Klimaatvluchteling Amino en haar gezin lopen 95 km voor voedsel

Klimaatvluchtelingen: wellicht heb je er al over gehoord in het nieuws. Wie zijn deze klimaatvluchtelingen en om welke cijfers gaat het? De aantallen liegen er niet om. Iedere dag vechten miljoenen mensen om zichzelf en hun kind(eren) in leven te houden.

Je leest ook het verhaal van klimaatvluchteling Amino die ondervoed en met haar vijf maanden oude baby 95 km liep, op zoek naar eten.

Wat zijn klimaatvluchtelingen?

Klimaatvluchtelingen zijn mensen die noodgedwongen hun land of woonplaats ontvluchten door de gevolgen van klimaatverandering. De opwarming van de aarde, veroorzaakt door menselijke activiteiten, is een groeiend probleem. Als er in de toekomst niets verandert in de internationale klimaataanpak, verwacht de Wereldbank in 2050 maar liefst 216 miljoen klimaatvluchtelingen.

Bijna 1 miljoen klimaatvluchtelingen in Somalië 

Een van de gevolgen van klimaatverandering is extreme droogte. In Afrika is er drie achtereenvolgende regenseizoenen amper regen gevallen. Families kunnen niet langer in hun basisbehoeften voorzien door mislukte oogsten, stervend vee en stijgende voedselprijzen op de internationale markt als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Hierdoor worden zij gedwongen om hun eigendommen te verkopen en bezittingen te ruilen voor voedsel en andere levensreddende producten.  

In Somalië zijn bijna 1 miljoen klimaatvluchtelingen. Zij hebben hun huizen op het platteland verlaten en zijn vertrokken naar steden op zoek naar voedsel en water. Families vallen uit elkaar omdat gezinsleden achterblijven op het platteland of juist naar de steden trekken. Kinderen en jongeren stoppen vroegtijdig met school om te gaan werken en hun familie te ondersteunen in het levensonderhoud. 

‘Onderweg zagen we dode dieren, zieke kinderen met families en gezichten van mensen bedekt met stof en verdriet’

Amino

Amino vluchtte en raakte ondervoed

Toen Amino (25) geen eten meer had, ontvluchtte ze haar dorp met haar twee jonge kinderen. In twee dagen liepen ze 95 kilometer naar Mogadishu, de hoofdstad van Somalië. Hier vestigden ze zich in het overbevolkte vluchtelingenkamp Kahda, waar ze de afgelopen drie maanden woonden. 

“Mijn man droeg ons oudste kind en enkele van onze bezittingen, en ik onze jongste”, zegt Amino. “Na elk uur moesten we uitrusten in de schaduw van een boom en aten we het kleine beetje eten dat we bij ons hadden voor de reis. Onderweg zagen we dode dieren, families met zieke kinderen en gezichten van mensen bedekt met stof en verdriet.’’ 

Amino is gediagnosticeerd met ondervoeding en wordt behandeld door het gezondheidscentrum van SOS Kinderdorpen in het vluchtelingenkamp Kahda. De jonge moeder krijgt zakjes met pap om haar immuunsysteem te boosten en zo moedermelk te produceren voor haar vijf maanden oude baby. Ook veel kinderen in het kamp zijn ondervoed. SOS biedt voedingssupplementen voor de kinderen, micronutriëntentabletten en pap voor zwangere en zogende vrouwen. 

Jouw hulp is hard nodig. Help families zoals die van Amino en doneer nu! Daarmee geef je een familie wat ze het hardst nodig hebben, zoals voedsel, onderwijs, financiële steun, werk, hygiëne artikelen of medische zorg.

Lees meer verhalen van families in nood door oorlog, droogte en torenhoge voedselprijzen.

Hoe SOS Kinderdorpen klimaatvluchtelingen helpt

Zonder hulp komen de meeste mensen deze ramp niet te boven. SOS Kinderdorpen biedt acute hulp met het verspreiden van voedselpakketten, drinkwater, waterfilters, medicijnen en het bouwen van waterpunten. Bovendien helpen we met zaden en kleinvee, zodat families weer zelfvoorzienend kunnen worden. We willen nog heel veel kinderen en families helpen, en jouw donatie maakt dat mogelijk.

Dankzij donaties aan het SOS-noodfonds, worden kinderen en gezinnen in onverwachte, escalerende of urgente crises zoals deze ondersteund. Met het familieversterkend programma van SOS Kinderdorpen herenigen we families die door de extreme droogte en hongersnood op de vlucht zijn geslagen.

Lees ook over onze samenwerking met de Dutch Relief Alliance.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.