Het verhaal van Dalphine

“Ik focus op wat ík wil’

Haar opleiding binnen het project Building Lives heeft Dalphine inmiddels met succes afgerond. Ze wacht alleen nog op haar certificaat. Door de lockdown in verband met het coronavirus, heeft ze die nog niet in ontvangst mogen nemen. “Zodra ik hem heb en de lockdown voorbij is, wil ik een eigen bedrijf starten.”

Malawi Jeugdwerkgelegenheid Building Lives Dalphine met haar vriendin
Dalphine (achteraan) met haar beste vriendin

Aan het woord is Dalphine, een vrolijke en vooral vastberaden 21-jarige meid, die in haar jonge leven al veel heeft meegemaakt. Zo raakte ze op haar 18e zwanger. Ze kreeg een dochtertje, Prosperity. Haar leven mocht niet zo zijn; kort geleden stierf het meisje aan uitdroging door extreme diarree. “Ik heb alles gedaan wat ik kon doen. Het doet vreselijk veel pijn, maar zo is het leven.”

‘Ik heb doorgezet’

Het gaf haar nog meer bewijsdrang; om zelf te groeien, te laten zien dat vrouwen hetzelfde kunnen als mannen én om haar moeder te helpen (haar vader is overleden – red.). “Ik hoop dat ik onze situatie, wanneer ik een baan vind, kan veranderen. Dat we niet meer in armoede hoeven te leven.”

Ze kwam bij Building Lives terecht nadat ze met haar moeder een ‘Mother Group’ bijeenkomst bezocht, georganiseerd door een lokale organisatie en SOS Kinderdorpen. “Eén van de vrouwen vertelde me over het project en gaf me het nummer, zodat ik me kon aanmelden. Ik heb direct gebeld en ben uiteindelijk aangenomen voor de training elektrische installatie. Veel mensen zien een job in de bouw nog altijd als mannenwerk”, legt Dalphine uit. “Zelfs mijn moeder, broers en vrienden zeiden in eerste instantie ‘dat kun jij niet’. Maar ik kan het wel. Ik heb gezegd dat ze me moeten aanmoedigen en ik heb doorgezet. Ik focus me op wat ik wil. Het maakt me niet uit wat anderen ervan vinden. Mensen die zeggen dat ik het niet kan managen, kunnen het zelf gewoon niet. Ik ben sterk en ik wil groeien.”

Malawi_Jeugdwerkgelegenheid_constructing-jobs-building-lives_Dalphine-met-moeder
Dalphine met haar moeder

Andere meiden inspireren

Vastberaden vervolgt ze: “Als de lockdown voorbij is en ik mijn certificaat in handen heb, wil ik met hulp van SOS en wellicht met wat andere meiden, een eigen bedrijfje in elektrische installatie opzetten. Ervaring opdoen, mezelf naar een hoger niveau tillen en als andere meiden mij -ons- zien werken, ze inspireren dat zij dat ook kunnen bereiken. Dat we dezelfde kansen hebben en verdienen als mannen. En natuurlijk wil ik ook voldoende geld verdienen. Zodat ik mijn moeder kan helpen én in de toekomst een opleiding tot zuster kan gaan volgen. Want uiteindelijk wil ik zuster worden, zodat ik kinderen als mijn dochter kan helpen om beter te worden.” 

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.