Inflatie: de zoveelste klap in Afrika

Inflatie in Afrika

De enorme inflatie als gevolg van de oorlog Oekraïne, is de zoveelste harde klap voor miljoenen mensen in Afrika. Hongersnood ligt op de loer en zoals altijd betalen de meest kwetsbare kinderen de hoogste prijs. SOS Kinderdorpen maakt zich zorgen en zet alles op alles om kinderen en families te ondersteunen.

In grote delen van Afrika krijgen de armste mensen klap op klap. De gevolgen van klimaatverandering laten al jaren diepe sporen na. Het coronavirus plaatste de bevolking verder in een neerwaartse spiraal, onder andere door de economische gevolgen van een langdurige lockdown en het ontbreken van vaccinaties. Nu wordt hun veerkracht opnieuw op de proef gesteld door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Levensmiddelen zoals voedsel, kunstmest en brandstof zijn schaars en onbetaalbaar door de enorme inflatie. Hongersnood dreigt. Juist de kwetsbaarste kinderen die al in armoede leven, betalen de prijs van deze zoveelste crisis.

Prijzen stijgen per uur

De gevolgen van de prijsstijgingen zijn duidelijk merkbaar in de stad Tema in Ghana. SOS-moeder Comfort werkt al vijf jaar in het kinderdorp in Tema en draagt momenteel zorg voor acht kinderen. Dag en nacht staat ze klaar voor deze kinderen, die stuk voor stuk kwetsbaar zijn door hun heftige verleden. Comfort geeft hen de veiligheid, structuur en aandacht die zij nodig hebben om zich te herstellen en te ontwikkelen. Comfort maakt zich zorgen om de stijgende prijzen. “Als de kinderen naar school zijn, ga ik naar de markt om boodschappen te doen voor het avondeten. Dat is tegenwoordig niet zo makkelijk meer. Door de economische crisis is alles duurder geworden. De prijzen blijven maar omhooggaan. Laatst kocht ik een doos eieren voor 20 Ghanese cedi (€2,11). Toen ik een uur later terugkwam, kostten dezelfde eieren al 25 Ghanese cedi (€2,63).

“Wanneer de prijs van bijvoorbeeld ui of tomaat acceptabel is, neem ik gelijk een flinke hoeveelheid mee.”

SOS moeder Comfort

Alles in bulk kopen

Om ervoor te zorgen dat er toch elke avond eten op tafel staat, koopt Comfort groenten in bulk. “Wanneer de prijs van bijvoorbeeld ui of tomaat acceptabel is, neem ik gelijk een flinke hoeveelheid mee. Ook vis en eiwitrijkvoedsel probeer ik aan te schaffen als de prijzen goed zijn, zodat we in ieder geval een voorraad hebben. Helaas kan ik daardoor niet meer zo gevarieerd koken als eerst”, vertelt Comfort.

Extra steun

SOS Kinderdorpen ondersteunt de SOS moeders in Tema op verschillende vlakken. Zo helpen medewerkers de kinderen te vertellen over de economische crisis, zodat zij de situatie beter begrijpen. Ook leren ze SOS moeders om het voedsel dat er is goed te beheren en voedselverspilling tegen te gaan. Er wordt extra geld beschikbaar gesteld voor eten voor alle kinderen.

Comfort vindt het erg dat ze haar kinderen niet meer het eten kan geven dat ze gewend zijn. Lastig is het als de kinderen vragen stellen of klagen over het eten. “Ik probeer ze dan steeds maar weer uit te leggen dat het te maken heeft met de economische crisis. Het is belangrijk dat ze dit begrijpen, want ook hun zakgeld is minder waard. Het heeft geen zin om meer zakgeld te geven, want door de stijgende prijzen is het geld sowieso veel minder waard. SOS Kinderdorpen ondersteunt ons op verschillende manieren. Voorheen kregen we 8 Ghanese cedi (€0,84) per kind per dag, nu is dat verhoogd naar 10 Ghanese cedi (€1,05). Ook krijgen we af en toe gratis voedselproducten en andere levensmiddelen. Die steun stelt me gerust. We moeten ons allemaal aanpassen, maar mijn kinderen gaan in ieder geval niet met honger naar bed.”

Ondernemer Eunice

Ook in het familieversterkende programma in Tema zijn de gevolgen van de inflatie duidelijk te voelen. Zo maakt alleenstaande moeder Eunice zich zorgen om de situatie. Dankzij steun van SOS Kinderdorpen had ze haar leven weer goed op de rit. “Via de school van mijn kinderen hoorde ik een aantal jaar geleden over het familieversterkende programma. Omdat ik het financieel moeilijk had, kon ik deelnemen aan de SOS Village Savings and Loan Accociation (VSLA)”, vertelt ze. Binnen dit minibanksysteem spaart een groepje van tien tot vijftien mensen samen voor investeringen of grote uitgaven. Eunice: “Dankzij onze spaargroep kon ik mijn eigen lokale mini-markt openen waar ik levensmiddelen verkoop. SOS Kinderdorpen heeft de winkel voor mij gebouwd met cementblokken. Dat valt op in onze gemeenschap, want de meeste winkels hebben een houten constructie. Ik ben ontzettend trots op mijn winkel!”

Minder klandizie

Met haar minimarkt verdient Eunice een leefbaar inkomen. “Dankzij SOS gaan mijn kinderen naar school en naar de dokter als dat nodig is.” Helaas komt Eunice’s financiële zekerheid door de inflatie nu opnieuw in gevaar. “Door de stijgende prijzen staat mijn bedrijf stil. Ik blijf mijn klanten maar uitleggen dat de situatie niet meer zo is als een jaar geleden”, vertelt de ondernemer. “Snelle verkopen zijn verleden tijd, alles gaat nu in een langzaam tempo. Mijn inkomsten zijn onzekerder en enorm gedaald. Ik verdien niet alleen minder, het eten is ook nog eens veel duurder geworden.”

Intensieve begeleiding in onzekere tijden

SOS Kinderdorpen houdt de onstabiele economische situatie in Ghana nauwlettend in de gaten. Het huishoudgeld dat SOS moeders gebruiken voor basisbehoeften als eten en kleding voor de kinderen, is verhoogd. Ook zorgen we voor extra psychosociale support om families en kinderen in de familieversterkende programma’s te ondersteunen in deze onzekere economische situatie, zodat zij niet de moed verliezen.

Portfoliocoördinator Marjon Durang vertelt: “Kwetsbare families worden goed in de gaten gehouden door onze collega’s in het land. Als een familie in het familieversterkende programma wordt opgenomen, worden ze intensief begeleid tot ze weer honderd procent zelfredzaam zijn. Dat blijft zo. We werken per familie met een op maat gemaakt ontwikkelingsfamilieplan. Als dit plan niet haalbaar blijkt door, zoals bijvoorbeeld nu, inflatie of andere externe factoren, grijpt SOS Kinderdorpen in. We maken samen met de familie aanpassingen door extra geld beschikbaar te maken of trainingen aan te bieden. Of door het businessplan van hun onderneming te herzien zodat hun veerkracht en weerbaarheid wordt vergroot. Dit deden we ook tijdens de coronapandemie en daar zijn hele mooie resultaten mee geboekt.”

Dit artikel verscheen in SOS Magazine Najaar 2022. Het hele magazine lees je nu hier online.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.