SOS Kinderdorpen vangt alleenstaande kinderen in Gaza op

opvang-gaza-kinderen-zonder-ouders

SOS Kinderdorpen vangt 55 kinderen op die hun ouders verloren aan de oorlog in Gaza. De eerste groep kinderen kwam deze week aan in het kinderdorp in Rafah. Naar schatting verloren tussen de 24.000 en 25.000 kinderen in Gaza één of beide ouders. Zij bleven alleen achter. Zonder vangnet, zonder de liefde en steun die juist nu zo hard nodig is.

Opvang in Gaza

Tot 55 kinderen die er alleen voor staan worden in samenwerking met een internationale partner opgevangen in het kinderdorp Rafah, waar momenteel 70 kinderen wonen. Vijf van deze kinderen kwamen deze week aan in het kinderdorp. Sommige kinderen vertonen ernstige tekenen van emotionele trauma’s en krijgen psychosociale zorg. Eén van de kinderen is een driejarig meisje dat naar SOS Kinderdorpen is gebracht. Ze werd gevonden bij één van de controleposten in Gaza. Helemaal alleen.

“Het werd snel duidelijk dat ze lijdt aan een ernstig trauma als gevolg van wat ze heeft meegemaakt. De SOS moeder en kinderen waarmee ze zal samenwonen, waren goed voorbereid op haar komst. Met speelgoed probeerden ze haar op haar gemak te stellen. We bieden psychologische hulp, geheel aangepast op haar behoeften. We merken dat ze zich nu veiliger voelt en beter in staat is om te gaan met de vreselijke herinneringen van wat haar is overkomen.”

Psycholoog SOS Kinderdorpen Rafah

Ondanks de angsten die het meisje duidelijk met zich meedraagt, zocht ze na enkele dagen contact met haar SOS moeder en de andere kinderen. Het speelgoed dat ze kreeg, deelde ze met anderen en ze durfde voorzichtig naar buiten te gaan om te spelen.

Vele uitdagingen en tekorten

facts-figures-gaza-numbers

“Naast het tekort aan voedsel, zijn er vele andere uitdagingen in de gemeenschap,” zei een collega van SOS Kinderdorpen Rafah. “Er is een gebrek aan medicijnen in apotheken en gezondheidscentra zijn beschadigd. Grote ziekenhuizen vangen nu voornamelijk zwaargewonde mensen op. Wij wenden ons soms tot onze buurman, een verpleger, die ons helpt de kinderen te behandelen wanneer dat nodig is.”

SOS Kinderdorpen ondersteunt kinderen en families in de regio van Gaza en Israël op vele manieren. Door het bieden van onderdak, financiële steun en ondersteuning op mentale gezondheid. Jouw donatie maakt het verschil.

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

HELP FAMILIES IN PALESTINA EN ISRAËL

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.