Zware overstromingen veroorzaken verwoesting in de Hoorn van Afrika 

Zware regenval, die wordt toegeschreven aan het El Nino klimaatpatroon, heeft gezorgd voor enorme overstromingen, vernieling en doden in de Hoorn van Afrika – Somalië, Ethiopië en Kenia.

Na drie jaar droogte en honger in de regio hadden de regens veel verlichting moeten brengen voor agrarische families. Maar in plaats daarvan hebben de hevige regens nog meer ellende gebracht.

Noodsituatie bovenop een noodsituatie

SOS Kinderdorpen in Somalië heeft programma’s in Baidoa en Berdale, die tot de zwaarst getroffen gebieden behoren. Vele gezinnen zijn ontheemd door de droogte in het hele land. Said Bashir, de nationale programmadirecteur van SOS Kinderdorpen in Somalië, noemt de overstroming een ‘noodsituatie bovenop een noodsituatie’.

“We gebruiken momenteel onze bestaande programmamiddelen om de huidige noodsituatie aan te pakken. We geven geld aan 300 families in Baidoa, we geven psychosociale hulp aan kinderen en we hebben mobiele artsen die het kamp rondgaan om kinderen te onderzoeken en te behandelen. Ondervoede kinderen krijgen koekjes met een hoog voedingsgehalte. De behoeften zijn echter zoveel groter dan onze capaciteit.”

Noodsituatie bovenop een noodsituatie

Said Bashir, de nationale programmadirecteur van SOS Kinderdorpen in Somalië

Bashir zegt dat ze ook watertransport, WASH-kits, non-food artikelen en kits voor vrouwen aanbieden en dat tot nu toe 27.082 mensen hiervan hebben geprofiteerd.

Somalie

Gezinnen uit zwaar getroffen gebieden zoeken hun toevlucht in Mogadishu. SOS Kinderdorpen in Somalië heeft 14.500 mensen ondersteund met bescherming, gezondheid en voeding. Sommige regio’s die hulp nodig hebben, zijn moeilijk te bereiken omdat de wegen beschadigd zijn of zo modderig dat de voertuigen niet kunnen rijden. “Als de regen de komende dagen stopt, kunnen we gezinnen bereiken die nu niet bereikbaar zijn”, zegt Bashir.

Berdale is bijvoorbeeld onmogelijk te bereiken omdat de hele stad onder water staat. Het magazijn van SOS Kinderdorpen met noodvoorraden is ook overstroomd en alle spullen zijn doorweekt met water. “Ook onze medewerkers ter plaatse zijn hun huis kwijt en zijn in kampen gaan wonen.”

“Ook onze medewerkers ter plaatse zijn hun huis kwijt en zijn in kampen gaan wonen.”

Said Bashir, de nationale programmadirecteur van SOS Kinderdorpen in Somalië

“Het WFP (World Food Programme) heeft vorige week onze medicijnen van Mogadishu naar Baidoa gevlogen. We krijgen een beetje logistieke steun, maar we hebben echt meer fondsen nodig om het lijden van veel kinderen en gezinnen in Somalië te verlichten,” voegt Bashir toe.

Ethiopië

De Somalische regio in Ethiopië is het zwaarst getroffen door de hevige regenval. De Shebelle-rivier trad buiten haar oevers en zette het district Kelafo onder water, waar SOS Kinderdorpen een familieversterkend programma heeft.

Ongeveer 340 gezinnen met 1.850 kinderen zijn ontheemd geraakt; 30 gezinnen verblijven in het SOS Kinderdorp, maar de rest heeft geen onderdak. Ze worden blootgesteld aan voortdurende regenval, muggenbeten ‘s nachts, voedseltekorten, onbeschermd water en slechte hygiëne en sanitaire voorzieningen, waardoor de kans op ondervoeding en het uitbreken van ziektes toeneemt.

SOS Kinderdorpen in Ethiopië steunt gezinnen met rijst, meel, olie en melkpoeder, tijdelijke onderdak, huishoudelijke artikelen, dekens en lakens.

Kenia

De regens hebben gezinnen in het family empowerment programma in Nairobi, de hoofdstad, Mombasa aan de kust en Meru en Isiolo in de oostelijke regio zwaar getroffen.

Een team van SOS Kinderdorpen in Kenia is bezig met een snelle beoordeling van de situatie. Volgens officiële cijfers zijn er 60 mensen omgekomen en zijn er meer dan 130.000 mensen ontheemd in het land. Tot eind 2023 wordt er wordt meer zware regenval voorspeld boven de Hoorn van Afrika. Dit zal de toch al nijpende humanitaire situatie nog meer verergeren.

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.