Veelgestelde vragen over het conflict Palestina-Israël

Het escalerende conflict in de Palestijnse gebieden en Israël heeft al geleid tot het verlies van honderden levens, duizenden gewonden en honderdduizenden families die hun huis ontvluchtten. De situatie leidt ook tot vragen: welke hulp wordt er geboden? En als ik doneer, waar gaat mijn donatie dan naartoe?

Op deze pagina vind je de meestgestelde vragen en informatie over de steun die SOS Kinderdorpen biedt in getroffen gebieden.

Wat doet SOS Kinderdorpen in Israël en Palestina?

SOS Kinderdorpen is al jaren actief in zowel Israël als Palestina: 

  • Familieversterking: wij ondersteunen families in kwetsbare situaties in de zorg voor hun kinderen.  
  • Pleegzorg: kinderen zonder ouderlijke zorg vinden een liefdevol thuis in vele SOS families. Deze gezinnen hebben de wettelijke status van ‘pleeggezinnen’ en krijgen alle ondersteuning die ze nodig hebben van SOS Kinderdorpen.  
  • Noodhulp: we ondersteunen zowel families die in de conflictgebieden wonen en vluchtelingen. Wij bieden medische zorg, onderwijs en sociale ondersteuning.  
  • Jongerenprogramma’s: we helpen jongeren om de nodige vaardigheden op te doen en helpen hen werk te vinden om onafhankelijk te worden.
  • Advocacy: SOS Kinderdorpen werkt samen met de overheid en andere instanties om de rechten van kinderen in het land verbeteren. 

Hoe is de situatie nu?

Het escalerende conflict in de Gazastrook en Israël heeft al geleid tot het verlies van honderden levens, duizenden gewonden en honderdduizenden families die hun huis ontvluchtten. Kinderen die de zorg van hun ouders hebben verloren of dreigen te verliezen. De veiligheid van alle kinderen en families in onze zorg zijn onze hoogste prioriteit.  

Is het überhaupt mogelijk om hulp te verlenen?

SOS Kinderdorpen is van plan om 22.600 mensen te ondersteunen met onmiddellijke noodhulp. En ook op de middellange termijn tot langere termijn, van stabilisatie en overgang tot herstel. 

Ons actieplan zal waar nodig worden aangepast aan de snel veranderende context. Factoren zoals veiligheid van personeel en deelnemers aan het programma, humanitaire toegang en samenwerking met diverse regeringsorganen en andere partijen zijn bepalend voor de hulp die we kunnen leveren.  

SOS Children’s Villages Palestina ontwikkelt met steun van SOS Children’s Villages International rampenplannen om de veiligheid van medewerkers en kinderen te waarborgen. Om dit te bereiken pleiten we bij autoriteiten voor het openen van een doorgang voor evacuatie en om levensreddende goederen toe te laten. 

Wat hebben de mensen in Gaza en Israël nu nodig?

De situatie heeft geleid tot behoeften op het gebied van gezondheidszorg, psychosociale ondersteuning, bescherming van burgers, onderwijs, onderdak, voedselzekerheid en toegang tot schoon water.

Is SOS Kinderdorpen voor Palestina of Israël?

We zijn onpartijdig. We zijn daar, zowel in Palestijnse gebieden als Israël, om kinderen en families zo goed als we kunnen te beschermen. Zonder een kant te kiezen, maar door ons te houden aan ons basisprincipe: het ondersteunen van kinderen en jongeren. Overal ter wereld, op ieder moment. 

Welke hulp gaat SOS Kinderdorpen in Israël en Palestina verlenen?

  • Bescherming, onderdak en zorg aan kinderen die gescheiden zijn van hun ouders. 
  • Directe ondersteuning voor de meest getroffen gezinnen om verdere scheiding van ouders en kinderen te voorkomen. 
  • Psychosociale zorg om kinderen en collega’s te helpen met het verwerken van opgelopen trauma’s. 
  • Financiële steun voor gezinnen die de hulp het hardst nodig hebben. 
  • Het ondersteunen van partners in de getroffen gebieden, zodat zij snel kunnen reageren op de behoeften van kinderen en gezinnen. 

Waarom bieden jullie psychosociale hulp?

Het conflict heeft een enorme psychologische impact gehad op zowel Israëlische als Palestijnse burgers. Daarom is er een groeiende vraag naar geestelijke gezondheidszorg en psychosociale ondersteuning. 

Wat betekent het conflict voor kinderen die naar school gaan?

Alle onderwijsfaciliteiten op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza zijn gesloten. Tientallen scholen in Gaza beschadigd. Meer dan 1.400.000 kinderen zijn hiermee getroffen en kunnen niet naar school. 

Is het überhaupt mogelijk om hulp te verlenen?

We hebben zowel in Gaza als in Israël programma’s lopen. Dus ja, vanuit onze programma’s doen we ons best kinderen en families zo goed als we kunnen te beschermen en ondersteuning te bieden.

Hoe weten we zeker dat het geld goed terecht komt?

SOS Kinderdorpen is ’s werelds grootste kinderontwikkelingsorganisatie, actief in 138 landen en gebieden, en onderdeel van de federatie SOS Children’s Villages International. Wereldwijd zetten we ons structureel in voor kinderen en jongeren die het risico lopen de ouderlijke zorg te verliezen of hebben verloren.  

Het geld wordt via de federatie SOS Children’s Villages verdeeld over Israël en Palestina. 

Wanneer kan de hulp starten?

We zijn al gestart! Onze collega’s in Palestina en Israël zijn momenteel dag en nacht bezig om zoveel mogelijk kinderen en hun families te beschermen en te ondersteunen. Zij kunnen het niet alleen. Daarom is jouw steun keihard nodig.

Hoe bereiken jullie mensen?

We hebben programma’s in zowel Palestijnse gebieden als in Israël. Onze collega’s zijn dag en nacht bezig om zoveel mogelijk kinderen en hun families te beschermen en te ondersteunen. 

Verder doet SOS Kinderdorpen een dringende oproep aan alle betrokken partijen in dit conflict om onmiddellijke actie te ondernemen ter bescherming van kinderen en om de internationale mensenrechten en humanitaire wetten te respecteren, met inbegrip van het Verdrag inzake de  Rechten van het Kind. 

Wat we willen is dat alle partijen zich inzetten voor: 

  • Het veilig evacueren van burgers, vooral kinderen en jongeren, naar veilige plekken. 
  • Het beschermen van schuilplaatsen en civiele infrastructuur tegen aanvallen. 
  • Het verlenen en beschermen van toegang tot voedsel, onderdak, medische zorg en basisbehoeften zoals brandstof, drinkwater en elektriciteit. 
  • Het verstrekken van essentiële humanitaire hulp aan kinderen die getroffen zijn door de oorlog en hun families, met inbegrip van geestelijke gezondheid en psychosociale ondersteuning. Kinderen zonder ouders of met het risico om ouderlijke zorg te verliezen, lopen een bijzonder hoog risico op psychische problemen. 

Ondertussen maken we ons klaar als de grens weer open gaat, zodat we direct hulp kunnen bieden aan kinderen en families die dit ontzettend hard nodig hebben. We bieden hen noodhulp, maar ook voor de midden en lange termijn de steun die ze nodig zullen hebben. 

Zijn er ook slachtoffers uit jullie programma’s?

Helaas wel. Een hele familie en een kind uit een van de familieversterkende programma’s zijn gedood. Nog twee kinderen liggen op de intensive care. Een jongen, die deelnam aan ons jeugdwerkgelegenheidsprogramma YouthCan!, werd samen met zijn familie gedood. En een jonge vrouw. We hebben 22 gezinnen geëvacueerd naar scholen in een veronderstelde veilige zone, anderen naar de huizen van hun familieleden.

Hier lees je meer.

Wat kan ik doen?

Je helpt door te doneren!

  • Met 50 euro help je kinderen met voedsel en schoon drinkwater.
  • Met 100 euro help je met voedsel, schoon drinkwater en veiligheid.
  • Met 120 euro help je met voedsel, schoon drinkwater, veiligheid én psychosociale hulp.
  • Met 150 euro help je met basisbehoeften, onderdak, veiligheid, psychosociale hulp en hygiëne artikelen. 

Of start zelf een actie om geld op te halen.

Welke organisaties bieden nog meer humanitaire hulp in het gebied?

Verschillende organisaties zijn op dit moment actief in het bieden van humanitaire hulp aan kinderen en families in Palestijnse gebieden en Israël, waaronder SOS Kinderdorpen. We richten ons op het ondersteunen van kinderen en gezinnen die zijn getroffen door het conflict.

HELP FAMILIES IN PALESTINA EN ISRAËL

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.