Hongersnood in Afrika: 5,7 miljoen kinderen acuut ondervoed

SOS Kinderdorpen medewerkers bij een boerderij in Ethiopië

In de Hoorn van Afrika, een gebied dat Ethiopië, Somalië, Eritrea en Djibouti beslaat, heerst extreme hongersnood. Het gebied kampt met de ergste droogte in 40 jaar. Al drie achtereenvolgende regenseizoenen is er vrijwel geen regen gevallen. Met als gevolg dat de grond inmiddels compleet is uitgedroogd. Doordat oogsten mislukken is er amper voedsel en valt het inkomen van veel families op het platteland weg.

Inmiddels zijn 5,7 miljoen kinderen acuut ondervoed. Hulporganisaties waarschuwen dat er snelle hulp nodig is om een ​​hongersnoodsituatie zoals die van tien jaar geleden te voorkomen, waarbij 250.000 mensen in Somalië om het leven kwamen, waarvan 125.000 kinderen onder de vijf jaar.  

Experts zeggen dat klimaatverandering de oorzaak is van de terugkerende droge perioden in de Hoorn van Afrika, en dat de regencyclus wordt verstoord door stijgende temperaturen.  

Voedselschaarste en stijgende prijzen

De voedselprijzen in de Hoorn van Afrika stijgen door droogte, mislukte graanoogsten en stervend vee. De verstoring van de import als gevolg van de Oekraïne oorlog, drijft de voedselprijzen verder op. Naast voedselschaarste zorgen de stijgende voedselprijzen voor hongersnood in Afrika.

16,7 miljoen mensen in hongersnood in Afrika

De VN schat dat 16,7 miljoen mensen in Oost-Afrika nu noodvoedselhulp nodig hebben. Van alle landen in de Hoorn van Afrika is Somalië het hardst getroffen. In 72 van de 84 districten heerst extreme droogte en in zes districten is het risico op hongersnood groot. Meer dan 700.000 klimaatvluchtelingen hebben hun huis op het platteland achtergelaten en zijn vertrokken naar steden op zoek naar voedsel en water. Volgens UNICEF lijden waarschijnlijk 1,4 miljoen kinderen in Somalië aan acute ondervoeding en lopen duizenden het risico om te overlijden. 

Hoe SOS Kinderdorpen helpt in Afrika 

Zonder hulp komen de meeste mensen deze ramp niet te boven. SOS Kinderdorpen biedt acute hulp met het verspreiden van voedselpakketten, drinkwater, waterfilters, medicijnen en het bouwen van waterpunten. Bovendien helpen we met zaden en kleinvee, zodat families weer zelfvoorzienend kunnen worden. We willen nog heel veel kinderen en families helpen, en jouw donatie maakt dat mogelijk.

Dankzij donaties aan het SOS-noodfonds, worden kinderen en gezinnen in onverwachte, escalerende of urgente crises zoals deze ondersteund. Met het familieversterkend programma van SOS Kinderdorpen herenigen we families die door de extreme droogte en hongersnood op de vlucht zijn geslagen.

Lees ook over onze samenwerking met de Dutch Relief Alliance.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.