Na drie jaar samenwonen een nieuw hoofdstuk voor de zusjes Lerato en Iminathi

De band tussen broer en zus is erg belangrijk voor kinderen. Daarom zet SOS Kinderdorpen zich in om broers en zussen samen met elkaar op te laten groeien. Zo woonden Lerato en Iminathi drie jaar samen in het SOS Kinderdorp in Pretoria, de hoofdstad van Zuid-Afrika. Toch is nu de tijd gekomen dat ze niet meer in hetzelfde huis gaan slapen.

De 17-jarige Lerato* bereidt zich voor op haar volgende hoofdstuk in het leven: de universiteit. “Ik kijk er zo naar uit. Ik wil mijn droom uit laten komen: actrice worden.” Daarvoor zal ze wel het huis in het SOS kinderdorp en dus haar 15-jarige zusje Iminathi moeten achterlaten. “Het is een beetje gek om daaraan te denken en dat doe ik liever ook niet,” zegt Iminathi. “Want dan besef ik dat ik niet meer dagelijks tijd met haar door kan brengen, wat ik zo leuk vind.”

Verschillen

Alhoewel de zusjes veel tijd samen doorbrengen, zijn ze erg verschillend. “Iminathi is heel slim in rustig. Ze gaat voor wat ze wilt. Ze is sociaal heel goed in tegenstelling tot ik. Zij zegt ook wat er in haar hoofd omgaat. Ik kan dat niet, ik heb dan het gevoel dat ik veroordelend ben,” zegt Lerato. “Zij is erg zorgzaam en vriendelijk. En ze is goed in koken. Nouja, misschien niet in pap… dat kan ze niet goed,” lacht Iminathi.

Samen tijd doorbrengen

Toch brengen ze samen veel tijd door. “We oefenen korfbal en kijken samen TV, al houdt zij meer van tekenfilms en ik van soaps. We kunnen de hele tijd praten over grappige dingen die we zien op TV,” zegt Lerato. “Zoals een reclame op televisie van een restaurant. Daar kunnen we constant om lachen,” vult Iminathi aan. “En we vinden het gewoon leuk om bij elkaar te zijn, te praten over onze dag… ,” zegt Lerato.

Dromen

De zusjes hebben vele hoogtepunten met elkaar gedeeld. “Ik herinner me Iminathi’s opwinding toen ze een aanvraag deed voor en studie aan een van de beste scholen van Zuid-Afrika.” Maar snel zal Lerato het SOS kinderdorp verlaten om te studeren. “Ik ga Iminathi echt wel missen,” geeft Lerato toe. “Iminathi gaat mijn bevelen die ik altijd aan haar geef, missen,” lacht ze. Lerato heeft ook een boodschap aan alle andere kinderen: “Je moet groot dromen; niets is onmogelijk zolang je in jezelf en je dromen gelooft. Geef nooit op in het leven, wat je ook meemaakt.”

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.