Khadijah leert ondernemen

Aanleren van belangrijke vaardigheden voor de arbeidsmarkt

De jeugdwerkeloosheid in de Ghanese stad Kumasi ligt hoog. Veel jongeren zitten werkeloos thuis of hebben een baantje waarmee ze niet kunnen rondkomen. Ook Khadija had grote problemen met het vinden van een baan. “Ik heb mijn High School diploma behaald, maar ik kon geen fatsoenlijke baan vinden. Ik ben nu 22, maar ik woon uit nood nog altijd bij mijn ouders. Hoewel zij financieel gezien de touwtjes ook maar net aan elkaar kunnen knopen.”

“Voor mijn gevoel speelt gender vaak nog een rol bij het vinden van een baan. Dat mannen de voorkeur boven vrouwen krijgen vanwege het verouderde idee dat vrouwen, wanneer ze trouwen of kinderen krijgen, stoppen met werken. Maar dat is niet meer van deze tijd. Via een vriendin hoorde ik over No Business as Usual. In eerste instantie dacht ik dat na het eerste gesprek direct een baan voor me in het vooruitzicht lag, maar dat bleek (natuurlijk) niet het geval”, vertelt Khadija lachend.

Ghana Jeugdwerkgelegenheid No Business as Usual Khadijah
Khadijah creëert bewustzijn voor belang van hygiëne en sanitaire voorzieningen

Het programma zorgt ervoor dat de jongeren over kennis en vaardigheden beschikken die aansluiten op de vraag vanuit de arbeidsmarkt of die nodig zijn om een winstgevend bedrijfje op te zetten. Maandelijks worden bovendien leerevenementen met inspirerende sprekers georganiseerd, waar de jongeren ook kunnen netwerken. Daarnaast krijgen de deelnemers een coach toegewezen, die ze gedurende het traject begeleiden en koppelen aan bedrijven of werkervaringsstages opzetten.

Vaardigheden in een snel veranderende wereld

“Mijn doelen zijn veranderd. In eerste instantie was het vinden van een baan de enige optie voor mij. Maar al snel na mijn deelname zag ik in dat ondernemerschap net zo goed een optie is, zolang ik er echt klaar voor ben en de stap durf te wagen. Op dit moment zit ik dan ook in het ondernemerschapstraject. Ik leer over het leiden van een start-up, hoe je financiën te beheren, marktonderzoek te doen en je product te onderscheiden. Ik heb ICT vaardigheden opgedaan en ook geleerd hoe ik mezelf het best kan presenteren in een gesprek. No Business as Usual heeft mijn kritisch denkvermogen en mijn oplossingsvaardigheden verbeterd, en ik ben een betere teamwerker nu. Allemaal vaardigheden die belangrijk zijn in deze snel veranderende wereld.”

“Natuurlijk zal ik moeilijkheden tegenkomen en tegenslag hebben. Het starten van een eigen bedrijf zal niet makkelijk zijn. Maar ik ben bereid om de uitdagingen het hoofd te bieden, omdat ik vertrouwen heb in wat ik kan en wil, en vastbesloten ben om het tot een succes te maken.”

‘Ik kan het zelfstandig’

Ondertussen heeft Khadija ook een baan gevonden bij een bedrijfje die het belang van hygiëne en sanitaire voorzieningen voor het voetlicht brengt. Op deze manier verdient ze geld om in haar onderhoud te voorzien en haar familie te ondersteunen “Mijn coach heeft mijn CV aan verschillende organisaties en bedrijven toegestuurd, waaronder deze, en me vervolgens voorbereid op mijn sollicitaties. Het liefst zou ik haar voor het leven als coach hebben, maar ze heeft me het vertrouwen gegeven dat ik het ook zelfstandig kan.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.