Oekraïens pleeggezin opgevangen na verwoesting huis

Het leven van Maryia en Aleksandr veranderde voorgoed op 11 september 2022. Die dag namen de Russische troepen hun huis in Oekraïne over. Door te vluchten, redden Maryia en Aleksandr het leven van hun tien (pleeg)kinderen die tussen de 1 en 17 jaar oud zijn. Van hun huis is nu niets meer over.

Bekijk de video voor hun uitgebreide verhaal. Ook vertellen SOS medewerkers en de nationale directeur over de hulp die zij bieden in het sociale centrum in Poltava en in heel Oekraïne. 

Oekraïens pleeggezin opgevangen in Polen na verwoesting huis

De oorlog in Oekraïne duurt nog altijd voort. Tegen het einde van 2022 hadden naar schatting 17,7 miljoen mensen dringend humanitaire hulp nodig. Zo’n 3,4 miljoen Oekraïense kinderen hebben kinderbescherming nodig.

Schuilen in een kelder

Op de vlucht voor de beschietingen, schuilden ze in een lege kelder en bleven daar bijna anderhalve maand. De kinderen sliepen er op houten planken, en Maryia en Aleksandr kookten buiten op een vuur met gevaar voor eigen leven. De restanten van clusterbommen vlogen in het rond, en de soldaten stuurden drones met bommen op vuur af.

Na de ontruiming van hun dorp, ontdekte de familie dat hun huis compleet was leeggeroofd en vernietigd. Vrijwilligers hielpen hen evacueren, en eenmaal aangekomen in het sociaal centrum in Poltava, werden ze opgevangen met warme dekens en kussens.

Maryia, Aleksandr en hun (pleeg)kinderen in het Poltava sociaal centrum van SOS Kinderdorpen

Opgevangen in sociaal centrum van SOS Kinderdorpen

In het sociaal centrum in Poltava, onderdeel van het familieversterkend programma van SOS Kinderdorpen, werd de familie ondersteund met onderdak, voedsel, kleding, hygiëneproducten, onderwijsmateriaal (laptops), powerbanks, lampen, huistextiel en keukenapparatuur. Zowel ouders als kinderen kregen psychosociale ondersteuning. Omdat Maryia, Aleksandr en hun pleegkinderen al hun bezittingen zijn verloren en na de oorlog geen huis meer hebben om naar terug te keren, heeft SOS Kinderdorpen financiële steun geboden om een huis te huren. Inmiddels is de familie verhuisd naar een eigen plekje. Ze ontvangen nog steeds de benodigde ondersteuning in hun basisbehoeften.

DONEER EN HELP DE KINDEREN IN OEKRAÏNE

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.