SOS Kinderdorpen onderdeel van Youth at Heart Conferentie

Deelnemer SOS programma The Next Economy deelt haar ervaringen

Minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking organiseert op maandag 2 november aanstaande de virtuele conferentie Youth at Heart. Op deze dag gaan deelnemers uit de publieke en private sector in gesprek met jongeren uit het Midden-Oosten en Afrika om te horen welke ideeën zij zelf hebben om hun toekomstperspectief te verbeteren en hen te betrekken bij het beleid op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Ook SOS Kinderdorpen praat mee.

Jongeren betrekken is essentieel

SOS Kinderdorpen schuift aan om jongeren die uit familiegerichte zorg komen (care leavers) of uit kwetsbare families een stem te geven. Want voor deze groep is zelfstandig worden, een opleiding volgen en een fatsoenlijke baan vinden extra uitdagend. Ze hebben geen vangnet voor als het even niet mee zit en geen toegang tot netwerken om hen op gang te helpen bij het vinden van bijvoorbeeld een baan of woonruimte. Vooral jongeren worden getroffen door de crisis als gevolg van de huidige pandemie. Tegelijkertijd zijn zij vaak degenen met de innovatieve ideeën die nodig zijn.

De betrokkenheid van jongeren is essentieel voor het opbouwen van inclusieve en duurzame samenlevingen. In het Midden-Oosten en Afrika vormen jongeren het grootste deel van de bevolking. Dit biedt enorme kansen, maar ook serieuze uitdagingen. Alleen al in Afrika betreden elk jaar 12 miljoen jongeren de arbeidsmarkt, terwijl er slechts 3 miljoen nieuwe banen beschikbaar komen.

Deborah aan het woord

Jeugdwerkgelegenheid-The Next Economy - DEborah Olujobi
Deborah Olujobi

In één van de sessies van 2 november komt Deborah Olujobi aan het woord. Zij is CEO van Faidez Wears, een milieuvriendelijk modemerk dat is gespecialiseerd in wol producten. Deborah staat aan de basis van dit bedrijf dat ze opzette na deelname aan het SOS werkgelegenheidsprogramma The Next Economy. Aan de hand van haar ervaringen wordt ingezoomd op de uitdagingen voor jongeren om vaardigheden te ontwikkelen die hen helpen bij het vinden van werk of bij het starten van een eigen bedrijf.

Deelnemen aan sessie Youth at Heart forum?

Wil je meeluisteren en meepraten? Dat kan! Registreer je nu voor het Youth at Heart Forum. Omdat het een forum voor jongeren is, streven ze naar een deelname van zo veel mogelijk, maar minimaal 51% van mensen onder de 35 jaar, zodat de stem van de jongere daadwerkelijk wordt gehoord. De sessie met Deborah – You(th) choose: SOS Children’s Villages NL’s experiences supporting youth transition to work? is van 13:50-14:05 uur in de paarse studio.

Werkgelegenheidsprogramma met Deutsche Post DHL

Daarnaast vertelt tijdens Youth at Heart, SOS partner Deutsche Post DHL samen met onze directeur Arian Buurman over het jongerenwerkgelegenheidsprogramma YouthCan!. Dit is een werkgelegenheidsprogramma dat jongeren uit SOS programma’s ondersteunt om de stap van onderwijs naar werk te maken en een onafhankelijke toekomst voor zichzelf op te bouwen. Het programma is gebouwd op de persoonlijke betrokkenheid van lokale medewerkers, onder meer van DHL Deutsche Post – maar ook vele andere internationale bedrijven als ook AKZO Nobel, in de vorm van mentorships. In gezamenlijkheid met de SOS jongeren maken ze een plan met op maat gemaakte activiteiten ten behoeve van loopbaanontwikkeling.

Programma Youth at Heart

In verband met de coronapandemie wordt het forum geheel online georganiseerd. Op de website van het evenement vind je verdere informatie over de dag en de deelnemers. Op het platform kunnen deelnemers inschakelen op verschillende kanalen waar ze verschillende thema’s als onderwijs, werk en jongerenparticipatie kunnen volgen, feedback kunnen geven en vragen kunnen stellen. Interactie staat voorop. Daarnaast is er speciale aandacht voor psychosociale uitdagingen van jongeren en de positie van vluchtelingen en jonge vrouwen.

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.