situatie Oekraine 01-03-2022

De eerste groep pleeggezinnen gesteund uit het kinderdorp in Brovary, uit de regio Kiev en uit Luhansk zijn veilig aangekomen met de bus in Polen. Zij zijn bij de grens opgevangen door onze collega’s in Polen en door Oleksandr Okrugin, de ICT directeur SOS Kinderdorpen Oekraine. “Iedereen is veilig aangekomen. De kinderen hadden het behoorlijk koud, maar na wat beweging ging het beter. Iedereen is gelukkig veilig en gezond aangekomen.”

Aleksandra Granada, nationaal directeur SOS Kinderdorpen Polen: “De kinderen waren te moe om te eten of te drinken. “Het enige wat ze wilden was uitrusten en slapen. Gelukkig zijn ze veilig en gezond en hebben ze onderdak. De eerste groep pleegfamilies wordt ondergebracht in het SOS kinderdorpen in Bilgoraj. Naast medische zorg en psychosociale steun, bekijken we wat de mensen dringend nodig hebben.

De tweede groep van 27 mensen (21 kinderen, 4 pleegouders en 2 SOS medewerkers) worden maandagnacht of dinsdagmorgen verwacht.

De situatie in Oekraïne

  • Volgens de Verenigde Naties, zijn er inmiddels al meer dan een half miljoen mensen de Oekraine uit gevlucht naar buurlanden. De gevechten in het oosten en in het zuiden van Oekraine en in de region Kiev zijn geintensiveerd met inmiddels steeds meer kindslachtoffers tot gevolg.
  • De kinderen en hun families en de SOS medewerkers die nog in Oekraine zijn, zijn veilig en ongedeerd. In bepaalde gebieden in de Kiev en Luhansk regio zitten de families de meeste tijd in schuilkelders.
  • SOS medewerkers blijven psychologische steun verlenen op afstand.
  • Op dit moment is het niet mogelijk om de families en de SOS medewerkers die nog in het Kinderdorp Brovary en in de regio Kiev en Luhansk te verhuizen wegens het verbod je te verplaatsen en wegens de zware gevechten.
  • SOS Kinderdorpen Oekraïne werkt zoals eerder gemeld, samen met vier lokale hulporganisaties uit West-Oekraïne. Deze organisaties steunen kinderen in instellingen en vluchtelingen. Voornamelijk op vrijwillige basis en zonder financiële middelen.

“We kunnen nu geen veldwerk verrichten in de regio Kiev en Luhansk omdat we in de schuilkelders moeten blijven zegt Serhii Lukashov, national directeur SOS Kinderdorpen Oekraïne. De samenwerking met de vier partners in het westen van Oekraïne start nu zo snel mogelijk.”

De situatie verandert snel. Zodra er meer informatie is, wordt deze hier gedeeld.

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

STEUN NU DE KINDEREN IN OEKRAÏNE

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.