Weer samen in SOS Kinderdorp Tema

Nadat de moeder van zes (Ekuwa, tweeling Fadu en Seidu en een baby drieling) overleed, kon hun vader niet meer voor ze zorgen. Zijn kinderen gingen niet meer naar school en moesten werken om financieel bij te dragen aan het gezin. Het gezin werd opgesplitst. De baby-drieling kwam in een weeshuis terecht, Fadu en Seidu werden ondergebracht bij hun tante in Accra (Ghana) en Ekuwa ging, al op 7-jarige leeftijd, op een boerderij werken bij familie in Ivoorkust.

Kinderarbeid

Hun tante maakte Fadu en Seidu elke ochtend vroeg wakker en bracht ze naar een bouwterrein om te werken. In plaats van leren, spelen en lachen, sjouwden ze de hele dag met zware stenen. Het deed veel pijn aan hun lichaam en het maakte hen verdrietig. Kinderarbeid is een diepgeworteld probleem in Ghana. “We misten school en we waren niet gelukkig,” zegt Fadu. “We wilden terug naar onze vader. Ik kende zijn telefoonnummer, dus toen mijn tante niet keek, pakte ik haar telefoon en belde ik hem,” zegt hij. Fadu wist niet waar ze waren, dus beschreef hij zijn vader wat hij om zich heen kon zien. Zo kon hun vader hen op komen halen.

Hereniging van het gezin

De vader vroeg hulp aan een kerk die samenwerkt met SOS Kinderdorpen Ghana. Het kinderdorp in Tema kon plek vrijmaken voor Fadu en Seidu en de inmiddels tweejarige drieling. Een jaar later haalde hun vader ook Ekuwa op uit Ivoorkust. Het gezin werd zo met elkaar herenigd, de broertjes en zusjes zijn weer samen.

SOS moeder Patience

Nu leven de zes kinderen samen onder de zorgzame vleugels van Patience Owusu. Zij is een van de SOS moeders in het kinderdorp: dat zijn professionele verzorgsters die bij de kinderen woont en hen liefde, veiligheid en stabiliteit geeft.

Patience verwachtte dat de drieling zou huilen en zij hen zou moeten voeden. Maar dat gebeurde niet en ze begonnen uit zichzelf te eten. Ze wilde eerst wel nog graag bij mij in bed slapen. Omdat niet iedereen daarin paste, heb ik eerst een matje naast mijn bed neergelegd. Daarna heb ik ze geleerd om in hun eigen kamers te slapen,”

“Ik bescherm deze kinderen zoals ik mijn eigen kinderen zou beschermen. Ik weet dat ze een moeilijke tijd hebben gehad dus ik troost en moedig ze altijd aan.” Inmiddels hebben de broers al eigen dromen ontwikkeld. Fadu wil piloot worden en Seidu een ingenieur die robots kan maken.

*Namen veranderd om de privacy van de kinderen te beschermen.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.