Feiten en cijfers over Kenia

Kenia wordt ook wel de ‘bakermat van de mensheid’ genoemd sinds wetenschappers enkele van de vroegste bewijzen van menselijk leven ontdekten. Het land kent een indrukwekkende etnische diversiteit: een belangrijk element van de cultuur, maar tegelijkertijd een bron van conflicten. En ondanks de economische groei, vooral te danken aan toerisme, is in het land nog altijd sprake van extreme armoede, hoge werkeloosheid en zijn de criminaliteitscijfers alarmerend.

Kenia Familieversterkend programma - familie voor hun huis

Uitdagingen in Kenia

  • 50% van de 44 miljoen inwoners leeft in armoede, van wie 25% in extreme armoede. Onder meer als gevolg van overstromingen dan wel extreme droogte alsook de onstabiele politieke situatie en etnische conflicten
  • 1,2 miljoen kinderen (0-17 jaar) zijn verweesd als gevolg van Aids. Vele andere hebben binnen hun familie te maken met de ziekte en lopen het risico verwaarloosd te worden wanneer hun ouder(s) niet langer voor ze kan zorgen.
  • Jaarlijks sterven rond de 26.000 kinderen onder de vijf jaar aan malaria.
  • 130.000 kinderen leven op straat als gevolg van armoede, verwaarlozing en sociale discriminatie. Velen van hen worden uitgebuit en misbruikt.
  • Ondervoeding is een groot probleem in Kenia: 20% van de kinderen heeft ondergewicht en meer dan 30% laat tekenen van dwerggroei zien.
  • Slechts de helft van de kinderen krijgt volledige vaccinatie voordat ze 1 jaar worden, met alle gevolgen van dien.

De aanwezige sociale voorzieningen kunnen niet voldoen in de vraag: kwalitatief onderwijs en toegang tot medische zorg zijn voor velen onbereikbaar, de kans op een baan is voor jongeren uit kwetsbare families beperkt.

De activiteiten van SOS Kinderdorpen in Kenia

Kenia is één van de eerste landen in Afrika waar SOS Kinderdorpen begin jaren ’70 actief werd. Vanuit Nederland financieren we projecten in Meru en Kisumu, en voorheen in Busia en Nairobi. In Meru en Kisumu zijn kinderdorpen opgericht en hebben we verschillende familieversterkende programma’s.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.