Jongeren boosten in Mali, Nigeria en Somalië

The Next Economy (TNE) helpt jongeren in Nigeria, Mali en Somalië hun talenten te ontwikkelen en de vaardigheden aan te scherpen die ze nodig hebben voor een succesvolle carrière, in een baan of als ondernemer. Daarnaast versterken we met dit programma het lokale ondernemingsklimaat, zodat jongeren een duurzaam inkomen kunnen verdienen.  

Het TNE-programma biedt een carrièregerichte basiscursus inzetbaarheid en levensvaardigheden. Hierdoor krijgen jongeren meer inzicht in hun wensen en ambities. Daarna volgen ze een traject richting een baan of ondernemerschap. Het programma organiseert stage- en werkervaringsplekken. De deelnemers die ondernemer willen worden krijgen de kans hun bedrijfsidee uit te werken tot een geregistreerde en gevalideerde startup. TNE helpt ze toegang te krijgen tot professionele netwerken en innovatieve businesshubs. 

Meer kansen voor jonge vrouwen

Assitan Domba Traoré begon als jongerencoach bij SOS Kinderdorpen Mali. Twee jaar later werd ze coördinator van The Next Economy. Daar is ze onder meer verantwoordelijk voor het bouwen van partnerships met bedrijven en organisaties die stageplekken en banen aanbieden voor jongeren. Ze zet zich ook in voor gendergelijkheid. 

Mali behoort tot de landen met de grootste ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Het onderwerp gendergelijkheid ligt Assitan na aan het hart. “We zetten ons in om jonge vrouwen vooruit te helpen. Vorig jaar hebben we een open dag georganiseerd waar vrouwelijke professionals en onze TNE-meisjes elkaar konden ontmoeten.” Ook bij inzetbaarheidstrainingen nodigt Assitan geregeld vrouwen uit om hun ervaringen te delen. Ze deed onderzoek naar het ontwikkelen van vrouwelijk leiderschap en dankzij haar activiteiten konden in 2022 meer jonge vrouwen profiteren van het TNE-programma.  

“We moeten veel meer doen om vrouwen in staat te stellen zich te ontwikkelen”, vindt Assitan. “We doen ons best om meer vrouwen te selecteren en ze te stimuleren hun droom waar te maken.” Zelf heeft ze ook een droom. Assitan wil graag een master genderstudies doen, zodat ze vrouwen nog beter kan ondersteunen en meer kansen voor hen kan creëren in de Malinese samenleving.  

“We moeten veel meer doen om vrouwen in staat te stellen zich te ontwikkelen”

Assitan Domba Traoré, coördinator The Next Economy Mali

Hij verloor zijn gehoor en won een enorme drive 

Dit is Sultan Omer, afgestudeerde aan het jeugdwerkgelegenheidsprogramma The Next Economy van SOS Kinderdorpen. Hij stond in zijn jonge leven al voor veel uitdagingen, maar verloor nooit hoop. Hoewel hij halverwege zijn middelbareschooltijd de helft van zijn gehoor verloor, zette hij zijn opleiding voort en behaalde zijn bachelor medisch laboratorium. Na zijn afstuderen had hij echter moeite om een baan te vinden vanwege de hoge werkloosheid in Somaliland. 

Vastbesloten om door te gaan, besloot Sultan zijn eigen bedrijfje te beginnen. Maar toegang tot financiering of startkapitaal had hij niet. Toen hij een advertentie van de Shaqodoon organisatie, lokale partner van The Next Economy in Somaliland, zag, meldde hij zich meteen aan. Hij begon een basislevensvaardigheden en ondernemerstraining training.  

Na maanden van waardevolle training won Sultan het beste bedrijfsidee en daarmee 500 dollar. Door fondsen te werven bij familie en vrienden en de Shaqodoon organisatie, kreeg hij het startkapitaal bij elkaar om zijn bedrijf te beginnen. Met Sultan Wraps Center levert hij diensten op het gebied van autokleding en voertuigwrapping. 

Sultan Omer aan het werk in zijn bedrijf Sultan Wraps Center

Ondanks uitdagingen als hoge huurkosten, effectieve marketing en het vinden van een strategische positie in de markt, zette Sultan door en overwon alle obstakels op zijn weg. Hij veranderde de naam van zijn bedrijf naar ‘Dheehsame’, om beter aan te sluiten op de lokale markt. Hij overweegt zelfs om nieuwe vestigingen te openen om meer banen voor jongeren te creëren.  

Sultan: ‘’Ik ben Shaqodoon, SOS Kinderdorpen, Crosswise Works en HarHub eeuwig dankbaar voor de kans om mijn eigen bedrijf te starten. De kennis die ik heb opgedaan tijdens de basislevensvaardigheden training, ondernemerstraining en trainingen over pitchen en crowdfunding, en de steun die ik daarbij heb gekregen, zal ik nooit vergeten.’’  

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.