De Hoorn van Afrika: 3 veelgestelde vragen

De Hoorn van Afrika: je leest en hoort er steeds vaker over in het nieuws. Maar wat is de Hoorn van Afrika en over welke landen hebben we het? We delen het laatste nieuws.

Wat is de Hoorn van Afrika?

De Hoorn van Afrika is het stuk land dat uitsteekt in Oostelijk Afrika. Het gebied heeft de bijnaam te danken aan de driehoekige vorm en bestaat uit Ethiopië, Somalië, Eritrea en Djibouti. In totaal beslaat het gebied twee miljoen vierkante kilometer.

Welke landen horen bij de Hoorn van Afrika?

De landen die tot de Hoorn van Afrika behoren zijn:

  • Ethiopië
  • Somalië en het Somalisch schiereiland
  • Eritrea
  • Djibouti

Echter zijn er ook bredere definities van het gebied te vinden. Hierin worden delen van Kenia, Soedan, Zuid-Soedan en Oeganda meegenomen.

Hoeveel mensen wonen er in de Hoorn van Afrika?

De Hoorn van Afrika heeft ongeveer 106,2 miljoen inwoners. Van deze 106,2 miljoen inwoners wonen 90 miljoen mensen in Ethiopië, 10 miljoen in Somalië, 4 miljoen in Eritrea en ongeveer 1 miljoen in Djibouti.

Klimaatverandering in Afrika

De meeste gebieden in de Hoorn van Afrika hebben een steppeklimaat of droog klimaat. Oostelijk Afrika kent normaal gesproken twee regenseizoenen: een lang regenseizoen van maart tot mei en een korte periode van oktober tot december. In de tussenliggende periodes is het droog.

Echter viel er in de afgelopen drie regenseizoenen amper regen. De Hoorn van Afrika kampt hierdoor met extreme droogte met hongersnood tot gevolg. Wetenschappers en hulpverleners verwachten dat het komend regenseizoen ook droog blijft. De Hoorn van Afrika zal in dat geval de langste droogteperiode ervaren in 40 jaar. Je zult begrijpen dat dit catastrofale gevolgen heeft voor mens, dier en natuur.

Volgens experts is de terugkerende droogte het gevolg van klimaatverandering. Het klimaatfenomeen dat ‘La Niña’ (‘Het kerstkind’) wordt genoemd, verstoort de regencyclus en zorgt voor stijgende temperaturen. Er wordt verwacht dat deze problemen aanhouden of verergeren door de opwarming van de aarde.

SOS Kinderdorpen medewerkers op het land van Timiro waar de runderen zijn gestorven

Gevolgen klimaatverandering in Afrika

De impact van de droogte in de Hoorn van Afrika is groter dan ooit: oogsten verdorren en vee sterft. Door klimaatverandering is er steeds minder voedsel beschikbaar, waardoor miljoenen mensen nu in hongersnood leven en kleine kinderen ernstig ondervoed zijn. Veel mensen onvluchten het platteland in de hoop op een beter leven.

Hongersnood

De grond in Afrika is na drie mislukte regenseizoenen compleet uitgedroogd. Er heerst extreme hongersnood: 5,7 miljoen kinderen zijn acuut ondervoed. De VN schat dat, zonder directe voedselhulp, 16,7 miljoen volwassenen en kinderen risico lopen te overlijden.

Sprinkhanenplaag

Naast droogte zorgt een sprinkhanenplaag voor problemen in Oost-Afrika. Sprinkhanenplagen worden gerelateerd aan klimaatverandering en zorgen voor mislukte oogsten met hongersnood als gevolg.

Klimaatvluchtelingen

In Afrika ontvluchten veel inwoners het platteland vanwege de droogte. Families hebben geen eten door de mislukte oogsten, het gestorven vee en de torenhoge voedselprijzen op de internationale markt als gevolg van de Oekraïne oorlog.

In Somalië zijn er inmiddels bijna 1 miljoen klimaatvluchtelingen. Met het rampzalige gevolg dat families uit elkaar vallen, omdat gezinsleden achterblijven op het platteland of juist naar de steden trekken om op zoek te gaan naar water, voedsel en grasland. Kinderen en jongeren stoppen vroegtijdig met school om te gaan werken en hun familie te ondersteunen in het levensonderhoud.

Hoe SOS Kinderdorpen helpt in de Hoorn van Afrika 

Zonder hulp komen de meeste mensen deze ramp niet te boven. SOS Kinderdorpen biedt acute hulp met het verspreiden van voedselpakketten, drinkwater, waterfilters, medicijnen en het bouwen van waterpunten. Bovendien helpen we met zaden en kleinvee, zodat families weer zelfvoorzienend kunnen worden. We willen nog heel veel kinderen en families helpen, en jouw donatie maakt dat mogelijk.

Dankzij donaties aan het SOS-noodfonds, worden kinderen en gezinnen in onverwachte, escalerende of urgente crises zoals deze ondersteund. Met het familieversterkend programma van SOS Kinderdorpen herenigen we families die door de extreme droogte en hongersnood op de vlucht zijn geslagen.

Lees ook over onze samenwerking met de Dutch Relief Alliance.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.