Onze ambassadeur Edson da Graça bezoekt projecten in Ghana

“SOS Kinderdorpen heeft al mijn verwachtingen overtroffen.”

Eind november bezocht onze ambassadeur Edson da Graça -bekend als stand-up comedian, presentator en acteur- verschillende projecten van SOS Kinderdorpen in Ghana. Al zijn verwachtingen werden overtroffen. “SOS Kinderdorpen gaat niet voor de korte klap. De projecten draaien om impact op lange termijn.”

Dat blijkt tijdens zijn reis meteen bij het eerste project. Edson maakt kennis met familieversterkende programma’s, die als doel hebben te voorkomen dat families uit elkaar vallen en kinderen er alleen voor komen te staan. Zo leert een groep van vijftien tot twintig jongeren in Manhean gezamenlijk geld te sparen en te beheren via een spaar- en leningssysteem. Met het gespaarde geld kunnen zij later investeren in hun eigen onderneming en zo hun eigen familie onderhouden.

SOS Kinderdorpen ambassadeur Edson da Graça bezoekt projecten in Ghana

Edson is onder de indruk van dit ‘mini-boekhoudsysteem’. Vooral als hij met eigen ogen ziet hoe jongeren met het gespaarde geld van hun droom werkelijkheid maken. Van de manier waarop fotograaf John met weinig middelen indrukwekkende foto’s maakt tot ‘shoedoctor’ Ruby en eigenaar van een elektronicawinkeltje Richard.

In Manhean heeft Edson ook kennis gemaakt met alleenstaande (groot)moeder Humu (53). Na de dood van haar man kwam zij in aanmerking voor het familieversterkende programma van SOS Kinderdorpen. Met behulp van een op maat gemaakt ‘familie ontwikkelingsplan’ startte ze haar eigen casave business, kon ze haar (klein)kinderen te eten geven en naar school laten gaan. Haar dochter vertelt Edson hoe trots ze is op haar moeder.

Edson: “Ik geloof dat je het allemaal niet alleen hoeft te doen.”

Edson heeft Kaapverdische roots en is sinds 2022 ambassadeur van SOS Kinderdorpen. Zijn motivatie: ”Ik heb zelf als jongere een moeilijke tijd gehad en toen was ik heel blij dat iemand mij wilde helpen. Ik geloof altijd dat je het allemaal niet alleen hoeft te doen. En iemand helpen kan ontzettend veel voldoening geven. Dat zit in onze nature. En dat doe ik dan ook graag voor SOS Kinderdorpen.”

“Ik geloof dat je het allemaal niet alleen hoeft te doen.”

Edson da Graça

Groene kansen

In Ghana richt SOS Kinderdorpen zich ook op de arbeidskansen van jongeren onder andere  via het GrEEn-project  (Boosting Green Employment and Enterprise Opportunities). Aan dit project doen meer dan vijfduizend jongeren mee. Een speerpunt is het bevorderen van kleine, duurzame ondernemingen om het hoofd te bieden aan de groeiende klimaatuitdagingen. Edson spreekt hier onder andere coach Shaibu die de ondernemers basislevensvaardigheden bijbrengt, zoals overtuigend presenteren, samenwerken en communiceren.

Edson bezoekt GrEEn programma in Ghana met SOS Kinderdorpen

Ken je rechten

Edson is bijna verlegen van de ontvangst door dansende kinderen bij de school waar we een Child Rights Club hebben opgericht. “Hier leren kinderen wat hun rechten zijn”, vertelt Edson. “Ze krijgen mee dat kinderen recht hebben op onderwijs, gezondheidszorg, voeding en een dak boven hun hoofd. En dat misbruik zoals kinderarbeid of verwaarlozing ‘not done’ is. Ook leren ze wat te doen als een van hun rechten geschonden wordt.”

Edson da Graca bezoekt een Child Right Club in Ghana met SOS Kinderdorpen

Groei

Het project No Business as Usual (NBU) heeft me echt geïnspireerd”, geeft Edson vervolgens aan. “Het brengt jongeren de kennis en vaardigheden bij, die aansluiten op de arbeidsmarkt en die nodig zijn om een winstgevende onderneming op te zetten.” NBU stimuleert de jeugdwerkgelegenheid en daarmee de sociaaleconomische groei in de regio Kumasi. Deelnemers doorlopen een eenjarig traject met trainingen, stages en één-op-één coaching. Edson bezocht onder andere een naaiatelier dat uit dit project is gestart. “Bij NBU leren jonge mensen de soft- en hard skills voor een ambacht, van bakkerij tot fashion boutique.”

“Het is heel concreet en tastbaar. Aan het eind van het traject krijgen de deelnemers met een goed business plan een ‘start-up kit’, zodat ze ook écht aan de slag kunnen. Er is aankomend jaar plek voor honderd cursisten, maar er zijn negenhonderd aanmeldingen.  Dat geeft wel aan hoe SOS Kinderdorpen aansluit bij de behoeften en wensen van de jongeren zelf hier in Ghana.”

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.