Een geslaagde evacuatie: 68 kinderen geëvacueerd uit Gaza

gaza-kinderen-geëvacueerd

Deze week zijn 68 kinderen uit het SOS kinderdorp in Gaza geëvacueerd, samen met 11 medewerkers en hun families. De kinderen en volwassenen zijn in samenwerking met relevante autoriteiten naar Bethlehem gebracht, waar ze veilig aankwamen.

Evacuatie kinderen Gaza

Met toestemming van de wettelijke voogden reisden de kinderen met hun vertrouwde SOS moeders en verzorgers naar Bethlehem. De kapotte infrastructuur en het constante gevaar van bombardementen maakten de reis risicovol. Maar de dreiging in de Gazastrook was te groot om te blijven.

In Bethlehem vinden de kinderen en volwassenen tijdelijk onderdak tot de situatie in de Gazastrook veilig genoeg is om terug te keren. Evenals tot nu toe in Rafah blijven zij in Bethlehem zorg en psychologische ondersteuning ontvangen. Het gaat om kinderen, tussen de twee en veertien jaar oud, die hun ouderlijke zorg voor de oorlog al verloren. Naar omstandigheden doen de kinderen het goed.

“De succesvolle evacuatie geeft een sprankje hoop. Tegelijkertijd blijft onze bezorgdheid bij alle kinderen die nog steeds in gevaar verkeren in Gaza.”

Angela Maria Rosales, Hoofd Programma’s bij SOS Kinderdorpen Internationaal

Het SOS kinderdorp in Rafah, Gaza

Hoewel de kinderen nu relatief veilig zijn, maken we ons grote zorgen over alle andere kinderen en mensen die nog steeds in ernstig gevaar verkeren in de Gazastrook. Sommige kinderen uit het kinderdorp in Rafah zijn niet geëvacueerd, omdat er geen toestemming werd verleend door hun familieleden.

SOS Kinderdorpen gaat door met het bieden van noodhulp in de Gazastrook. Het SOS kinderdorp in Rafah blijft een belangrijke locatie die beschermd moet worden, waar levensreddende middelen worden geboden aan kinderen en families in nood. Het SOS kinderdorp biedt nu onderdak aan meer dan 100 kinderen en mensen die op de vlucht zijn in hun eigen land. Sommige kinderen komen zonder ouders bij ons terecht. In dat geval proberen we hen, als dit in het belang van het kind is, zo snel mogelijk te herenigen met familieleden.

Ondersteuning in Israël & de Palestijnse gebieden

Het welzijn van kinderen zonder ouderlijke zorg, of die het risico lopen deze te verliezen, staat voor SOS Kinderdorpen altijd voorop. Ongeacht de politiek. We handelen volgens de humanitaire principes van menselijkheid, onpartijdigheid, neutraliteit en onafhankelijkheid.

SOS Kinderdorpen ondersteunt al tientallen jaren kinderen, jongeren en families in zowel Israël als de Palestijnse gebieden om te voorkomen dat gezinnen uit elkaar vallen. En dat blijven we doen.

Recht op een veilig leven

We roepen alle betrokkenen met de grootste urgentie op om kinderen die door het conflict zijn getroffen te beschermen. Elk kind heeft recht op een veilig leven. We zetten ons werk in Gaza voort en blijven kinderen en families ondersteunen in deze levensbedreigende situatie.

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

HELP FAMILIES IN PALESTINA EN ISRAËL

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.