Gaza: een plek zonder thuis

gaza-kind-alleen-opvang

In de Gazastrook lopen de opvanglocaties over.Zo’n69.000 huizen zijn compleet verwoest. Naar schatting verloren25.000 kinderen één of beide ouders. Waar het kon, vingen andere familieleden deze kinderen op. Maar hoe langer deze oorlog duurt, hoe meer moeite zij hebben om voor hen te zorgen.

Plek voor 200, opvang voor 3.000

SOS Kinderdorpen ondersteunt families op plekken waar weinig andere hulporganisaties aanwezig zijn. Dit zijn veelal onofficiële opvanglocaties, zoals kleine schoolgebouwen. Zo ook een school waar normaal 200 leerlingen naartoe gaan, maar waar nu 3.000 mensen wonen. “Je kunt niet eens van de ene kant van het klaslokaal naar de andere kant lopen, omdat het helemaal vol staat met mensen”, zegt iemand die hier onderdak zoekt. 

In de klaslokalen geven SOS psychologen gezinstherapie aan families die hier behoefte aan hebben. In de hoekjes van de lokalen zoeken ze naar een plek om over de heftige trauma’s te praten. Naar buiten gaan voor meer privacy is te gevaarlijk. 

“Je voelt hun verdriet”

Kinderen in Gaza lopen door het puin op zoek naar voedsel en water om hun containers te vullen. “Niemand zorgt voor hen”, zegt een medewerker van SOS Kinderdorpen Rafah. “Ze zijn uitgeput en je voelt hun verdriet.” 

“Een groot aantal kinderen dat hun ouders verloor aan de oorlog werd opgevangen door andere familieleden. Hoewel opvang door familie naar omstandigheden de beste optie is, wordt het ook voor hen steeds lastiger om voor de kinderen te zorgen. Heel Gaza lijdt.”

Medewerker SOS Kinderdorpen Rafah

Veel van deze families komen naar het SOS kinderdorp in Rafah met de vraag of daar meer kinderen opgenomen kunnen worden. In het kinderdorp wonen normaal gesproken zo’n 70 kinderen. SOS Kinderdorpen vangt daar nu tot 55 extra kinderen op die hun ouders verloren aan de oorlog. De kinderen die bij andere familieleden terecht kunnen, ondersteunt SOS Kinderdorpen zoveel mogelijk met geld en andere essentiële benodigdheden. Op deze manier kunnen zij voor de kinderen blijven zorgen en blijven families bij elkaar

Hoe help jij?

SOS Kinderdorpen ondersteunt kinderen en families in de bezette Palestijnse gebieden en Israël op vele manieren. Door het bieden van onderdak, financiële steun en ondersteuning van mentale gezondheid. Jouw donatie maakt het verschil.

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

HELP FAMILIES IN PALESTINA EN ISRAËL

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.