Terugblik: online bijeenkomst klimaatverandering en duurzaamheid

Donderdag 10 november organiseerde SOS Kinderdorpen een online bijeenkomst over klimaatverandering en duurzaamheid. Twee thema’s die actueler zijn dan ooit. Door de aanhoudende droogte in de Hoorn van Afrika neemt armoede toe en dreigt hongersnood. Honderdduizenden mensen zijn op de vlucht geslagen naar gebieden met meer voedsel en water. Tijdens deze online bijeenkomst vertellen twee experts hoe SOS Kinderdorpen reageert op deze problematiek en hoe wij jongeren voorbereiden op een duurzame toekomst.

Janet Tuinstra, hoofd communicatie bij SOS Kinderdorpen Nederland, introduceert de thema’s van de online bijeenkomst: klimaatverandering en duurzaamheid. De thema’s zijn erg actueel, gezien de droogte in de Hoorn van Afrika en de Sahel, en de overstromingen in Pakistan, Tsjaad en Kenia. Kwetsbare families krijgen momenteel klap op klap.

SOS Kinderdorpen zet zich op verschillende manieren in voor deze problematiek. We ondersteunen kinderen, jongeren en hun families en bieden programma’s gericht op een duurzame toekomst.

Bekijk hier de online bijeenkomst

Geke Kieft: crisis in Ethiopië

Geke Kieft, country coördinator in Ethiopië, vertelt over de hulp die SOS Kinderdorpen als onderdeel van de Dutch Relief Alliance (DRA) biedt in Ethiopië. De DRA is een coalitie van 14 Nederlandse hulporganisaties gefinancierd door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Kijk voor meer informatie over de DRA op www.dutchrelief.org

SOS Kinderdorpen is al meer dan 50 jaar aanwezig in Ethiopië en biedt relevante hulp, zo efficiënt en krachtig mogelijk. Meer dan 20 miljoen mensen hebben in 2022 humanitaire hulp nodig in Ethiopië. Samen met de DRA geven we de getroffen gemeenschap een stem, door te lobbyen bij de ambassades, ministeries de Europese Unie of de Verenigde Naties.

De grootste uitdagingen in Ethiopië zijnde enorme droogte in het zuid-oosten en de burgeroorlog in Tigray. Sinds 2 november 2022 is er een wapenstilstand, met bemiddeling van de Afrikaanse Unie. Zeker 500.000 mensen zijn slachtoffer van deze oorlog door gevechten, gebrek aan voedsel en gebrek aan medische hulp.

Geke Kieft

Moses Annor: GrEEn project

De tweede spreker, Moses Annor, is expert op gebied van jeugdwerkgelegenheid en trainer van het GrEEn project in Ghana. SOS Ghana integreert klimaatverandering en duurzaamheid verschillende projecten. Het GrEEn project richt zich op jongeren tussen de 18 en 35 jaar. Er wordt samengewerkt met lokale autoriteiten en organisaties om klimaatverandering aan te pakken. Deelnemende jongeren volgen praktisch onderwijs, worden gecoacht en begeleid op het gebied van levensvaardigheden met oog op mens en milieu. Deze aanpak leert hen kritisch, innovatief en creatief te denken. Het vergroot de  kans voor jongeren om een duurzame baan te vinden of een eigen bedrijf te starten. SOS Kinderdorpen Ghana organiseert netwerkevenementen waar jongeren groene ondernemers kunnen ontmoeten.

Moses Annor

Vragen uit het publiek

Wat zijn de gevolgen van de huidige wapenstilstand voor de humanitaire toegang tot post-conflict gebieden?

Helaas is er nog geen sprake van post-conflict. Voornamelijk Tigray en de Amhara-regio, waar wij actief zijn, zijn nog steeds conflictgebieden. Momenteel is er wel toegang tot deze gebieden, maar de hulp komt heel langzaam op gang. Er is geen telecommunicatie, dus geen telefoon, geen internet, maar ook geen financiële dienstverlening. Daarom is het heel moeilijk om geld daar te krijgen en de prijzen zijn enorm gestegen. We zijn voorzichtig hoopvol, maar we moeten nog afwachten.

Kun je uitleggen wat ‘life skills’ betekent?

Life skills zijn vaardigheden die je elke dag gebruikt. Je leert kritisch te denken, te communiceren met anderen, sociaal om te gaan met anderen, en problemen op te lossen.  In Ghana leren jongeren op school voornamelijk lezen en schrijven, maar missen zij deze basisvaardigheden.

Werken jullie vaak samen met de EU?

Dit is het tweede project in Ghana waarbij we financiering vanuit de EU krijgen. Het eerste is ‘No Business as Usual’. GrEEn is een vervolg van dit project.

Hoe wordt het GrEEn project gepromoot zodat toekomstige deelnemers op de hoogte zijn van het project?

We selecteren een gemeenschap, vaak gemeenschappen waar we al actief zijn. Vervolgens gaan we in gesprek met jongerengroepen en andere belanghebbenden over het GrEEn project. We leggen uit wat we samen hopen te bereiken: een duurzame baan en daarmee een duurzame toekomst voor jongeren. Met deze inspraak kunnen we gezamenlijk doelen stellen voor jongeren in de gemeenschap.

Heeft u naar aanleiding van de online bijeenkomst vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op via partnerships@soskinderdorpen.nl.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.