Het verhaal van Theodore en Emory

“We doen het allemaal samen”

Stralend, met een lach van oor tot oor, rennen ze op hun SOS moeder af. De vierjarige tweeling Theodore en Emory* is gezond en vrolijk. Hoe anders was dat een jaar geleden, toen iemand uit de gemeenschap het team van SOS attendeerde op de jongens en hun oudere broer. “Het leek alsof ze de volgende dag niet zouden halen.”

“Ze hebben een heel lastige start gehad”, vertelt hun SOS moeder Barbara. “Hun vader overleed toen Theodore en Emory nog baby’s waren, hun moeder heeft haar drie kinderen vervolgens bij hun overgrootmoeder gebracht en ze daar achtergelaten.” Van haar heeft SOS geen enkel spoor kunnen vinden. De overgrootmoeder deed haar best, maar ze had niet meer te geven: de kinderen waren zwaar ondervoed.

SOS Kinderdorp Kakiri, Oeganda SOS moeder Barbara
SOS moeder Barbara met haar tweelingzoons Theodore en Emory

“De tweeling was drie jaar, maar ze zagen eruit als een eenjarige. Ze konden niet lopen of praten. Ze zaten echt op het randje en hadden extra medische aandacht nodig.” Nu, een jaar later gaat het gelukkig een stuk beter. Ze rennen samen door de tuin, spelen, beginnen een beetje te praten en gaan naar de kleuterschool.

Altijd samen

Liefdevol vervolgt Barbara: “Je merkt wel dat ze altijd een vertrouwd iemand om zich heen willen hebben. Ook als ze slapen. De jongens lagen vroeger altijd bij hun oma en nog steeds willen ze niet alleen in een bed liggen. Het liefst liggen ze bij mij, maar bij een ander broertje of zusje is ook goed. En altijd samen. Als een andere SOS moeder of een auntie op ze let, dan gaan ze niet slapen.”

“Hun oudere broer weet wat er is gebeurd, Theodore en Emory zijn nog te klein. Ze denken dat ik hun moeder ben. Soms bezoeken we hun overgrootmoeder. Dat vinden ze leuk, maar ze blijven dan altijd dicht bij me. Ergens is er dan toch een onbewuste angst dat ik ze daar achter laat.”

Hechte band

De drie broertjes groeien samen op in de familie van moeder Barbara, samen met vier SOS zussen en twee broers. “De grote broers en zussen helpen met de kleine kinderen. Het is mooi om te zien, de onderlinge band die steeds hechter wordt. Je moet soms geduld hebben, geduld om ze samen te brengen. We doen het allemaal samen.”

*) Namen zijn gefingeerd om privacy redenen

Geef een kind een familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.