Een sterke familie is de sleutel tot de toekomst

De familie is de kern van de samenleving – dat is de stellige overtuiging van SOS Kinderdorpen. De familieversterkende programma’s zijn daarom de spil van de organisatie. Het belang van kinderen en jongeren in kwetsbare gezinnen staat daarin altijd centraal. In Ghana werpt die aanpak zijn vruchten af.

Van tienermoeder tot accountant

Accountant Cynthia Agbeve (36) woont in het zuidoosten van Ghana. Ze raakte zwanger toen ze 17 was, nog bij haar oma woonde en op de middelbare school zat. Cynthia: “Twee jaar na mijn bevalling ben ik verhuisd naar Accra. Mijn baby bleef bij mijn oma, maar ik moest terug toen haar financiële situatie verslechterde en ik zelf voor mijn zoontje moest zorgen. Ik kwam in contact met het familieversterkend programma van SOS Kinderdorpen op het moment dat ik ten einde raad was. Ik had nauwelijks werk, amper te eten en kon niet
voor mijn kind zorgen. Ik ontmoette een chauffeur van SOS Kinderdorpen, die me bij de juiste mensen introduceerde. Omdat ik goed Engels spreek, kreeg ik het advies om weer naar school te gaan. In totale verbazing vroeg ik wie dat dan zou gaan betalen en wie er dan voor mijn zoontje zou gaan zorgen. Tot mijn vreugde werd ik opgenomen in het familieversterkend programma. In mijn geval betekende dit dat SOS Kinderdorpen mijn opleidingskosten betaalde en een appartement regelde. Ik kreeg een tweede kans! Later zorgde de organisatie ervoor dat ook mijn zoon naar school kon. Doordat ik zo intensief ben begeleid door de mensen van SOS Kinderdorpen, zie ik hen als mijn familie. Deze hechte band zorgt ervoor dat ik hen nooit zal teleurstellen. Nadat ik mijn bachelor had behaald, ben ik doorgegaan voor mijn master. Nu heb ik een diploma in accountancy en financiën. Mijn droom is om te promoveren en andere meisjes te inspireren en motiveren om door te leren.”

Ken je rechten

Onderdeel van de familieversterking is ook het versterken van het bewustzijn bij kinderen dat zij rechten en een stem hebben. Hoe ontzettend belangrijk dat is, beaamt Tyjani Mohammed, community manager in Tafo, in het district Kumasi. “Voorheen kwamen verkrachtingen, misbruik en tienerzwangerschappen vaak voor. Er moest worden ingegrepen. SOS Kinderdorpen heeft de gemeenschap geholpen met het opzetten van vijf lokale kinderrechtenclubs. De gemeente faciliteert en SOS organiseert deze clubs, waar de kinderen ontzettend veel leren. Tijdens deze kinderrechtenclubs praten we niet alleen over kinderrechten, maar ook over seksualiteit, assertiviteit, genderbewustzijn, emancipatie en beroepskeuzes. Ook leren de kinderen om zich te uiten, voor zichzelf op te komen en te spreken in het openbaar. De impact van de clubs is geweldig: scholen met voorheen veel tienerzwangerschappen registreren er nu aanzienlijk minder. Ook heeft het de leerprestaties van de kinderen sterk verbeterd.”

Ouders kunnen hun kinderen weer zelfstandig een veilige en liefdevolle omgeving bieden

Meer lezen?

Dit artikel verscheen in de Trouw bijlage op 6 mei 2022. In de bijlage lees je onder andere over waarom SOS Kinderdorpen de SOS familiehuizen steeds vaker verplaatst naar de lokale gemeenschap, hoe we getraumatiseerde kinderen uit Oekraïne helpen en wat de familieversterkende programma’s in Ghana precies inhouden.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.