Groei groene ondernemers in Ghana

De meeste mensen in Ghana leven van de landbouw. Door klimaatverandering en uitputting van natuurlijke hulpbronnen levert die echter steeds minder op. Jongeren trekken naar de stad, maar vinden ook daar nauwelijks werk. Op zoek naar een betere toekomst beginnen jaarlijks duizenden jonge mannen aan een levensgevaarlijke tocht naar Europa. Het GrEEn-project van SOS Kinderdorpen creëert kansen in Ghana om deze trend te keren.  

GrEEn staat voor Boosting Green Employment and Enterprise Opportunities. Het project is bedoeld om de oorzaken van migratie in Ghana aan te pakken via het creëren van groene banen en ondersteuning van duurzame en klimaatbestendige lokale economieën in de Ashanti- en Western-regio’s. Shaibu Fuseini werkt bij SOS Ghana als coördinator van het GrEEn-project. Als ontwikkelingsprofessional heeft hij ruim tien jaar ervaring met empowerment van jongeren, landbouw, klimaatadaptatie en armoedebestrijding.  

“De deelnemers leren duurzame oplossingen te bedenken voor de gevolgen van klimaatverandering op het platteland. Tegelijkertijd creëren we werkgelegenheid door de ontwikkeling van groene bedrijven te stimuleren. Beide activiteiten versterken elkaar en dat maakt dit project uniek.” 

Shaibu Fuseini, SOS Ghana

Groene bedrijven stimuleren

Jeugdwerkloosheid is in Ghana nijpender dan ooit. Tegelijkertijd nemen de opbrengsten van de landbouw door klimaatverandering steeds verder af. Dat maakt het jeugdwerkgelegenheidsprogramma GrEEN zo relevant, meent Shaibu: “De deelnemers leren duurzame oplossingen te bedenken voor de gevolgen van klimaatverandering op het platteland. Tegelijkertijd creëren we werkgelegenheid door de ontwikkeling van groene bedrijven te stimuleren. Beide activiteiten versterken elkaar en dat maakt dit project uniek.” 

Levensvaardigheden ontwikkelen 

SOS Ghana hanteert een strenge selectie voor nieuwe deelnemers. Shaibu: “We willen zeker weten dat zij echt gemotiveerd zijn.” Het programma start met een training basislevensvaardigheden en persoonlijke ontwikkeling. “We vinden het belangrijk dat de deelnemers zowel zichzelf beter leren kennen als kritisch en out-of-the-box denken. Ze doen vaardigheden op waar ze hun hele leven iets aan hebben, zoals doelen stellen, omgaan met conflict, onderhandelen, samenwerken en omgaan met geld. Daarmee vergroten ze hun kansen op de arbeidsmarkt.” 

Shaibu Fuseini

Na de basistraining volgt een bootcamp van drie weken over technische vaardigheden op het gebied van duurzaamheid en vergroenen. “Het gaat bijvoorbeeld over hoe je biologische meststoffen en bestrijdingsmiddelen kunt maken. Ik heb daar zelf ook veel van geleerd,” zegt Shaibu. Tot slot onderzoeken de deelnemers – onder begeleiding van ervaren coaches – hoe ze binnen hun eigen gemeenschap kunnen bijdragen aan vergroening.  

Hoopvolle resultaten 

“Ons uiteindelijke doel”, aldus Shaibu, “is dat de deelnemers zelfvertrouwen en eigenwaarde opbouwen, zodat ze het aandurven zelf een groene onderneming te starten of bij een bedrijf aan de slag te gaan.” De eerste resultaten stemmen hem hoopvol. “Sinds de start in 2021 hebben meer dan duizend deelnemers de training succesvol afgerond. Met hulp van onze coaches hebben inmiddels vier groene ondernemers subsidie gekregen om hun bedrijf uit te breiden. En we zien dat lokale economieën indirect een boost krijgen door onze activiteiten.” 

Groene ondernemer met groeiambitie 

Toen Shaibu Yahaya hoorde van het GrEEn jeugdwerkgelegenheidsprogramma van SOS Kinderdorpen, besloot hij meteen om deel te nemen. De jonge ondernemer uit Ejura wil bijdragen aan een beter milieu. Met zijn bedrijf Shaibu natural mosquito repellent produceert hij een muggenspray op basis van kruiden.  

Shaibu: “Malaria is een van de belangrijkste doodsoorzaken in Ghana, maar de meeste insectenwerende middelen zijn ook ongezond, omdat ze schadelijke chemicaliën bevatten. Dat dreef mij ertoe een middel tegen malaria te ontwikkelen dat vriendelijk is voor mens en milieu.”   

“Malaria is een van de belangrijkste doodsoorzaken in Ghana, maar de meeste insectenwerende middelen zijn ook ongezond, omdat ze schadelijke chemicaliën bevatten. Dat dreef mij ertoe een middel tegen malaria te ontwikkelen dat vriendelijk is voor mens en milieu.”   

Shaibu Yahaya, deelnemer GrEEn jeugdwerkgelegenheidsprogramma

‘Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen’ 

Shaibu heeft de GrEEn training in december 2021 succesvol afgerond: “Door wat ik heb geleerd is mijn zelfvertrouwen gegroeid en kan ik beter communiceren met klanten. Dat helpt me om mezelf en mijn bedrijf te presenteren aan investeerders, waardoor ik mijn onderneming naar een hoger niveau hoop te tillen.” Shaibu heeft geleerd zichzelf realistische doelen te stellen en zijn zakelijke administratie nauwkeurig bij te houden. Ook heeft hij meer inzicht in bedrijfsvoering en financieel management. 

Die vaardigheden komen hem goed van pas, want Shaibu is ambitieus: hij wil de belangrijkste leverancier van natuurlijke muggenspray in zijn district worden. Inmiddels heeft hij twee mensen in dienst. Zijn klanten zijn vooral apotheken, kruidenwinkels en cosmeticazaken. “Eigenlijk zie ik alle 70.000 inwoners van Ejura als mijn doelgroep,” besluit hij enthousiast. 

Shaibu Yahaya

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.