Moeder Christiana

heeft er alle vertrouwen in

Eerst kon Christiana haar kinderen maar één keer per dag een kleine maaltijd voorschotelen. Nu kan ze hen naast drie maaltijden zelfs snacks meegeven. Door het familieversterkend programma van SOS Kinderdorpen vond Christiana een uitweg uit een uitzichtloze situatie.

Toen haar man nog leefde, verkocht ze zeep in haar woonplaats in het zuiden van centraal Ghana. Met de inkomsten uit de verkoop vulde ze het familie-inkomen aan. Toen haar man overleed, gebruikte ze haar spaargeld om de kinderen te voeden totdat ze niets meer over had. Zo verloor ze haar handeltje en inkomen. Ze kon haar kinderen nog maar één keer per dag te eten geven met cassave en bakbananen uit haar tuin. “Ik was verdrietig, want ik zag dat de slechte voeding het welzijn van mijn kinderen schaadde, vooral de kleintjes. Maar ik was machteloos.”

Bloeiende zeephandel en pluimvee- en varkenshouderij

Dit probleem treft vele families op het platteland van Ghana. Daarom heeft SOS Kinderdorpen hier het familieversterkend programma opgezet. Dit hielp Christiana met trainingen in het bijhouden van financiën en het doen van zaken. Ook kreeg ze les in het houden van dieren en leerde zij hoe groenten te verbouwen. Bovendien kon ze aansluiten bij een spaar- en leengroep van SOS Kinderdorpen waar deelnemers geld mee kunnen sparen en kunnen lenen voor grote uitgaven. Nu heeft Christiana weer een bloeiende zeephandel én een pluimvee- en varkenshouderij.

Niet meer bedelen om eten

“Mijn moeder heeft nu zelfs een mobiele telefoon!” roept Kwesi, een van Christiana’s kinderen. “Ik vond het altijd zo jammer dat we arm waren en ik moest bedelen bij vrienden om eten, dat hoeft nu niet meer.” Het programma voorziet de kinderen ook van de benodigde schoolmaterialen, zoals een uniform en boeken. “Eerst droegen mijn kinderen verscheurde uniforms en klasgenootjes lachten hen uit. Nu kunnen ze zonder schaamte naar school, ” zegt Christiana blij. Het programma biedt ook trainingen in opvoeden waardoor Christiana een betere moeder kan zijn.

Twee kinderen van Christiana – rechts: Kwesi.

Een hobbel op de weg naar succes

Toen bereikte de coronapandemie Ghana. Scholen sloten, maar SOS Kinderdorpen zette een studiecentrum op waar kinderen zoals Kwesi thuisonderwijs konden krijgen. “Ik ben zelfverzekerd, kan goed met de docenten overweg en heb veel vrienden gemaakt.” Ooit wil hij soldaat worden.

Ook ging Ghana in lockdown waardoor Christiana haar inkomen verloor. Het familieversterkend programma ondersteunde families zoals die van Christiana daarom extra met voedselpakketten totdat ze weer volop aan de slag konden. Christiana heeft er alle vertrouwen in. “Corona was een hobbel op de weg naar mijn succes. Ik zal verder werken en bereiken wat ik wil.” En wat Christiana en haar kinderen leren, geven ze door. “Het programma heeft zoveel voor mij veranderd… ik kan en zal nu zeker ook mijn steentje bijdragen om anderen te helpen als zij in nood zijn.”  

*Naam veranderd om de privacy van het kind te beschermen.

Wil jij moeders als Christiana ondersteunen om zelfredzaam te worden zodat ze hun kinderen een veilige en liefdevolle omgeving kunnen geven? Word donateur!

Geef kinderen een liefdevol thuis

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.