SOS Kinderdorpen in Israël en de Palestijnse gebieden rouwen om het verlies van jongeren in hun programma’s

Foto SOS Kinderdorpen mbt conflict tussen Palestina en Israël

Het escalerende conflict in de Gazastrook en Israël heeft al geleid tot het verlies van honderden levens, duizenden gewonden en honderdduizenden families die hun huis ontvluchtten. Kinderen die de zorg van hun ouders hebben verloren of dreigen te verliezen.

Helaas horen we van onze Palestijnse en Israëlische collega’s dat we ook slachtoffers hebben in onze programma’s.

Sigal (26) genoot van een muziekfestival

Sigal, een afgestudeerde van SOS Kinderdorp Neradim in Arad, werd gedood terwijl ze genoot van een muziekfestival in Reim. Sigal, 26 jaar, een oudere zus van twee meisjes en een jongen, groeide van haar 6e tot haar 18e op in het dorp.

Toen zij en haar broers en zussen hun moeder verloren, stapte Sigal in haar schoenen. Shlomi, de onderwijscoördinator in het dorp, zegt: “Ze gedroeg zich als een moeder, ook al was ze zelf nog een kind. Ze zorgde altijd voor haar broers en zussen. Ondanks de moeilijkheden gaf ze nooit op.”

Sigals jongere zus woont nog steeds in het kinderdorp en heeft het gevoel dat ze haar moeder opnieuw heeft verloren. Ze wordt omringd door haar broers en zussen en vrienden. Het personeel biedt haar professionele ondersteuning en veel liefde.

Mohammad (22) werd gedood door een raket

In Palestijns gebied werd de 22-jarige Mohammad, die de afgelopen drie jaar deelnam aan het jeugdwerkgelegenheidsprogramma YouthCan! van SOS Kinderdorpen, midden in de nacht gedood toen een raket zijn huis trof terwijl het gezin sliep. Zijn broer en twee zussen kwamen ook om het leven, terwijl hun moeder in kritieke toestand verkeert.

Mohammad was van plan om zijn eigen bedrijf in digitale marketing te beginnen en was een content creator op sociale media. “Mohammad wilde de situatie van zijn familie verbeteren. Hij studeerde af en droomde van een baan om hen tenminste te kunnen onderhouden,” zegt Tamara, de maatschappelijk werker van het familieversterkende programma in Rafah.

Bovendien werd een kind uit een gezin in Gaza dat via het familieversterkende programma wordt ondersteund, gedood en liggen er nog twee kinderen op de intensive care.

De broer van twee jongeren die in de jongerenappartementen in Israël wonen, werd gedood toen een van de nederzettingen in het zuiden werd aangevallen. De medewerkers van SOS Kinderdorpen zorgen ervoor dat de broertjes en zusjes mentale ondersteuning krijgen en niets tekort komen terwijl ze rouwen om hun verlies.

Kinderen zijn angstig en bezorgd

Te midden van al het verlies keerden kinderen die in het zuiden van Israël wonen deze week terug naar het dorp nadat ze tijdens een vakantieperiode familieleden hadden bezocht. Sommigen van hen ervaarden zeer moeilijke beelden van militanten die burgers in hun huizen doodden en van intense raketaanvallen.

De kinderen kwamen met angst en bezorgdheid terug in het dorp. Professionals werken met hen samen om hen te helpen de angst te verwerken die deze traumatische gebeurtenissen met zich meebrachten.

“Een kind uit ons familieversterkend programma is gedood en nog twee kinderen liggen op de intensive care. Een jongen, die deelnam aan ons jeugdwerkgelegenheidsprogramma YouthCan!, werd samen met zijn familie gedood. En een jonge vrouw. We hebben 22 gezinnen geëvacueerd naar scholen in een verondersteld veilige zone, anderen naar de huizen van hun familieleden.”

We hebben in totaal 22 gezinnen geëvacueerd naar scholen in een verondersteld veilige zone, anderen zijn ondergebracht in de huizen van hun familieleden.

Dit conflict laat niemand los

Dramatisch. We rouwen om het verlies van deze en alle andere kinderen, jongeren en families. Dit conflict laat niemand los. En we houden ons hart vast voor wat er mogelijk nog komen gaat. De situatie wordt met het uur angstaanjagender. Huizen, scholen, medische voorzieningen en andere vitale infrastructuur zijn beschadigd en in sommige gevallen volledig verwoest. De deadline van de door Israël aangekondigde stop op de elektriciteits- en voedselvoorziening voor de hele Gazastrook nadert. De voedselvoorraden raken op, het water is niet meer drinkbaar en de stop op de elektriciteit zal desastreus zijn.

Alle onderwijsfaciliteiten op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza zijn gesloten. Tientallen scholen in Gaza beschadigd. Meer dan 1.400.000 kinderen zijn hiermee getroffen en kunnen niet naar school.

Palestijnse en Israëlische kinderen en hun families zijn in totale wanhoop. Zij hebben dringen humanitaire hulp nodig.

Oproep: we moeten onmiddellijk actie ondernemen

Daarom roepen we alle betrokken partijen in dit conflict op om onmiddellijke actie te ondernemen ter bescherming van kinderen en hun rechten in de Gazastrook en Israël.

Zie meer informatie over onze oproep of steun direct!

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.