Met gevaar voor eigen leven kinderen in veiligheid brengen

In Oekraïense regio’s die op dit moment onveilig zijn leven zo’n 4 miljoen kinderen. Binnen deze regio’s leven ongeveer 1,5 miljoen kinderen in steden of dorpen die bezet of ontoegankelijk zijn. Samen met lokale medewerkers en vrijwilligers probeert Darya Kasyanova, programma directeur SOS Kinderdorpen Oekraïne, zoveel mogelijk families en kinderen in risicogebieden te helpen en te evacueren.

“Begin februari is het gelukt om 150 kinderen van 0 tot 5 jaar uit een babytehuis in Khariv te evacueren naar een veilig gebied. Mensen die deze evacuaties mogelijk maken riskeren hun eigen leven, want tijdens de evacuaties zijn er vaak beschietingen. Evacueren of blijven is een moeilijke beslissing. Neem je het risico om te evacueren wetende dat het schieten kan beginnen en kinderen het misschien niet overleven. Of ga je niet evacueren met het risico dat kinderen achterblijven in een volledig afgesloten dorp of stad, zonder elektriciteit, verwarming en toegang tot medische zorg.”

Zo was er een babythuis in Vorzel, vlakbij Kiev, met ongeveer 50 kinderen, vijf dagen afgesloten van de buitenwereld. Er was geen enkele vorm van communicatie mogelijk. Niemand wist wat er speelde en hoe het met de kinderen ging.

Ik wil dat iedereen weet dat we in de hel leven

Darya, medewerker SOS Kinderdorpen Oekraïne

Een leven in angst en onzekerheid

In bezette dorpen en steden is de situatie zeer schrijnend en zorgwekkend. Families en kinderen lopen niet alleen het risico om te sterven door kogels, maar ook door honger en bevriezing. Dit is waarom er dringend functionele humanitaire corridors nodig zijn. Zichtbaar aangeslagen vertelt Dayra: “Mensen schuilen in koude kelders. Er zijn kelders met honderden kinderen. Er is geen verwarming en ’s nachts daalt de temperatuur naar -8 graden. Ook is er geen elektriciteit en kunnen generatoren niet worden gebruikt door het brandstoftekort. Mensen zijn hierdoor afgesloten van de buitenwereld. Door het gebrek aan voedsel kunnen moeders hun baby’s niet meer voeden. Veel kinderen lopen het risico om te sterven van de honger.”

Jouw hulp is in Oekraïne nog steeds hard nodig. Help families op de vlucht en zorg voor sterke, liefdevolle Oekraïense families.

Onvermoeibaar en hoopvol

Ondanks alle gevaren en soms uitzichtloze situatie kunnen de kinderen en families onverminderd op de inzet van Darya en haar moedige collega’s rekenen. “Ik en mijn collega’s concentreren ons op wat we wél kunnen doen om kinderen te helpen. Het heeft geen zin om in paniek te raken, want dat helpt niet. De missie van SOS Kinderdorpen is onze persoonlijke missie. We proberen kinderen en gezinnen te redden en het maakt ons gelukkig en dankbaar als dat lukt. Ook al begrijpen we heel goed dat het er niet snel beter op gaat worden.”

Dankbaar

Darya wil dat iedereen in Europa weet dat wat er in Oekraïne gebeurd de hel is. Ook wil zij iedereen bedanken die solidair is met Oekraïne en de Oekraïense families en kinderen op welke manier dan ook steunt.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.