situatie Oekraïne 28-02-2022

De pleeggezinnen gesteund door SOS Kinderdorpen in de regio’s  Brovary, Kiev en Luhansk, die in een kuuroord in het westen van Oekraïne verbleven, verhuizen zondag en maandag naar Polen. Ze worden aan de Oekraïens-Poolse grens opgewacht door collega’s van SOS Kinderdorpen Polen en ondergebracht in de Poolse SOS hulpprogramma’s.  De pleeggezinnen verhuizen in twee groepen naar Polen. De eerste groep van 47 mensen (40 kinderen, 5 pleegouders en 2 personeelsleden) vertrok al uit het kuuroord in Truskavets in regio Lviv. De tweede groep van 27 personen (21 kinderen, 4 pleegouders en 2 personeelsleden) vertrekt maandag.

Meer details volgen zodra de gezinnen op hun bestemming aankomen. Het besluit om de gezinnen toch naar Polen te verplaatsen komt omdat de algehele situatie in het land verslechtert en de westelijke regio’s overbevolkt raken met vluchtelingen. De pleeggezinnen die in het SOS Kinderdorp in Brovary zijn gebleven, zijn veilig. De pleeggezinnen die in de landelijke gebieden in de regio Luhansk, waar niet actief wordt gevochten, zijn gebleven, zijn ook veilig en ongedeerd.

Basisbehoeften en psychologische hulp

De stad Popasna in de regio Luhansk, in het oosten van Oekraïne, wordt belegerd. Bewoners zijn naar verluidt veilig en ongedeerd, maar er kunnen geen voorraden naar de stad worden verplaatst. Voorafgaand aan het beleg slaagden 15 personen (kinderen en pleegouders) er in Popasna te verlaten en vonden onderdak in Sievierodonetsk. Ze hebben contact opgenomen met SOS Kinderdorpen Oekraïne, die hen onmiddellijk voorzag van basisbenodigdheden en psychologische hulp. Deze gezinnen maakten tot nu toe geen deel uit van een programma van SOS Kinderdorpen.

Samenwerking met vier lokale hulporganisaties

Alle andere kinderen en gezinnen, evenals medewerkers van SOS Kinderdorpen Oekraïne zijn veilig en ongedeerd. Het personeel in sommige delen van Kiev verblijft bijna constant in schuilkelders. Het personeel van SOS Kinderdorpen die zich momenteel in de westelijke regio’s van Oekraïne bevinden, zullen gaan samenwerken met vier lokale partnerorganisaties. Samen met deze partners zal er een noodprogramma worden opgezet om kinderen in residentiële instellingen en vluchtelingen in West-Oekraïne te ondersteunen. De organisaties bevinden zich in vier verschillende regio’s: Ivano-Frankivsk, Lviv, Dnipropetrovsk en Zakarpattya.

Uitbreiding hulp aan vluchtelingen

“We worden voortdurend om hulp gevraagd door veel gezinnen uit het hele land”, zegt Serhii Loekasjov, nationaal directeur van SOS Kinderdorpen Oekraïne. “We zullen eerst ondersteuning bieden aan de gevluchte pleeggezinnen in de vier regio’s waar we met partners gaan samenwerken, en vervolgens zullen we uitbreiden naar andere regio’s. De hulp aan vluchtelingen wordt meestal verleend op treinstations, hulpcentra en bij controleposten. Op dit moment zijn er voldoende voorraden, maar wat ontbreekt is psychosociale ondersteuning. We voorzien nu ook al dat er binnenkort behoefte zal zijn aan huisvesting en hygiënische artikelen.”

Zaterdagavond kondigde de Oekraïense premier Denys Shmyhal aan dat Oekraïne zijn grenzen met Wit-Rusland en de Russische Federatie sluit. Alleen Oekraïense burgers mogen deze grenzen oversteken en Oekraïne binnenkomen. Het algemene mobilisatiedecreet dat donderdag is uitgevaardigd, verbiedt alle mannen van 18 tot 60 jaar om Oekraïne te verlaten.    

De situatie verandert snel. Zodra er meer informatie beschikbaar is, zal deze worden gedeeld.

Het werk van SOS Kinderdorpen in Oekraïne steunen kan hier.

Meer nieuwsberichten over de situatie in Oekraïne.

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

STEUN NU DE KINDEREN IN OEKRAÏNE

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.