Moeder Nadera

Van uitzichtloosheid naar zelfstandigheid

Het besluit nemen om te scheiden en om haar twee kinderen alleen op te voeden nam Nadera (36) tien jaar geleden, niet lichtzinnig. Scheiden is een taboe in de Palestijnse gemeenschap en kan het vinden van een baan erg moeilijk maken. Even leek haar situatie uitzichtloos. Maar ze zette door, bleef positief en nam het heft helemaal in eigen handen. Met succes.

Nadera in haar eigen kledingboetiek

Nadera: “Mijn leven vóór ik hulp kreeg van SOS Kinderdorpen was nogal beperkt. Ik had geen opleiding, geen werkervaring en geen zelfvertrouwen. Ik wist ook niet wie ik om hulp kon vragen. Ik was immers gescheiden en daardoor in een sociaal isolement gekomen.”

Rotsvast vertrouwen

Haar nu twaalfjarige dochter Bayan en haar dertienjarige zoon Fadi waren nog erg jong toen Nadera scheidde tien jaar geleden. Hen opvoeden was zwaar voor haar. Fadi moest vanwege zijn gezondheid regelmatig naar het ziekenhuis en Nadera had vrijwel geen opleiding en werkervaring. Dat maakte ze goed met een rotsvast vertrouwen in een nieuw leven voor haar en haar kinderen.

‘De weg naar onafhankelijkheid was lang, maar de moeite waard.’

Nadera

Nadera zocht contact met SOS Kinderdorpen Palestina. Ze mocht deelnemen aan het familieversterkend programma. Dit ondersteunt zo’n 600 kwetsbare families (in de Westelijke Jordaanoever en Gaza). Nadera kreeg psychosociale steun en counseling alsook een minikrediet waarmee ze in staat was een kledingzaakje te beginnen. “Het was altijd al mijn droom om een boetiek te runnen en SOS maakte dit mogelijk. Van de inkomsten uit de winkel kan ik voor mijn familie zorgen en de medische kosten voor mijn zoon betalen. Ik ben zelfstandig!”

“Alles is erop gericht mensen weer zelfstandig te maken”

Maatschappelijk werker van SOS, Valentina Shalaldeh: “Nadera is een rolmodel voor vrouwen in soortgelijke omstandigheden. Ze heeft hulp gezocht om zichzelf te ontwikkelen en dat is goed gelukt. Onze familieversterkende programma’s zijn er op gericht mensen weer goed op de rit te krijgen. Dat doen we onder andere door psychosociale hulp aan te bieden, door mensen een vak te laten leren en soms ook door minikredietjes te verstrekken. Alles is erop gericht mensen weer zelfstandig maken.”

V.l.n.r. Bayan, Valentina, Nadera en Fadi

Wil jij moeders als Nadera helpen? Word dan donateur!

Help kwetsbare families

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.