SOS moeders ongerust over droogte en stijgende prijzen

Everline op de dorre bananenplantage

De oorlog in Oekraïne zorgt voor stijgende prijzen. Dat voelen de inwoners van Nederland, maar ook SOS moeders in Kenia. En dat in een land waar zij al met de gevolgen van extreme droogte kampen.

SOS moeders in het kinderdorp in Meru zijn normaal gesproken gewend om creatief om te gaan met hun huishoudbudget. Stegen de voedselprijzen voorheen, dan werkten ze net iets harder in hun moestuinen en de bananenplantage naast de SOS familiehuizen. Ze verbouwden hun eigen groenten om de stijgende prijzen te compenseren. Maar nu heeft de droogte in Kenia dit bijna onmogelijk gemaakt. De bladeren van de bananenplanten hangen nu slap in de brandende hitte.

De afgelopen twee jaar is er in Meru en omgeving veel minder regen gevallen dan normaal. “We voelen de effecten van de droogte en de inflatie tegelijkertijd. Vroeger konden we zelf wat groenten verbouwen zoals bakbananen, bonen en kool, maar nu is er niet genoeg water”, zegt SOS moeder Everline. ‘’Soms weet ik niet meer hoe ik mijn huishoudbudget moet gebruiken om ervoor te zorgen dat we genoeg eten hebben.’’

Lokale boeren produceren minder en prijzen stijgen

Tijdens de coronapandemie voelden de Keniaanse SOS moeders de stijgende voedselprijzen al. Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne stegen de prijzen fors, vooral die van olie en graanproducten. Door de droogte in het land zijn de prijzen van landbouwproducten bijna verdubbeld.

“De droogte in het land voelen we extra hard omdat we ons voedsel op de lokale markt kopen, bij de lokale boeren. Als zij minder gewassen produceren, gaan de prijzen omhoog. Vroeger aten we drie keer per week vlees, nu maar één keer”, zegt Everline.

Everline is SOS moeder van vijf kinderen van 9 tot 16 jaar. De kinderen kunnen maar moeilijk wennen aan hun nieuwe eetpatroon. “De kinderen begrijpen niet goed dat vis en vlees te duur is en dat ik het moet vervangen door rijst”, zegt Everline. Het zorgt soms voor ruzie aan tafel, omdat de kinderen het gevoel hebben dat Everline hun gevarieerde en favoriete eten wegneemt. “De kinderen kunnen heel boos worden. Ik probeer ze de situatie dan zo goed mogelijk uit te leggen. Maar ze zijn vaak te jong om het echt te begrijpen.’’

Denken in oplossingen

Volgens de 49-jarige SOS-moeder Julia hebben de prijsstijgingen gevolgen voor haar rol als moeder. Ze wil een rots in de branding zijn voor haar vijf kinderen, maar vindt het lastig om zich sterk te houden, terwijl ze zich grote zorgen maakt over de prijsstijgingen.

“De prijsstijgingen hebben een grote invloed op mij. De inflatie heeft sommige producten drie keer zo duur gemaakt. Vroeger teelde ik mijn eigen groenten, maar nu is de grond te droog.” Als moeder moet je altijd in oplossingen denken in plaats van in problemen, vindt ze. ‘’Hoewel de kinderen niet begrijpen wat inflatie is, zal ik ze toch te eten moeten geven. Als moeder moet ik een oplossing vinden. Daarom probeer ik te besparen op het voedsel dat ik koop en verander ik het eetpatroon van de kinderen. Ondanks alle problemen, zorg ik dat ze niet met honger naar bed gaan, maar makkelijk is het zeker niet. “

Help SOS families zoals die van Everline en Julia

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.