Fatou kan haar familie niet meer voeden door stijgende voedselprijzen

De voedselprijzen in Afrika, van onder andere suiker, rijst, olie, en vlees zijn in West- en Centraal-Afrika met 20 tot 30 procent gestegen. Dit als gevolg van de oorlog in Oekraïne, die de wereldwijde aanvoer van granen en plantaardige oliën verstoord. Het effect hiervan is groot op Afrikaanse families. Fatou vertelt haar verhaal.

Afrika is sterk afhankelijk van de voedselimport uit zowel Rusland als Oekraïne, en ervaart grote prijsstijgingen in de importketen van tarwe-, zonnebloem- en ruwe oliegrondstoffen. Het Wereldvoedselprogramma voorspelt dat de Oekraïne oorlog alleen in West-Afrika al kan zorgen voor voedselonzekerheid voor 7 tot 10 miljoen extra mensen. Afrika wordt voor het derde achtereenvolgende jaar geconfronteerd met een voedsel- en voedingscrisis en in 2022 zullen naar verwachting 41 miljoen mensen voedselhulp nodig hebben. 

Effect prijsstijgingen op Fatou’s familie

De Oekraïne oorlog zorgt ervoor dat Fatou moeite heeft om haar gezin te voeden. Fatou is een alleenstaande moeder van vier kinderen en woont aan de rand van Dakar, Senegal. ‘’Het is nog erger dan COVID-19. De prijs van een kilo vlees is sinds een paar maanden met meer dan 35% gestegen. Sindsdien eten we geen vlees meer. Het eten dat ik kan kopen voor mijn kinderen is eenzijdig en sterk verminderd door prijsstijgingen.’’ 

Het is erger dan Covid-19

Fatou

Fatou neemt al een aantal jaren deel aan het familieversterkend programma van SOS Kinderdorpen. Toen ze begon, was ze werkloos en had ze moeite om voor haar kinderen te zorgen na de dood van haar man. “In die tijd stond ik op het punt om mijn kinderen van school te halen, vanwege onze financiële situatie. Gelukkig kwam ik in contact met SOS Kinderdorpen en dankzij hun steun hoefde ik dat niet te doen.’’ Met de ondersteuning van het familieversterkend programma werd Fatou een werkende moeder en ondernemer: ze startte haar eigen pluimveebedrijf en koffiezaak. 

Jouw hulp is hard nodig. Help families zoals die van Fatou en doneer nu! Daarmee geef je een familie wat ze het hardst nodig hebben, zoals voedsel, onderwijs, financiële steun, werk, hygiëne artikelen of medische zorg.

Als enige kostwinner is Fatou verantwoordelijk voor haar gezin. Ze neemt deel aan het geldbesparend initiatief van SOS Kinderdorpen in Senegal voor gezinnen in haar gemeenschap. “In de Village Savings and Credit Association spaart ieder gezin elke week 2.500 CFA (ongeveer € 3,50). Een keer per jaar openen we de gezamenlijke schatkist en delen wat erin zit”, legt Fatou uit. “Het is nu twee weken geleden dat ik mijn steentje voor het laatst bijdroeg. Dat is me nog nooit overkomen.” De huidige voedselcrisis brengt Fatou’s opgebouwde financiële stabiliteit in groot gevaar.  

Volgens de Wereldbank heeft de oorlog in Oekraïne de markten zodanig verstoord, dat de prijzen tot eind 2024 op historisch hoge niveaus blijven. 

Zo helpt SOS Kinderdorpen mensen als Fatou

“Gezinnen die al jaren deelnemen aan ons familieversterkend programma en eindelijk op de goede weg zijn om zelfstandig te worden, hebben door de huidige prijssituatie een flinke tegenslag te verduren”, zegt Bernadette Senghor, regionaal programmamanager bij SOS Kinderdorpen in Dakar. “We moeten als organisatie de handen ineenslaan om ervoor te zorgen dat de voortgang van deze families niet verloren gaat.” 

Via het familieversterkend programma ondersteunt SOS Kinderdorpen 169 kwetsbare gezinnen in Dakar. Het programma helpt gezinnen onder meer bij het opzetten van inkomstengenererende activiteiten en het verder ontwikkelen van hun spaarvermogen via het Village Savings and Credit Associations-initiatief. 

Bernadette Senghor van SOS Kinderdorpen: “Deze kwetsbare gezinnen hebben meer financiële middelen nodig of basisvoedsel zoals rijst, olie en suiker. We willen de dagelijkse voedseltoelage voor kinderen en moeders verhogen en hun bedrijfsactiviteiten en spaarcapaciteit blijven ondersteunen.” 

SOS Kinderdorpen doet er alles aan om kwetsbare gezinnen zoals Fatou te beschermen! Wij kijken wat ze nodig hebben: voedsel, zorg, onderwijs, werk of financiële steun. Help mee, doneer nu.

Help gezinnen zoals die van Fatou

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.