‘Vrouwen komen speciaal voor mij naar de salon’

Sangue Novo deelnemer Malaquias heeft succes als schoonheidsspecialist

Met stralend open blik verschijnt Malaquias, 28 jaar, voor de camera. Afgelopen jaar heeft hij zijn estheticadiploma gehaald binnen het Sangue Novo traject. Een opleiding waar hij als enige man tussen de vrouwen een opvallende verschijning was en die ook in zijn vriendengroep menig wenkbrauw deed optrekken. Zijn gedachte: ‘Ik vind het leuk en geloof dat ik succes kan hebben, juist omdat ik opval.’

Hij had het goed voorzien, want inmiddels is hij een gewild schoonheidsspecialist. Sinds een jaar is hij in dienst bij de vrouw die hem tijdens zijn opleiding een stageplaats bood. Zijn droom reikt verder: een eigen beautysalon. 

Grote, vaste klantenkring

Sangue Novo deelnemer Malaquias verzorgt de nagels van een vrouw
Malaquias is bezig met een manicure tijdens de opleiding

“Ik werk zes dagen in de week van ’s ochtends vroeg tot halverwege de avond. Mijn cliënten zijn voornamelijk vrouwen. Ik vind het leuk om vrouwen nog mooier te maken. Op alle vlakken van esthetica, maar handen en gezicht zijn mijn favoriet.” Lachend vervolgt hij: “Sommige vrouwen komen speciaal voor mij naar de salon. Als ik er dan niet ben, komen ze op een later moment terug. Ze willen per se door mij geholpen worden. Dat is natuurlijk heel leuk om te horen.”

Niet alleen door de vrouwen is hij geaccepteerd in dit ogenschijnlijk vrouwelijke beroep, ook de mannen – voornamelijk expats uit Angola en Nigeria – behoren tot zijn klantenkring. “Zij komen vooral voor hand- en voetverzorging. Soms bezoek ik ze ook thuis, maar dan moeten ze zelf wel de benodigde materialen beschikbaar hebben. Ik heb namelijk nog geen eigen spullen en kan het niet altijd lenen van de vrouw bij wie ik werk.”

Dromen van een eigen schoonheidssalon

“Mijn droom is om mijn eigen salon te beginnen. De klantenkring is er en op die manier kan ik veel meer verdienen. Dat is belangrijk, omdat mijn moeder ook ouder wordt. Ik wil goed voor haar kunnen zorgen. Maar op dit moment kan ik geen geld opzij zetten. Mijn zus is door corona haar baan verloren en ook in de salon is het minder druk dan normaal (en is een periode volledig gesloten geweest vanwege de lockdown – red.). Al mijn inkomsten zijn nodig om in ons levensonderhoud te kunnen voorzien.”

Malaquias besluit hoopvol: “Wanneer de beperkingen van corona zijn geweken en het leven weer loopt, kan ik weer sparen en mijn droom gaan waarmaken. Ik heb binnen Sangue Novo niet alleen de technische aspecten van manicure, pedicure en gezichtsverzorging geleerd, maar ook mijn persoonlijke vaardigheden en werkethiek verbeterd. Daar heb ik veel baat bij, juist ook nu het wat moeilijker loopt. Ik zie het positief in, ik weet dat ik goed ben in wat ik doe en dat verandert niet.”  En zijn vrienden? “Die zijn ontzettend trots op me.”

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.