Noodhulp Oekraïne
Project periode: 24 februari 2022 - Noodhulp
Project periode: 24 februari 2022 - Noodhulp
De oorlog in Oekraïne heeft een verwoestende impact op miljoenen kinderen en gezinnen. Sinds 24 februari 2022 wordt er gevochten in Oekraïne. In het oosten vinden de hevigste gevechten plaats. De Russische inval heeft de basisvoorzieningen op grote schaal vernietigd. Zo hebben bezette gebieden geen toegang tot voedsel, water, verwarming, elektriciteit en andere cruciale voorzieningen. SOS Kinderdorpen biedt noodhulp om de meest kwetsbare families en kinderen te ondersteunen.
Ongeveer 10,2 miljoen mensen hebben dringend hulp nodig bij voedsel en levensonderhoud, en meer dan 13 miljoen mensen hebben water, sanitaire en hygiënische hulp nodig.
In februari t/m juli 2022:
– Zijn meer dan 9,9 miljoen mensen gevlucht;
– Hebben meer dan 6,6 miljoen mensen geen thuis meer;
– Zijn miljoenen kinderen getroffen door de oorlog.
SOS Kinderdorpen is al meer dan twintig jaar werkzaam in Oekraïne. Door onze lokale aanwezigheid en betrokkenheid konden we direct in actie komen, om getroffen families en kinderen te helpen en op te vangen.
SOS Kinderdorpen biedt noodhulp in Oekraïne. Kiev is het focusgebied van SOS Oekraïne. In de andere regio’s helpen partners of geplaatste medewerkers van SOS Oekraïne.
In de Loegansk regio’s is het werk van SOS Kinderdorpen tijdelijk gestopt, omdat de Russische Federatie de regio bezet. SOS Oekraïne blijft deelnemers uit familieversterkende programma’s en pleegzorg ouders (online) ondersteunen, ook in Loegansk.
De Ukraine Emergency Response is verder gericht op de meest kwetsbare huishoudens in Oekraïne en omvat:
Verschillende SOS landen hebben vluchtelingen opgevangen in lokale SOS Kinderdorpen. Het gaat om 4.396 (juli, 2022) Oekraïense vluchtelingen, pleeggezinnen en niet-begeleide minderjarigen. In de SOS kinderdorpen krijgen zij voeding, huisvesting en andere basisbehoeften. De meeste landen begeleiden vluchtelingen om zo onafhankelijk mogelijk te zijn, door hen te ondersteunen bij hun integratie in de lokale gemeenschap.
De meeste Oekraïense ouders worden geholpen bij het zoeken naar een baan en krijgen financiële steun. Voor kinderen wordt een inschrijving op een nationale school geregeld. Ze krijgen laptops, zodat ze hun opleiding online kunnen voortzetten. Daarnaast worden er speelactiviteiten en workshops voor kinderen georganiseerd.
SOS landen die Oekraïense vluchtelingen hebben opgevangen in hun kinderdorpen: Oostenrijk, België, Bulgarije, Tsjechië, Estland, Finland, Griekenland, Hongarije, Italië, Duitsland, Letland, Litouwen, Polen en Roemenië.
De oorlog heeft zowel middellange als langdurige gevolgen voor het welzijn en de ontwikkeling van kinderen. 5,7 miljoen naar schoolgaande kinderen zijn getroffen door de oorlog. Zij hebben bescherming en onderwijs nodig. Ook heeft de oorlog de risico’s voor vrouwen en kinderen op gender gerelateerd geweld vergroot. Misbruik, psychologische trauma’s, mensenhandel en scheiding van gezinnen komen steeds vaker voor.
Het budget voor de gehele Ukraine Emergency Response bedraagt € 16,9 miljoen.
De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.