Tsjaad: Structurele steun aan de allerarmsten

Tsjaad is een van de armste landen ter wereld. Op de index van menselijke ontwikkeling staat het land op plaats 187, van 189 landen en gebieden. Het gemiddelde inkomen per persoon is iets meer dan vijftig euro per maand (630 per jaar) en naar schatting leven 43% van de mensen onder de armoedegrens.  

Tsjaad lijdt onder de gewelddadige rebellen van Boko Haram, die vanuit Nigeria het land regelmatig binnenvallen en in het Tsjaadmeer hun toevlucht zoeken. Het meer is de afgelopen vijftig jaar voor meer dan negentig procent opgedroogd, wat leidt tot zowel grote droogte als regelmatige overstromingen, waardoor miljoenen mensen ontheemd zijn geraakt en hun middelen van bestaan zijn kwijtgeraakt. In 2021 werd het land bovendien in een grote politieke en sociale crisis gestort, doordat rebellen de hoofdstad N’Djamena probeerden in te nemen, waarbij ze de president vermoordden. Kwetsbare families lijden enorm onder stijgende voedselprijzen, scholen waren een deel van het jaar gesloten, en de mogelijkheden voor jongeren om een baan of een stage te vinden, zijn nagenoeg opgedroogd. SOS Kinderdorpen Tsjaad ondersteunt ruim tweehonderd families met ongeveer 850 kinderen in zes wijken van N’Djamena.  

Veel meer harmonie en minder ruzie 

Hamidou uit Tsjaad is weduwe en moeder van acht kinderen, zes meisjes en twee jongens. Hamidou is enige kostwinner van de familie en kan voor steun niet op haar familie rekenen. “Lange tijd was de dagelijkse zorg voor de kinderen, de huur en elke dag eten op tafel hebben enorme uitdagingen. Het was dag in dag uit overleven.” Het familieversterkend programma biedt verlichting.  

“Nadat mijn man was overleden, nam een ​​vriend van me mij mee naar het SOS kinderdorp in N’Djamena. Na met de mensen van SOS gepraat te hebben, kwam een ​​team mij en mijn kinderen bezoeken. Enige tijd later hoorde ik dat we zouden worden opgenomen in het familieversterkend programma. Wat een geweldig nieuws!  

SOS Kinderdorpen bezoekt ons vaak. Vanuit het familieversterkende programma krijgen we ondersteuning op medisch gebied en de kinderen konden weer naar school. Ook kreeg ik voorlichting over het opvoeden en beschermen van kinderen. In het verleden strafte en sloeg ik mijn kinderen als ze niet gehoorzaam waren. Dankzij de training van SOS Kinderdorpen, praat ik veel meer met mijn kinderen. Er is veel meer harmonie en minder ruzie thuis. En dankzij deze trainingen ben ik ook veel beter in staat contact te maken met de mensen uit mijn dorp.” 

En toen sloeg het virus toe 

Net als in alle kwetsbare landen in Afrika, sloeg ook in Tsjaad, het virus keihard toe. Hamidou: “De pandemie heeft ons gezin en de gemeenschap helemaal stilgelegd. Er was geen werk meer en ook de scholen sloten. Op een gegeven moment konden we niet eens meer naar buiten om eten te halen. 

Het team van SOS Kinderdorpen is ons altijd blijven steunen. Zij zorgden voor mondkapjes, voor medische en psychosociale steun en voor thuisscholing van mijn kinderen.  

Gelukkig is er nu meer ruimte om naar buiten te gaan en boodschappen te doen. De situatie in de gemeenschap is nu gelukkig weer beter, er is minder angst en wantrouwen, maar economisch gaat het nog niet zo goed.  

Met hulp en begeleiding van SOS ga ik bekijken hoe ik mijn eigen bedrijf kan opzetten. Dit biedt me de kans om zelfstandig voor mijn kinderen te zorgen en hen de best mogelijke kansen in het leven te bieden.”  

Bekijk ook ons familieversterkende werk in Ghana.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.