Noodhulp Oekraïne

Project periode: 24 februari 2022 -
Noodhulp

Projectsamenvatting

Oekraïne noodhulp spelende kinderen

De oorlog in Oekraïne heeft een verwoestende impact op miljoenen kinderen en gezinnen. Sinds 24 februari 2022 wordt er gevochten in Oekraïne. In het oosten vinden de hevigste gevechten plaats. De Russische inval heeft de basisvoorzieningen op grote schaal vernietigd. Zo hebben bezette gebieden geen toegang tot voedsel, water, verwarming, elektriciteit en andere cruciale voorzieningen. SOS Kinderdorpen biedt noodhulp om de meest kwetsbare families en kinderen te ondersteunen.

Ongeveer 10,2 miljoen mensen hebben dringend hulp nodig bij voedsel en levensonderhoud, en meer dan 13 miljoen mensen hebben water, sanitaire en hygiënische hulp nodig.

In februari t/m juli 2022:
– Zijn meer dan 9,9 miljoen mensen gevlucht;
– Hebben meer dan 6,6 miljoen mensen geen thuis meer;
– Zijn miljoenen kinderen getroffen door de oorlog.

Doelgroep

SOS Kinderdorpen is al meer dan twintig jaar werkzaam in Oekraïne. Door onze lokale aanwezigheid en betrokkenheid konden we direct in actie komen, om getroffen families en kinderen te helpen en op te vangen.

SOS Kinderdorpen biedt noodhulp in Oekraïne. Kiev is het focusgebied van SOS Oekraïne. In de andere regio’s helpen partners of geplaatste medewerkers van SOS Oekraïne.

 • West-Oekraïne: Ivano-Frankivsk, Chernivtsi, Ternopil, Zakarpattia, Lviv-regio’s.
 • Centraal Oekraïne: regio Tsjernihiv (Borzna), regio Kiev (Fastiv).
 • Oost-Oekraïne: Charkov, Donetsk, regio Dnipropetrovsk (Voloske, Kamianske).

In de Loegansk regio’s is het werk van SOS Kinderdorpen tijdelijk gestopt, omdat de Russische Federatie de regio bezet. SOS Oekraïne blijft deelnemers uit familieversterkende programma’s en pleegzorg ouders (online) ondersteunen, ook in Loegansk.

Activiteiten

Oekraïne Lviv noodhulp

De Ukraine Emergency Response is verder gericht op de meest kwetsbare huishoudens in Oekraïne en omvat:

 • Overplaatsing: SOS gezinnen, SOS families en pleeggezinnen overplaatsen uit gevaarlijke gebieden naar een veiligere omgeving.
 • Support voor gevluchte gezinnen: SOS Oekraïne biedt, samen met partners, doorgangsopvang met voedsel, non-foodartikelen en hygiëne-artikelen aan gevluchte gezinnen met kinderen. Daarnaast worden hun kosten voor zelfevacuatie vergoed.
 • Psychosociale ondersteuning: SOS organiseert groepsactiviteiten en individuele begeleiding voor gevluchte kinderen en verzorgers om hun oorlogstrauma te overwinnen. Deze programma’s worden uitgevoerd op drie locaties in de regio Lviv en op twee locaties in regio Zakarpatia.
 • Sociaal servicecentrum: er zijn vijf centra voor sociale diensten opgezet in Oezjgorod, Tsjernihiv, Dnipro, Lviv en Ivano-Frankivsk. Hier wordt voorzien in groeps- en individuele PSS- en recreatieactiviteiten, wederzijdse steungroepen, voedsel, medicijnen, (financiële) hulp en verwijzingen.
 • Support financiën: SOS Oekraïne zorgt voor financiële ondersteuning voor pleegfamilies of naaste families die drie of meer kinderen opvoeden.
 • Ondersteuning medewerkers: SOS biedt praktische en psychosociale steun voor medewerkers die zijn overgeplaatst binnen en buiten Oekraïne.
 • Belangenbehartiging: SOS Oekraïne behartigt belangen van kinderen zonder adequate ouderlijke zorg en gezinsomgeving. Het samen plaatsen van geëvacueerde kinderen in buitenlandse pleeggezinnen en het reageren op gevallen van kinderrechtenschendingen in Oekraïne en het buitenland, zijn prioriteit.

Resultaten

SOS medewerker met gevluchte kinderen

Doelen

 • Noodhulp bieden;
 • Voorzien in de bescherming en behoeften van kinderen;
 • Ouders helpen bij de zorg voor hun kinderen;
 • De capaciteit van sociale diensten versterken en vaardigheden van gemeenschapswerkers en onderwijsexperts vergroten, zodat ze de kinderen en jongeren goed kunnen beschermen.

Resultaten

Verschillende SOS landen hebben vluchtelingen opgevangen in lokale SOS Kinderdorpen. Het gaat om 4.396 (juli, 2022) Oekraïense vluchtelingen, pleeggezinnen en niet-begeleide minderjarigen. In de SOS kinderdorpen krijgen zij voeding, huisvesting en andere basisbehoeften. De meeste landen begeleiden vluchtelingen om zo onafhankelijk mogelijk te zijn, door hen te ondersteunen bij hun integratie in de lokale gemeenschap.

De meeste Oekraïense ouders worden geholpen bij het zoeken naar een baan en krijgen financiële steun. Voor kinderen wordt een inschrijving op een nationale school geregeld. Ze krijgen laptops, zodat ze hun opleiding online kunnen voortzetten. Daarnaast worden er speelactiviteiten en workshops voor kinderen georganiseerd.

 • 65.011 programma deelnemers in totaal bereikt (juli, 2022)
 • 60.615 programma deelnemers binnen SOS Oekraïne bereikt (juli, 2022)
 • 4.396 programma deelnemers binnen SOS gastlanden voor vluchtelingen bereikt (juli, 2022)

SOS landen die Oekraïense vluchtelingen hebben opgevangen in hun kinderdorpen: Oostenrijk, België, Bulgarije, Tsjechië, Estland, Finland, Griekenland, Hongarije, Italië, Duitsland, Letland, Litouwen, Polen en Roemenië.

Probleemstelling

De oorlog heeft zowel middellange als langdurige gevolgen voor het welzijn en de ontwikkeling van kinderen. 5,7 miljoen naar schoolgaande kinderen zijn getroffen door de oorlog. Zij hebben bescherming en onderwijs nodig. Ook heeft de oorlog de risico’s voor vrouwen en kinderen op gender gerelateerd geweld vergroot. Misbruik, psychologische trauma’s, mensenhandel en scheiding van gezinnen komen steeds vaker voor.

Financiën

SOS Poland helpt bij het opvangen van Oekraïnse vluchtelingen

Het budget voor de gehele Ukraine Emergency Response bedraagt € 16,9 miljoen.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.