Situatie in Oekraïne 02 maart 2022

Vandaag zijn 18 kinderen en hun pleegouders, en een SOS medewerker met haar kinderen, van SOS Kinderdorp Brovary met een evacuatietrein vanuit Kiev naar Lviv vertrokken. Dinsdagavond komen zij in Lviv aan om vanuit daar naar Polen te vertrekken. Eén pleeggezin met drie kinderen blijft in het SOS Kinderdorp Brovary. Ze zijn veilig en ongedeerd. De pleeggezinnen die in hun huizen in de regio Luhansk bleven, zijn veilig en ongedeerd. Zij wonen in landelijke gebieden waar niet actief wordt gevochten. Alle andere kinderen, gezinnen en medewerkers van SOS Kinderdorpen Oekraïne die nu nog in het land zijn, zijn veilig en ongedeerd. In bepaalde delen van Kiev en in de regio Luhansk moesten velen van hen bijna constant in schuilkelders verblijven.”

Ongeveer 60% van onze medewerkers bevindt zich momenteel in de gebieden waar gevochten wordt”

Serhii Lukashov, nationaal directeur SOS Kinderdorpen Oekraïne

“Ongeveer 60% van onze medewerkers bevindt zich momenteel in de gebieden waar gevochten wordt”, zegt Serhii Lukashov, nationaal directeur SOS Kinderdorpen Oekraïne. “Ze zijn allemaal veilig maar zij, net als alle families gesteund door SOS, zijn van streek, uitgeput en bang. Ik ben bang. Er wordt ‘s nachts gebombardeerd en overdag wordt gevochten. Kiev zal binnenkort worden omsingeld. Kiev zou het volgende Sarajevo kunnen zijn.”

Elke dag ontvangt SOS Kinderdorpen Oekraïne vele verzoeken om families te helpen. Vandaag kregen twee pleeggezinnen financiële steun om te verhuizen naar West-Oekraïne. Medewerkers van SOS Kinderdorpen Oekraïne zullen noodhulpwerk verrichten in de regio’s van West-Oekraïne waar dit mogelijk is. In de regio’s Kiev en Luhansk is dit nog steeds niet mogelijk.

Situatie in Polen

De tweede groep Oekraïense pleeggezinnen met 21 kinderen en 7 volwassenen bereikten dinsdag 1 maart de Poolse grens. Hier werden zij opgewacht door de collega’s van SOS Kinderdorpen Polen die de gezinnen naar het SOS Kinderdorp in Kraśnik brachten. Hanna Kalyta, één van de SOS collega’s in Polen is opgelucht dat de gezinnen veilig zijn aangekomen. “Hier in het kinderdorp kunnen zij tot rust komen. De kinderen en hun pleegouders zullen hier ook de nodige psychologische steun krijgen.”

Het Statement van SOS Kinderdorpen over de situatie in Oekraïne is via onderstaande button te lezen.

Bekijk ook het nieuwsbericht en de ingrijpende beelden van 28 februari.

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

STEUN NU DE KINDEREN IN OEKRAÏNE

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.