Het verhaal van Sakina

‘Ik weet waar mijn kansen liggen’

Sakina, een gescheiden 26-jarige moeder van drie kinderen, werkt op dit moment voor de Ghanese online boodschappenservice KayaApp. Een baan die ze nu, tijdens haar deelname aan het programma No Business as Usual (NBU), heeft gevonden.

Ghana jeugdwerkgelegenheid No Business as Usual Sakina tijdens bijeenkomst
Sakina tijdens een bijeenkomst

“Voor ik aan het programma deelnam, was ik al geruime tijd werkeloos”, vertelt Sakina. “Ik heb in het verleden via een werkgelegenheidsprogramma van de overheid als assistent welzijnswerker gewerkt. Maar toen dat programma eindigde, kwam ik niet meer aan de bak. Belangrijkste reden daarvoor is dat ik geen hoger onderwijs heb gevolgd en (dus) geen certificaten heb voor de banen die mij aanspreken. Veel andere jongeren hebben dezelfde problemen als ik; ze zijn onvoldoende dan wel verkeerd opgeleid.”

Vergroten van vertrouwen

Door een evenement in haar gemeenschap werd Sakina gewezen op het NBU- project en op dit moment volgt ze de training om haar persoonlijke vaardigheden te verbeteren. Sakina legt uit: “Het programma zorgt ervoor dat ik over de juiste kennis en vaardigheden beschik voor de arbeidsmarkt. Het helpt mij, en andere jongeren, om de baan te kunnen vinden die we wensen. Zo heb ik met deze specifieke training geleerd om een persoonlijke SWOT analyse te maken: wat is mijn kracht, wat zijn mijn zwakke punten, waar liggen mijn kansen en wat zijn mijn valkuilen? Ik heb mijn competenties en doelen helder gekregen, geleerd hoe ik om mijn zwaktes en de valkuilen heen kan werken en daarmee ook mijn vertrouwen vergroot.”

Succesvol werkend leven

“Ik heb nu een baan die ik leuk vind. Maar door de evenementen die ik heb bijgewoond en de mensen die ik heb gesproken, ben ik erachter gekomen dat ik ook de kwaliteiten bezit om het ondernemerschap na te streven. En dat dit ook kan terwijl ik een baan heb bij een bedrijf of instelling. En-en in plaats van of-of. Ik heb mijn kansen op een succesvol werkend leven enorm vergroot.”

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.