Hoe gaat het met de kinderen uit Gaza na de evacuatie?

In maart werden 68 kinderen uit het SOS kinderdorp in Gaza geëvacueerd naar Bethlehem. Pyscholoog Mutaz Lubbad begeleidde de kinderen. In dit interview vertelt hij over hoe het met de kinderen gaat en welke hulp zij het hardst nodig hebben.

8 vragen voor psycholoog Lubbad

Meneer Lubbad, hoe gaat het met de kinderen die uit Rafah zijn geëvacueerd?
Na meer dan vijf maanden oorlog voelen ze zich voor het eerst weer beschermd. Dat is op dit moment het belangrijkste: we hebben het overleefd en we zijn veilig. Maar de kinderen zijn erg moe en hebben tijd nodig om te herstellen van de oorlog en de uitputtende reis.

Hoe ondersteun je hen?
We geven de kinderen tijd en helpen hen om gewend te raken aan hun nieuwe omgeving. Geen van de kinderen is ooit eerder uit Gaza geweest. We lopen samen door Bethlehem, we spelen, we voetballen. Gisteren hadden we een goochelaar op bezoek. En elke dag hebben we mindfulness sessies. Dit zijn allemaal dingen die ons helpen om te ontspannen en thuis te voelen. Daarnaast is er natuurlijk ook professionele psychologische ondersteuning nodig.

In het SOS kinderdorp Rafah in Gaza werden de kinderen goed verzorgd, maar de oorlog en bombardementen waren daar ook altijd aanwezig. Wat heeft dat met hun mentale gezondheid gedaan?
De gevolgen verschillen: angst, onrust, slaapstoornissen, problemen met sociale interactie, ontwikkelingsachterstanden. Veel van deze dingen nemen ze mee, ook hier in Bethlehem. Zo kwam een kind naar me toe en zei dat hij nog steeds niet kon slapen. Anderen praten nog steeds helemaal niet over wat ze mee hebben gemaakt, en weer anderen kunnen gewoon niet spelen.

Hoe reageer je als psycholoog in deze gevallen?
Het is heel individueel. Het is belangrijk om voorzichtig te werk te gaan en de kinderen niet te dwingen. Groepstherapie helpt sommigen, anderen hebben gerichte individuele ondersteuning nodig. Kunsttherapie is vaak een goede benadering: veel kinderen vinden het makkelijker om nare ervaringen of hun gevoelens te tekenen dan erover te praten. In Gaza was dit een zeer belangrijke aanpak voor ons.

“Veel kinderen vinden het makkelijker om nare ervaringen te tekenen dan erover te praten”

Pyscholoog Mutaz Lubbad, SOS Kinderdorpen Rafah

Wat bedoel je daarmee?
Elk kind in het SOS kinderdorp Rafah maakte een boek: “Mijn levensverhaal in Gaza”, met teksten, afbeeldingen, wat ze maar wilden. De kinderen vonden het leuk om aan het boek te werken en het hielp hen om hun ervaringen te verwerken. Het voelde als een opluchting om een manier te vinden om hun horror, pijn en angst uit te drukken. De afbeeldingen en teksten lieten ons zien hoe de kinderen zich voelen en hoe we hen het beste kunnen ondersteunen. We hebben alle boeken meegenomen naar Bethlehem.

De verzorgers van de kinderen reisden ook met hen mee. Hoe gaat het met hen?
Ze worden erg uitgedaagd. De focus lag op de zorg voor de kinderen en ze probeerden hun eigen gevoelens te onderdrukken. Maar zij leefden ook in angst. Daarom is het belangrijk dat we hen ook psychologische steun bieden.

Hoe lang zal het duren voordat de kinderen en volwassenen overwinnen wat ze hebben meegemaakt?
Dat verschilt, van enkele weken tot maanden of langer. Maar naar omstandigheden verkeren we in een goede situatie: de kinderen zijn veilig en de basisbehoeften zijn vervuld – een belangrijke basis voor heling.

Het werk van SOS Kinderdorpen in Gaza gaat door. Uw collega’s daar ondersteunen kinderen en gezinnen. Wat voor soort hulp is mogelijk als er tegelijkertijd oorlog is?
In het SOS kinderdorp in Rafah ondersteunen we met name kinderen die hun families verloren aan de oorlog. Hoewel de meesten van hen ernstig trauma hebben opgelopen, zien we hoe hun toestand verbetert met rust, zorg en psychologische ondersteuning. We ondersteunen ook gezinnen met “psychologische eerste hulp”. We laten hen eenvoudige technieken zien om hen te helpen ontspannen, op zijn minst tijdelijk, en beter om te gaan met de stress. Ik denk dat dat heel belangrijk is.

Help mee in Gaza

Onze collega’s werken hard om kinderen en families in Gaza op te vangen. Dat kunnen zij niet alleen. Jouw hulp is hard nodig. Doneer vandaag nog.

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

HELP FAMILIES IN PALESTINA EN ISRAËL

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.