragen voor kinderrechten en informeren over het identificeren en rapporteren van kinderbeschermingsrisico’s.

Resultaten

Ethiopie

Doelen

Noodhulp bieden aan vluchtelingen en lokale gemeenschappen die iedere dag leven in crisis, veroorzaakt door conflicten en terugkerende, complexe noodsituaties, zoals droogte.

Partners

Uitvoerende partners

SOS Kinderdorpen leidt de Ethiopia Joint Response van de Dutch Relief Alliance en werkt er samen met Cordaid, Plan International, Terre des Hommes, CARE, Stichting Vluchteling en Tearfund.

Financierende partner

De Ethiopia Joint Response is in partnerschap met het Ministerie van Buitenlandse Zaken en wordt ook door hen gefinancierd.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.