Moeder Samelia

Geeft haar kinderen een toekomst

Moeder Samelia met Sanyu
Samelia met Sanyu

De Oegandese Samelia helpt haar dochter Sanyu (11) graag met haar schoolwerk. “Ik ben dolgelukkig dat mijn beide kinderen naar school gaan en ik hen kan helpen. Dat is weleens anders geweest.” Een paar jaar geleden werkte Samelia samen met Sanyu en haar broer Yaro (13) in een steengroeve waar ze rotsen in kleinere stukken steen moesten hakken. Toen zij werd verlaten door haar man verdween het inkomen. Samelia: “We hadden niets meer en waren genoodzaakt alle drie te gaan werken om te overleven. Een verschrikkelijke tijd. Jonge kinderen zouden niet hoeven te werken, zij horen naar school te gaan.”

Kindhuwelijken

Samelia en haar kinderen wonen in een arm gebied in Oeganda waar het niet ongewoon is dat jonge meisjes – al vanaf hun elfde jaar – kunnen worden uitgehuwelijkt. Soms voor geld en maar ook omdat dat cultureel aanvaard en gebruikelijk is. Omdat Samelia dat niet wilde voor haar dochter was zij genoodzaakt haar te laten werken. “Het leven is soms zo hard, dat je moet kiezen tussen twee kwaden”, zegt Samelia verdrietig. “Mijn kinderen van school halen om hen te laten werken is de meest verschrikkelijk keuze die ik ooit moest maken.”

Tussenkomst SOS Kinderdorpen

Inmiddels ziet de wereld er heel anders uit voor Samelia en haar kinderen. Twee jaar geleden werd deze alleenstaande moeder opgenomen in het familieversterkend programma wat inhield dat:

  • de familie voedselhulp kreeg;
  • Sanyu en Yaro naar school konden;
  • Samelia leerde hoe zij een eigen kippen- en geitenfokkerij kon starten;
  • Samelia de mogelijkheid kreeg een kappersopleiding te volgen.

Inmiddels kan Samelia zelf voor haar eigen kinderen zorgen. “Ik moet hard werken, maar heb er alles voor over om ervoor te zorgen dat mijn kinderen hun school af kunnen maken.”

namen zijn veranderd om privacyredenen

Wil jij net als SOS moeder Samelia zorgen dat kinderen opgroeien in een sterke familie? Help mee!

Geef kinderen een liefdevol thuis

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.