Het verwoestende effect van de droogte in Rapsu

De inwoners van het dorp Rapsu in Kenia leven van landbouw en veeteelt, maar de droogte heeft hun alle landbouw vernietigd. Dit heeft rampzalige gevolgen voor de kinderen in het dorp. Waaronder de drie kinderen van Fario van 2, 13 en 17 jaar oud.

Fario heeft geen inkomen meer sinds de droogte in Rapsu, in de regio Meru. “Vroeger was ik boer en verbouwde ik mijn eigen groenten: maïs, uien, tomaten. Maar de droogte is een groot probleem. Er is geen druppel regen gevallen de afgelopen zes maanden en het is daarom onmogelijk om ook maar iets te verbouwen.” zegt Fario.

‘Ik heb mijn laatste geit verkocht om het schoolgeld te betalen’

“Op de boerderij waar ik werkte verdiende ik zo’n twee euro per dag, maar nu is er geen werk meer vanwege de droogte.” Fario is een alleenstaande moeder. Hoewel haar ex-man meebetaalt aan het onderwijs van de twee oudste kinderen, is het een moeilijk om hun schoolgeld en schooluniformen te betalen. “Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen naar school gaan en heb mijn laatste geit verkocht om het schoolgeld te betalen. Nu heb ik alleen nog een paar kippen”, zegt Fario.

De eerste levensbehoeften, zoals voedsel en water, zijn in het dorp van Fario een luxe. Soms leent ze geld van haar ouders die ook in het dorp wonen. Andere keren plukt ze gras dat ze verkoopt aan boeren. Als betaling krijgt ze melk voor haar dochter. “Ik kook nog maar één keer per dag.’’

Kinderen gaan niet meer naar school

Fario is niet de enige die worstelt om haar kinderen te voeden. Volgens Paul, leraar op een basisschool in Rapsu, is het aantal kinderen dat naar school gaat de afgelopen maanden afgenomen. Dit heeft volgens hem te maken met de toenemende voedselcrisis.

“In plaats van hun kinderen naar school te sturen, nemen ouders hen mee naar buiten om werk te zoeken. Sommige kinderen komen niet meer naar school” zegt Paul. Vroeger bood de school lunch aan, maar de regering heeft het lunchprogramma stopgezet. Paul ziet dat de kinderen slaperig en suf worden in de hitte.

“Het is heel moeilijk om les te geven aan hongerige kinderen. Als leraren willen we het lesprogramma volgen, maar de kinderen halen nu niet veel uit de lessen. We proberen een manier te vinden om ze te motiveren, maar dat is niet makkelijk.’’

Conflict tussen boeren en veehouders

“Mensen zijn gewend aan vaste seizoenen van regen en zon. Maar nu herkennen de dorpsoudsten de weerpatronen niet meer. Er zijn bijna geen seizoenen meer en wij kunnen niet rekenen op het weer,” zegt schoolmeester Paul.

De 55-jarige veehouder Guyo heeft het klimaat zien veranderen. Hij staat onder een verwaaide boom, met twee van zijn koeien vastgebonden. Ze zijn zo mager dat hij hun ribben kan tellen.

“De lucht is veranderd. Vroeger hadden we verschillende soorten regen, maar dat is de laatste drie of vier jaar veranderd,” zegt Guyo. “Ons inkomen komt van de koeien, maar niemand wil deze uitgemergelde dieren kopen. Zelfs als ik ze verkoop, kan ik niet genoeg eten kopen.’’ Hij moet naar het Meru National Park om gras te vinden voor zijn vee, ook al is dat verboden. Vijf van zijn koeien stierven al door de honger.

Guyo woont al zijn hele leven in Rapsu. Sinds het begin van de droogte zijn er ook veel nieuwe mensen naar het dorp gekomen. Boeren uit het noorden trekken naar het zuiden om gras en water te vinden voor hun vee. Grote kuddes kamelen trekken wekenlang naar het zuiden. “Mensen komen hier van ver. Helaas is er niet genoeg gras voor iedereen.’’

‘Droogte is als oorlog’

Inwoners van Rapsu

Herders hebben steeds vaker wapens bij zich om zich te beschermen tegen veedieven. Op zoek naar weidegrond betreden herders soms de grond van boeren. Er ontstaan dan conflicten tussen boeren en herders. Dit leidt soms tot uit de hand lopende ruzies met dood als gevolg. ”Droogte is een ramp die andere rampen met zich meebrengt. ‘Droogte is als oorlog’ is een gezegde geworden in Rapsu.” Guyo hoopt dat het normale leven snel terugkeert: “Ik bid voor regen zodat het gras weer kan groeien.’’

SOS Kinderdorpen doet er alles aan om kwetsbare kinderen te beschermen. Daarom helpen wij juist families zoals die van Fario. Help mee en doneer.

Help families zoals die van Fario te overleven in de droogte

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.