Ze wist dat het zo niet verder kon

Na een uithuisplaatsing kwamen de kinderen van Maria en Koos* weer terug. Met haar verhaal wil Maria andere ouders helpen die in dezelfde situatie zitten.

Zelf had ze al een tijd moeite met haar alcoholgebruik. Haar man Koos ook op sommige momenten, waardoor ze elkaar bleven beïnvloeden. Ergens wist Maria wel dat het zo niet verder kon, maar de angst voor een uithuisplaatsing van haar kinderen weerhield haar ervan professionele hulp op te zoeken. Uiteindelijk werden haar kinderen uit huis geplaatst. Jeugdbescherming gaf aan dat beide ouders aan zichzelf moesten werken voordat terugkeer mogelijk was.  

Terugplaatsing kinderen

Omgaan met verslaving

Maria en Koos hoorden over de pilot Simba Familiezorg. Maria: “Dat klonk positief, omdat onze kinderen samen in één gezinshuis kwamen.” Ze besloot alles te doen om haar zoons terug te krijgen en meldde zich bij de Anonieme Alcoholisten(AA). Ook Koos zocht hulp. Samen met hun Simba-familiebegeleider stelden ze een familieplan op. Daarin kwam onder andere het alcoholgebruik aan bod. Maria: “Het moeilijke van een verslaving is het risico op terugval. Je blijft verslavingsgevoelig, maar je leert er anders mee om te gaan.”

‘PAS ALS JE EERLIJK BENT NAAR JEZELF, KUN JE HULP ACCEPTEREN’

Terug naar huis

Stukje bij beetje kregen Maria en Koos weer grond onder de voeten. Het lukte ze nuchter te blijven en de kinderen kwamen vaker thuis. Sinds eind 2020 zijn ze volledig terug. Maria gaat nog steeds naar de AA: “Een probleem als het mijne los je niet in een paar weken op, ik werk er elke dag aan.”

Maria vindt dat de jeugdzorg beter zou moeten functioneren. “Het zou fijn zijn als er na een uithuisplaatsing snel een opbouwplan komt, met als doel de kinderen weer terug te plaatsen. In de jeugdzorg zijn ze niet gewend dat ouders daarover meepraten, maar je blijft ouder van je kinderen, ook als je niet voor ze kunt zorgen.”

Samenwerken

Wat ze ouders in een vergelijkbare situatie aanraadt? “Pas als je eerlijk bent naar jezelf, kun je hulp accepteren. Achteraf heb ik vrede met de uithuisplaatsing. Er gaan veel negatieve verhalen over Jeugdbescherming. Ik denk dat als je een goed team hebt, er een weg terug is. Ik hoop dat Simba meer gezinnen op deze manier kan helpen. Want zonder onze familiebegeleider waren de kinderen denk ik niet teruggekomen. Je hebt iemand nodig die naast je staat en zorgt dat alle betrokkenen samenwerken.”

*Om privacyredenen zijn Maria en Koos niet de echte namen van de ouders

Lees de volledige versie van dit interview op de website van ons Nederlandse project Simba Familiezorg of lees meer over het Samenplaatsing wettelijk vastleggen – SOS Kinderdorpen

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.