Project: The Next Economy

jonge vrouw met microfoon spreekt tijdens bijeenkomst The Next Economy

Gemotiveerde jongeren in staat stellen hun talenten te ontwikkelen en in te zetten op de arbeidsmarkt. Daar staat het project The Next Economy voor. Op zes locaties in Nigeria, Mali, Somalië en Somaliland richt het project zich op jongeren tussen de 18 en 35 jaar. Dit zijn landen waar de werkloosheid onder jongeren een groot probleem is. Juist omdat de bevolking merendeels uit jongeren bestaat. SOS Kinderdorpen ziet dit als een kans.

Een eerlijke start

Door een gebrek aan de juiste middelen en netwerken, eindigen jongeren in Nigeria, Mali en Somalië veelal met een baan onder hun niveau. Als zij al werk vinden. Bedrijven en organisaties creëren geen startersfuncties voor jongeren om werkervaring op te doen. De vaardigheden die jongeren leren in het onderwijs sluiten niet aan op de vraag op de arbeidsmarkt.

Om deze jongeren een eerlijke start te geven, zette SOS Kinderdorpen in 2016 het project The Next Economy op. Na een succesvolle eerste vier jaar, werd het project in 2020 nog eens vier jaar verlengd.

“De vraag naar The Next Economy is groot. Zo waren er tussen 2020 en juli 2023 al bijna 40.000 aanmeldingen, terwijl er voor ongeveer 6.000 deelnemers plek was.”

Martien, programmacoördinator SOS Kinderdorpen

Fatsoenlijk werk in 5 stappen

The Next Economy bereidt jongeren voor op het werkleven. De training ziet er als volgt uit:

  1. De eerste drie maanden van de training leren jongeren basisvaardigheden. Zoals het schrijven van een sollicitatiebrief, leren communiceren en doelen stellen.
  2. Terwijl zij dat leren, ligt de focus op hoe de jongeren hun eigen toekomst voor zich zien: waar ben je goed in? Waar wil je heen?
  3. Zodra zij hier meer zicht op hebben, volgt een keuze: ga je voor een vaste baan of een eigen bedrijf?
  4. Na hun keuze volgen de jongeren een bijpassende opleiding. Bij een vaste baan: hoe vind én behoud je deze? Bij ondernemerschap: hoe ga je van een bedrijfsidee naar een geregistreerde startup?
  5. Dan is het tijd voor de stap naar het werkleven. Jongeren die voor een vaste baan gaan, koppelen we tijdens de training aan bedrijven met stageplekken. Jongeren die kiezen voor een eigen bedrijf ondersteunen we in het opzetten van crowdfunding voor hun bedrijf.

Het doel van The Next Economy

Het doel is om jongeren in staat te stellen de stap van onderwijs naar waardig werk te maken.

Uiteindelijk moet The Next Economy methode opgenomen worden in bestaande onderwijs- en trainingsprogramma’s. Op deze manier krijgen jongeren – ook na het einde van The Next Economy – de juiste handvatten toegereikt om hun talenten te benutten.

De duurzameontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s)

Door regeringsleiders wereldwijd zijn Sustainable Development Goals (SDG’s) vastgesteld. In het project The Next Economy staan de volgende twee ontwikkelingsdoelen centraal:

Partners

SOS Kinderdorpen Nederland leidt het programma met partner Crosswise Works en de regionale SOS kantoren in Mali, Nigeria, Somalië en Somaliland. SOS Kinderdorpen richt zich op de werkgelegenheidskant van het project en Crosswise Works op het ondernemerschap.

Verder werken we op de locaties met verschillende uitvoerende organisaties, waaronder Impact Hub Bamako, BIA Jos en Wennovation Abuja.

Het project is mogelijk gemaakt dankzij financiering van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het totaalbudget voor het project The Next Economy bedraagt 12,1 miljoen euro.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.