Corona maakt overleven moeilijk voor Nyaaba en zijn dochters

De 66-jarige Nyaaba in Ghana had het al moeilijk om zijn dochters te verzorgen, maar de effecten van corona gaven hem extra slapeloze nachten. Het familieversterkende programma van SOS Kinderdorpen ondersteunt zijn gezin in deze moeilijke tijd.

Niet genoeg inkomen

Sinds zijn vrouw zeven jaar geleden overleed, moest Nyaaba zijn twee jongste dochters alleen verzorgen – de andere drie zijn getrouwd en wonen niet meer thuis. Dat is lastig, want er is niet veel werk op het platteland van Kumasi, de regio waarin zij wonen. Nyaaba verdient wel wat met het verbouwen van rijst en mais, maar dit was nooit genoeg om zijn dochters mee naar school te sturen. Onderwijs is wel gratis in Ghana, maar boeken en uniformen niet en die zijn wel verplicht. Nyaaba was bang dat zijn dochters daarom jong moesten trouwen met een man die hen wel kon onderhouden. Gelukkig kon ons familieversterkende programma hen ondersteunen met onder andere schoolmaterialen en een fiets. Zo konden zijn dochters weer naar school en hadden daarmee weer een kans op een mooie toekomst.

Nyaaba voor zijn huis in Kumasi, Ghana.

De impact van corona

Maar toen kwam corona, dat Nyaaba van zijn al schamele inkomen beroofde. Grotere boeren komen niet meer langs om zijn producten te kopen. Ook kan hij zijn rijst niet verwerken, omdat hij daarvoor naar de stad moet en dat kan ook niet door de reisbeperkingen. “Dit geeft extra druk op ons inkomen,” zucht hij.

Terwijl Nyaaba zich druk maakt om het inkomen, maakt zijn dochter zich druk om zijn gezondheid. “Het virus slaat harder toe op ouderen, ik ben zo bang dat hij ziek wordt. Als hij niet kan werken, kan niemand voor hem of mijn jongere zusje zorgen. Ik zal moeten gaan werken op andere boerderijen en met school moeten stoppen.” Voor nu houdt ze zichzelf bezig met leren, maar ze kan alleen oud materiaal bekijken. “Er zijn onderwijs-programma’s op TV en online, maar ik heb geen computer of TV. Ik maak me zorgen: hoe ga ik deze achterstand ooit nog inhalen?”

Nyaaba met zijn dochters voor hun huis in Kumasi, Ghana.

SOS Kinderdorpen ondersteunt kwetsbare families in de coronapandemie

SOS Kinderdorpen voorziet de families in het familieversterkende programma in Kumasi van hygiënische middelen zoals mondkapjes en handgel, voedselpakketten en zo nodig financiële steun. Via gemeenschapscentra en radiostations informeren we de gemeenschap over het voorkomen en managen van corona. Ook geven we de kinderen studiemateriaal en trainen we ouders en vrijwilligers in het geven van thuisonderwijs.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.